HockeyNews
PLUS

”Tänkte inte ens på JVM inför säsongen”

(4965) Johan Södergran
Josefine Loftenius/Bildbyrån

Publicerad: 10 december 2018

LINKÖPING. Trea i interna skytteligan, a-lagskontrakt och en plats i bruttotruppen till JVM. Johan Södergran har haft en minst sagt bra höst. 

 – JVM tänkte jag inte ens på inför säsongen, säger han.

Presenteras i samarbete med ATG

När HockeyNews.se träffar Johan Södergran, 19, har LHC precis förlorat med 0-1 mot Färjestad. Då dyker LHC:s materialförvaltare Ulf Söderström upp med en korg med lite matvaror i.

– Ska jag ställa den här i kylen?

– Ja, det kan du göra, säger Södergran, som fick korgen som belöning för att han blev utsedd till matchens lirare.

– Jag var inte alls förtjänt av priset. Jag gjorde ingen bra match. Känslan var att vi var 75 procent av tiden i försvarszonen, säger Södergran.

Även om den senaste matchen inte var hans bästa har Johan Södergran fått sitt stora genombrott den här säsongen. I fjol spelade han 20 matcher i SHL, men snittade på dessa inte mer än 55 sekunders istid per match.

I år har han varit en av lagets bästa spelare. 19-åringen har svarat för tio poäng, sju mål och tre assist, och ligger med sina sju fullträffar trea i lagets interna poängliga. I mitten av oktober belönades han av klubben med ett a-lagskontrakt som sträcker sig över nästa säsong. Förra veckan blev han dessutom uttagen till Tomas Monténs bruttotruppen till junior-VM.

– Två forwards kommer att få åka hem. Jag är inte klar på något sätt. Det måste gå bra där. Jag måste verkligen bevisa att jag ska vara med. Säkert blir det lite nervöst, men det är bara att köra, säger Södergran.

Hur fick du reda på att du var uttagen?

– Montén ringde i tisdagskväll. Det var verkligen sista sekund. Jag var lite nervös, men det var skönt besked så klart.

Vad sa Montén?

– Han sa att han skulle ta ut mig i bruttotruppen, men samtidigt är det en uttagning till och ”du måste visa att du ska vara där”. Jag måste verkligen förtjäna min plats. Jag ska försöka komma dit med ett bra självförtroende, säger Södergran.

Om jag inför säsongen hade sagt att du om drygt tre månader skulle beskrivas som ”succéforward” samt vara med i bruttotruppen till JVM. Vad hade du sagt då?

– Speciellt JVM-spelare trodde jag verkligen inte. Succé trodde jag i och för sig inte heller på, men det var ändå lite av en målsättning. Men det här, JVM, tänkte jag inte ens på inför säsongen. Det har mer kommit med tiden och det känns jäkligt bra, säger Södergran.

När började du känna att du kanske hade chans på JVM?

– När jag blev uttagen till turneringen i Tjeckien (i början av november). Då kände jag ”shit, jag har kanske en chans att komma med”. Då började jag försöka jobba ännu hårdare och köra på. Vi får ser hur långt det räcker.

Hur stort skulle det vara att komma med?

– Jättestort såklart. Jag tror inte jag fattar hur stort det är, man hör mer från andra hur stort det är. Det hade verkligen varit skitkul att spela, säger Södergran, som följt JVM sedan han var tolv år.

Vilket är det ditt bästa JVM-minne?

– När jag Zibanejad avgjorde finalen (2012). Morsan och farsan låg och sov och jag tror vi hade gäster. Det var bara jag som var uppe och såg. Det var häftigt, säger Södergran.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS