HockeyNews
PLUS

Frölunda kan utöka segersviten mot Örebro

(5424) Frölunda
Michael Erichsen/Bildbyrån

Publicerad: 6 december 2018

FacebookXWhatsApp

1 104. Så många dagar har det gått sedan Örebro senast vann en SHL-match mot Frölunda. I kväll siktar göteborgarna på att utöka sviten till tolv raka segrar - men Frölundabacken Viktor Ekbom tror inte att de har någon nytta av historiken.

– Jag kan inte påstå att det spelar någon större roll, säger Ekbom.

Örebro har haft en tung säsong så här långt och efter att bara ha vunnit en av de åtta senaste matcherna är laget nu under kvalstrecket. Tidigare i veckan valde man att sparka tränarna Niklas Sundblad och Petri Liimatainen. I kväll spelar Örebro sin första match med sin nya tränartrio (Niklas Eriksson, Henrik Löwdahl och Jörgen Jönsson), men de hade kunnat få en enklare start på uppdraget. Örebro ställs nämligen mot sin mardrömsmotståndare – Frölunda.

Göteborgarna har vunnit elva raka matcher mot Örebro och senast ÖHK vann var den 28 november 2015, alltså drygt tre år sedan. Men Frölundabacken Viktor Ekbom, 29, som spelat de fem senaste säsongerna i Örebro, tror inte att hans lag har någon nytta av den historiken i kväll.

– Jag kan inte påstå att det spelar någon större roll. Jag kom ihåg att när jag spelade i Örebro hade vi stora problem borta mot Rögle. Jag tror inte vi vann där alls under mina år i klubben. Då blir det lite speciellt. Men elva matcher i rad spelar ingen roll. Alla matcher är nya matcher, och det byts ut ganska många spelare varje år, säger Ekbom.

När du mött Frölunda, vad har du upplevt gör laget så svårt att möta?

– Vi jobbar stenhårt över hela banan och sätter press överallt. Vi är kanske det lag i SHL som sätter hårdast press på motståndarna. Vi vinner tillbaka mycket puckar och skapar långa anfall på det sättet. Det är väl det som var speciellt med att möta Frölunda när jag var i Örebro. Det var deras forecheck och press över hela banan som var stenhård, säger Ekbom

När du spelade i Örebro, vilka nycklar tryckte ni på för att besegra Frölunda?

– Det gäller att vara med från start, att verkligen vara med från början. Speciellt i Scandinavium. Då kom Frölunda ut väldigt hårt och det var ofta det vi tryckte på, säger Ekbom.

För Ekbom blir matchen i kväll den första i Behrn Arena sedan han lämnade Örebro.

– Klart det blir lite speciellt, säger Ekbom.

– Första matchen mot dem var kanske ännu mer speciell, när vi möttes i Scandinavium. Men det klart det blir lite speciellt att komma dit igen, säger Frölundabacken.

Hur tror du Örebro kommer påverkas av tränarbytet?

– Rent spelmässigt tror jag inte de hunnit sätta sin prägel på det. Oftast när man har en ny coach kanske det blir en liten energiboost. Det är möjligtvis det, säger 29-åringen.

Precis som Örebro har Frölunda haft det lite tyngre den senaste tiden. På de fyra senaste matcherna har laget bara tagit två av tolv möjliga poäng. Laget ligger ändå på fjärde plats med fyra poäng upp till serieledande Luleå.

– Vi hade en tuff vecka där vi inte var nöjda alls. Men överlag är vi ändå ganska nöjda med säsongen, även om det blivit några plumpar, bland annat förra veckan, säger Ekbom.

Vad vill du se att ni hittar tillbaka till i matchen mot Örebro?

– Energin i spelet. Vi åker mycket skridskor när vi är som bäst och hitta tillbaka till det, jobba över hela banan. Nu hade vi en bra CHL-match i Tjeckien, som vi bygger vidare på, säger Ekbom.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)