Stark tillbakastuds
Publicerad: 2018-12-08
SHL
Frölunda HC studsade tillbaka starkt efter den senaste tidens sämre SHL-resultat på bortaplan genom att besegra Växjö Lakers och ta andra raka hemmasegern. Faktum är att Frölunda inte släppt in mål i Scandinavium på över 122 minuter - mycket tack vare Johan Gustafsson.

GÖTEBORG | Frölunda HC:s något kärvande spel de senaste omgångarna såg ut att vara långt bortgånget när man äntrade isen i Scandinavium för lördagsmatchen mot Växjö Lakers. Gästerna ifrån Småland kom till spel med stark form (fyra segrar på de fem senaste matcherna) i bagaget, medan Frölunda blott vunnit två av de sex senaste. Men hemmalaget studsade tillbaka starkt efter nederlaget i Örebro i torsdags och stod för en fullt godkänd insats inför ett utsålt Scandinavium.

Inledningsperioden var en mycket jämn och intensiv akt där båda lagen ville framåt, etablerade tryck i anfallszon och snudd på prick jämnt turades om att hålla i taktpinnen. Perioden var dock defensivt sett en rätt konsekvent och ordentlig tillställning där båda lagen gjorde ett suveränt jobb framför egen målvakt och höll undan för de riktiga hoten.

Frölunda tog kommando

Under matchens mittenakt fick vi se ett Frölunda som växte, utmanade mer och successivt kom närmre och närmre Viktor Fasth i Växjös mål. Frenessin och intensiteten som i torsdags var som bortblåst var i allra högsta grad en bidragande faktor för att man tog över matchbilden allt mer emot ett vilt kämpande Växjö.

Frölunda hade inför dagens match endast gjort fyra mål på de fem senaste SHL-matcherna, och den nöten skulle visa sig vara svår att knäcka även i dag. Trots tre numerära överlägen under mittenakten (där man dessutom hade ett fem mot tre-läge i en minut) hade man svårt att få in trissan bakom Viktor Fasth, mycket på grund av ett enastående Växjöförsvar.

Fagemo avgjorde

Matchbilden höll sig kvar - det var ett Frölunda som tuggade på, klart på uppstuds efter en stark mittenakt, och malde på emot Växjökassen. Men det skulle vara fortsatt svårt att överlista ett uppoffrande och stabilt Växjöförsvar, vilket gjorde att matchen till sist skulle tvingas avgöras på straffläggning. Väl där kom Johan Gustafsson (som i eftermiddag var helt fenomenal och stod för ett par riktigt högkvalitativa räddningar när Växjö väl lyckades etablera tryck) upp och höll helt tätt på de fyra straffar han möttes av.
Samuel Fagemo klev fram för att ta Frölundas fjärde, och då förlöste han jublet från Scandinaviums läktare.
Med en delikat dragning väntade han länge ut Viktor Fasth tills målet var tomt och det bara var att raka in vinstpucken. Målet var hans femte för säsongen och det innebar också att han bröt en mållös svit på 12 raka matcher.
Slutresultatet innebar i sin tur också att Johan Gustafsson höll sin tredje nolla för säsongen (två i SHL, en i CHL) och faktum är att han dessutom har hållit nollan i de två raka hemmamatcherna - 122 minuter utan insläppt mål i Scandinavium.

–Jag är nöjd med allt förutom vår effektivitet i dag, konstaterade huvudtränare Roger Rönnberg efter slutsignalen och utvecklade:
– Jag tror på sannolikhet och att vi i dag skaffade oss en hög sannolikhet att vinna. Kan vi repetera den här insatsen oftare så tror jag att vi kommer kunna vinna fler matcher. Vi har en enorm kärntrupp som tar ansvar och som skämdes som hundar efter förlusten i Örebro, att då kunna göra det här bara två dagar senare visar hur stark vår förening är. Glad för killarna att de får vinna. Är nöjd med precis allt förutom att vi skulle pillat in 2-3 puckar i matchens första 60 minuter, avslutade Roger.

Kommande matcher
Tisdag 11/12, kl 18:00, Frölunda HC - Kometa Brno, Kvartsfinal 2 av 2 i CHL (Biljetter),
Onsdag 19/12, kl 19:00, Timrå IK - Frölunda HC,
Fredag 21/12, kl 19:00, Frölunda HC - Timrå IK (Biljetter).

Matchstatistik

Frölunda HC - Växjö Lakers 1-0 efter straffar Skott: 35-16 (9-7, 11-2, 11-3, 3-4, 1-0)
PIM: 0-8 (0-2, 0-6, 0-0)
Publiksiffra: 12’044 åskådare

Avgörande straff: Samuel Fagemo, Frölunda HC