Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Uppgifter: Sverige till Qatar på januariturné - möter grannland

Sverige (herr)

Sverige åker till Qatar för sin årliga januariturné, uppger Ilta-Sanomat.
Den finska tidningen hävdar att det är klart att Finland kommer att möta Blågult där.

Foto: Bildbyrån

Det har sedan en tid stått klart att Sverige inte kan åka till Abu Dhabi i januari, vilket man gjort de fem senaste åren. Asiatiska mästerskapen 2019 sätter nämligen stopp för en resa dit för det svenska herrlandslaget. Den senaste tiden har det ryktats om att Blågult kommer att åka till Qatar istället - och nu uppger den finska tidningen Ilta-Sanomat att det är klart att det blir destinationen.

För tidningen bekräftar nämligen det finska fotbollsförbundet att Finlands herrlandslag kommer att lägga sitt årliga januariläger i Qatar. Vidare uppger Ilta-Sanomat, med hänvisning till sina källor, att Finland "åtminstone" kommer att möta Sverige i Qatar.

Annons

Enligt isländska uppgifter till Fotbollskanalen planerar även Islands landslag att åka till Qatar i januari, och de är därmed en aktuell motståndare för Sverige.

I september bekräftade Sveriges landslagschef Stefan Pettersson för Fotbollskanalen att Qatar var ett alternativ gällande januariturnén. Då svarade han också på frågor om hur SvFF ser på att resa dit med tanke på läget kring mänskliga rättigheter i landet.

- Nu har inte jag varit med i det här momentet i många år men förbundet har ju fått de här frågorna gällande Abu Dhabi tidigare. Vi försöker så klart belysa de här värderingarna som vi inte står för. I stället för att springa undan och gömma sig - har vi möjlighet att påverka och föra fram hur vi ser på saker och ting så gör vi det, sa Pettersson och fortsatte:

- De saker som är, enligt vårt sätt att se det, mindre bra, det pratar vi om, var vi än hamnar om det nu finns de frågorna. Förbundet har ju varit i Qatar för ett par år sedan tillsammans med de övriga nordiska länderna och fört fram de här sakerna. Det är inget man sticker huvudet i sanden kring.

Annons

Det har i flera medier, däribland the Guardian och norska Josimar, rapporterats om hur gästarbetare utnyttjats likt slavar under byggena av de nya arenorna till VM 2022 (som spelas i Qatar). Tidigare har det också skrivits om hur tusentals byggarbetare förväntas dö innan mästerskapet spelas. Bland annat har det internationella fackförbundet International Trade Union Federation uppgett att över 1200 gästarbetare från Indien och Nepal dött i samband med byggen inför Qatar-VM - fram till och med 2013.

På sin hemsida skriver också den svenska regeringen följande om Qatar:

”Brister kvarstår alltjämt i respekten för de mänskliga rättigheterna inom en rad områden. Framförallt är det avsaknaden av ett demokratiskt system, brister beträffande rättigheterna för utländsk arbetskraft, diskriminering av kvinnor samt frånvaron av ett fungerande civilt samhälle som gör att situationen för mänskliga rättigheter i landet fortsatt är bekymmersam.

Annons

Situationen för lågavlönad utländsk arbetskraft, såväl män som kvinnor, har rönt stor internationell uppmärksamhet. Det gäller särskilt i samband med att Qatar förbereder sig för att arrangera fotbolls VM år 2022”.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson presenterar truppen till januariturnén på måndag, klockan 14.00. Fotbollskanalen sänder truppresentationen live.

Publicerad 2018-11-29 kl 15:43

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto