Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Blir hånad när man tar på sig ett bilbälte”

Matcher i 30 minusgrader och en president som beställer resultat.

Bandyproffset Patrik Johansson, 30, lever en annorlunda vardag i Nizjnij Novgorod med ekonomiska fördelar – men kulturella skillnader.

– Man blir hånad varje gång man försöker ta på sig ett bilbälte, säger han.

Patrik Johansson, bandyproffs i Start
Foto: HC Start Press
Patrik Johansson, bandyproffs i Start
Foto: HC Start Press
Patrik Johansson – här i Sirius – i kamp om bollen med Jacob Bucht, Gais
Foto: JOEL MARKLUND / © BILDBYRÅN

Han har ett hundratal matcher för Sirius, Vetlanda och Kungälv i svensk bandy.

Men inför säsongen valde Elitserieveteranen Patrik Johansson en annan väg.

30-åringen skrev på ett tvåårskontrakt för ryska storlaget Start, hemmahörandes i Nizjnij Novgorod. Under presentationen skakade presidenten hans hand och förklarade: "Nu ska du göra massa poäng för oss".

 – Det är speciellt. Men om man vill spela utomlands så är det Ryssland som gäller i bandy. Och halva grejen är att det är annorlunda, säger Johansson.

– Ofta när man berättar för folk att man spelar i Nizjnij Novgorod så reagerar folk: "Herregud!". Men det är en stad i Stockholms storlek där utbudet är fantastiskt. Staden ligger på en höjd där två floder möts med utsikt. 

"De bästa tjänar en allsvensk fotbollslön" 

Men framför allt lockar de sportsliga förutsättningarna i Ryssland. Spelarna tränar dagtid, äter tillsammans och har tillgång till en stab med läkare. Därtill är det bättre betalt.

– Det är en väldigt stor skillnad. Jag skulle uppskatta att toppspelarna i ryska ligan ligger på en allsvensk fotbollslön. I Sverige har topplagen kanske två-tre spelare som har heltidsspelare, säger Patrik Johansson.

Kommer du kunna lägga undan så att klarar dig ett tag efter karriären? 

– Det är väl på den nivån att man hoppas kunna spara ihop så att man har insats till ett hus när man flyttar hem. 

Johansson uppskattar att de bästa ryska lagen är något bättre än de bästa svenska lagen. Däremot är bredden på lagen i högstaligan bättre i Sverige.

Presidentens krav på spelarna

För hans lag, Start, har säsongen börjat knackigt. Efter två hemmamatcher har laget fortfarande inte tagit poäng.

Under fredagskvällen möter man nykomlingen Murman på hemmaplan. 

– Senast i går så var presidenten nere på träningen och var inte jätteglad. Han förklarade att "det krävs poäng i nästa hemmamatch". Det är sådant som händer titt som tätt här. 

Vad är det konstigaste du varit med om?

– En sak som man reagerar på varje dag är att ingen använder bilbälte. Man blir hånad om man försöker ta på sig  bältet. Vissa sätter i spärrar så att man inte ens kan stoppa i bältet. Och så trafiken... När vi skulle åka hem från Moskva så kom vi fyra mil på fyrtio timmar. 

Patrik Johansson i Nizjnij Novgorod
Foto: Privat

"Det är det absolut värsta"

Nej, det är av sportsliga skäl som Johansson har valt Ryssland. Efter fredagens möte med Murman väntar en bortamatch. Därefter väntar bortamatch i Sibirien mot Sibselmash.

Då kan det bli upp emot 25 minusgrader.

– Jag har spelat några sådana matcher där borta tidigare i närmare 30 minusgrader. Det är speciellt. Man kan inte hantera boll och klubba på samma sätt. Det biter till litegrann i halsen när man andas och ja.. Man får tänka på hur man klär sig.

Hur är det att bli träffad av en boll i 20 minusgrader?

– Det är det absolut värsta. Det är riktigt, riktigt jobbigt. Det är fötterna och händerna som är problemet. Man har ett par tajta skridskor som man vill ska sitta tajt och bra. Och när handskarna blir blöta så känns det. Jag har förfrusit ett finger nu också, så att så fort det blir kallt får jag ont i det fingret. Men det är inte mycket att göra åt det.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.