Gå direkt till sidans innehåll
IFK Norrköping

”Jag hoppas att det kan ge eko till Janne”

David Moberg-Karlsson är klar för Sparta Prag. 

Nu berättar han om varför han valde att gå till den tjeckiska storklubben, tiden i IFK Norrköping, vad han tycker om "kängan" från Peter Hunt - och att landslagsdrömmarna fortfarande finns där. 

- Gör jag det bra i Sparta Prag hoppas jag det ger eko till Janne Andersson, säger Moberg-Karlsson.  

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN

David Moberg-Karlsson lämnar IFK Norrköping för Sparta Prag. 

Han säljs för omkring 15 miljoner kronor vilket är en summa som kan stiga till omkring 20 miljoner kronor om ett par prestationsbaserade bonusar faller på plats. 

Moberg-Karlsson ansluter till sin nya klubb i början av januari och berättar nu om sitt beslut. 

- Just nu är det bara glädje och allt känns bra. Det var inget förhastat beslut utan jag har grundligt gått igenom fördelar och nackdelar och kommit fram till att Sparta Prag är rätt klubb för mig, säger han. 

Hur kom de sig att de blev Sparta Prag?

- Jag var ute och lirade golf med min agent Per. En solig och bra dag i oktober. När vi hade spelat ett tag frågade han om hur jag skulle se på att gå till Sparta Prag. Jag vet att han inte tar upp klubbar innan det är något konkret, och jag tyckte det lät bra. 

- Sedan har klubben varit här i Sverige och sett mig fem gånger live och jag har även träffat sportchefen Tomas Rosicky ett par gånger. Det var väldigt viktigt för mig att de hade varit här och sett mig både i bra och dåliga matcher. 

”Sparta Prag slåss i toppen”

- Vilken fotbollsspelare som helst kan lägga ut en film på Youtube och klippa ihop den så att du ser ut som Lionel Messi, men har var det något annat när klubben gjort ett grundligt jobb. 

Vad är dina intryck av sportchefen Tomas Rosicky?

- En väldigt varm och ödmjuk person. Det som fascinerat mig mest med honom är att han har fötterna på jorden trots att han är den bästa fotbollsspelaren Tjeckien fått fram.

Hur ser du på Sparta Prag som klubb?

- En klubb som är med och slåss i toppen om titlar varje år. Det märks att det är den största klubben i Tjeckien med tanke på intresset och allt runtom klubben. De har två huvudkonkurrenterna här nere i Tjeckien, men har som mål att spela en fin fotboll med mycket bollinnehav och ska som sagt vara med och slåss om Europaplatserna och titlar varje år. 

- Det var viktigt för mig att inte välja en klubb som skulle bli en slagpåse. Tomas Rosicky har sagt till mig att den tjeckiska ligan blivit mer fysisk senaste åren ,men att det inte är något som kommer hindra oss från att spela en attraktiv fotboll med mycket bollinnehav och passningar. Det är sagt att vi ska nöta in det mer under träningslägret i Spanien i början av Januari. 

- Rosicky vill ha många tekniska spelare i sitt lag. 

”Svarade ärligt på frågan”

Vad tänker du när du blickar tillbaka på din tid i Sverige sedan du återvände till allsvenskan?

- Jag hade det tufft i början när jag inte fick spela. Jag var ju skadad rätt mycket då, vilket inte syntes alltid. Men då ville man inte gå ut och klaga på att man var skadad. Det redde ut sig och de senaste ett och ett halvt åren har varit fantastiska. Jag har utvecklats enormt och har IFK Norrköping och tacka för väldigt mycket. 

- Jag har bara varma känslor för lagkamraterna och även för personerna som jobbar runtomkring klubben. 

Du blev inte uttagen till Januariturnén, men hade inte kunnat åka med ändå nu när du bytte klubb. Blev du ändå förvånad att du inte var med?

- Nej, förvånad kan jag inte säga. Janne tar ut de spelare han tycker är bäst. Men landslaget är absolut ett mål fortfarande, sedan vet jag inte hur långt ifrån jag är. Det kanske är jättelångt. 

- Men förhoppningsvis kan det ge eko till Janne Andersson om jag gör det bra här i en klubb som Sparta Prag. 

Du fick en liten känga från IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt när du uttalade dig apropå att förhandlingarna mellan Sparta Prag och IFK Norrköping drog ut på tiden?

- Jag har inte pratat så mycket med Peter, utan bara läst i medierna. Det är synd att jag fick lite skit när jag bara svarade ärligt på en fråga från en journalist. Jag kommer inte ihåg vilken tidning eller sajt som ringde, men jag tyckte det lät som IFK Norrköping hade nobbat mycket pengar då, det var min spontana reaktion. 

- Jag försöker bara svara så ärligt som möjligt när jag får frågor och då är de synd att någon ska tycka att jag uttalar mig löjligt. 


FÅ BÄST KOLL: Följ Norrköping – direkt i Messenger 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.