Målvaktens spelförståelse
Publicerad: 2018-12-12
FHC
I veckan genomfördes säsongens andra ”Forum för Målvaktstränare” i Frölundaborg.

Det har bildats en grupp med målvaktstränare från regionen som träffas och diskuterar målvaktsspel. Den här gången var det 30 målvaktstränare och 12 målvakter från 14 klubbar. Bland dessa har vi även gäster från Manglerud, men även långväga resenärer från till exempel Strömstad.

Inför denna träff ombads deltagarna att komma med önskemål om tema för kvällen. Det landade i spelförståelse för målvakten. Kristoffer Martin (målvaktstränare i A-laget) och Peter Andersson (målvaktstränare i Akademin) hade först en teorigenomgång där filmklipp av Johan Gustafsson och Viktor Fasth diskuterades. Därefter gick vi ut på isen och övade på vissa delar av detta.
Utmaningen för både målvaktstränare och målvakter var hur de skulle agera vid olika situationer runt målet. Skall man tillexempel stå upp, skall man gå ner, skall man vara långt ut eller långt in i målet. Målvakterna övade och målvaktstränarna diskuterade och instruerade målvakterna.

Vi kan konstatera att dessa träffar är mycket uppskattade och blir en bra nätverksplats för tränare som sedan fortsätter att träffas ute i våra ishallar. Nästa träff för Forum för målvaktstränare blir i februari. Datum återkommer vi med när spelschemat för våren är lottat och klart.

Peter Pettersson Kymmer