Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

TV: Landslaget åker på läger till kritiserat Qatar: "Det är inte det ekonomiska perspektivet"

Sverige (herr)

Qatar har kritiserats för hur landet tar hänsyn till mänskliga rättigheter.
Nu åker landslaget på januariläger i landet.
- Vi ska föra en dialog kring de här frågorna, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till TV4.

Foto: TV4.

Se hela intervjun med Håkan Sjöstrand i spelaren ovan.

Svenska landslaget tvingas byta land för nästa års januariturné. Sverige har tidigare åkt till Abu Dhabi, men det är inte möjligt eftersom det asiatiska mästerskapet hålls där.

Landslaget beslutade därför att förlägga sitt årliga läger till Qatar, ett land som kommer att stå värd för fotbolls-VM 2022. Men Qatar har fått kritik för sitt sätt att respektera de mänskliga rättigheterna inför det kommande mästerskapet. Flera medier, däribland the Guardian och norska Josimar, har rapporterat om hur gästarbetare utnyttjats likt slavar under byggena av de nya arenorna till VM 2022 (som spelas i Qatar). Tidigare har det också skrivits om hur tusentals byggarbetare förväntas dö innan mästerskapet spelas.

Annons

SvFF:s generalsekreterare, Håkan Sjöstrand, menar att valet att föll på Qatar efter att man vägt in flera olika aspekter. Framför allt menar han att Qatar kan erbjuda bra sportsliga förutsättningar.

- Vi har de senaste åren varit i Abu Dhabi-regionen. Det har vi inte möjlighet till i år, eftersom Asian Cup spelas i Abu Dhabi. Tittar vi på det realistiskt kommer det att spelas ett fotbolls-VM i Qatar. Utifrån det perspektivet har vi tittat på det sportligt med förberedelser och så vidare, sedan har vi givetvis vägt in andra aspekter också. Det finns ju stora utmaningar vad gäller mänskliga rättigheter. Men å ena sidan får vi då tänka på hur vi kan påverka. Ett sätt att resonera är att kanske bojkotta, ett annat är att på något sätt föra en dialog och engagera oss. En sak som vi kommer att göra under den här turnén är att följa upp ett besök som vi gjorde 2016 med de nordiska fotbollsförbunden och bland annat det internationella byggfacket. Vi ska följa upp det mötet och föra en dialog kring de här frågorna, säger han till TV4.

Annons

Sjöstrand menar också att det finns två sidor av myntet och att fotbollsförbundet vill fånga upp båda sidor.

- Det finns två perspektiv. Ett är att det är bra sportsliga förutsättningar. Det andra är att vi fångar upp perspektivet som handlar om exempelvis mänskliga rättigheter. Vi var där för två år sedan med samtliga nordiska förbund. Island var faktiskt där och spelade en match ifjol och Finland är med nu och spelar. Ett sätt är att dela upp det i vi och dem, ett annat är att försöka föra någon form av dialog.

Vad kommer ni konkret att göra?
- Vi ska följa upp mötet från 2016, som vi gjorde med de nordiska förbunden och byggfacken. Vi ska bland annat prata om de mänskliga rättigheterna och då föra fram vad vi tycker och var vi står i de frågorna.

Generalsekreteraren menar också att andra tänkbara destinationer, exempelvis Kanarieöarna, sållades bort efter att förbundet vägt in exempelvis klimatförhållanden. Sjöstrand säger också att det inte finns någon ekonomisk orsak till att förlägga lägret i Qatar.

Annons

- Det är inte för det ekonomiska perspektivet, där är det ganska likt överallt. Vi har bland annat tittat på Kanarieöarna, men det där är kopplat till väder och sådana förutsättningar.

Se hela intervjun med Håkan Sjöstrand i spelaren ovan.

Publicerad 2018-12-03 kl 16:21

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto