”Kilpi” visar fin form
SHL

Veteranmålvakten stoppade LHC: ”Kändes okej”

ANNONS

Eero Kilpeläinens säsong kunde ha börjat bättre men när han senast spelade, mot Mora i tisdags, stoppade han 31 av 33 skott och mot LHC under lördagen stod han för några vassa räddningar. Är formen på gång?
– Jag vet att jag är en bra målvakt, säger han till Hockeysverige.se

Framåt stod poängkungen Aaron Palushaj för två mål när Örebro hämtade upp tre underlägen och till slut kunde åka från Östgötaslätten med två av tre poäng. Palushajs konstanta (?) formtopp håller honom i toppen av lagets interna poängliga med 16 poäng på 15 framträdanden. I andra änden av isen visar lagets sista utpost en visande formkruva. Eero Kilpeläinen var formidabel under lördagsmatinén i Saab Arena.

– Ah… det var ok. Jag hittar alltid något jag kan göra bättre på målen. Men det var en riktigt skön seger för oss idag, berättar han när Hockeysverige möter upp efter matchen.

FORMEN PÅ GÅNG

 

Kilpeläinen har släppt en del puckar förbi sig och när krutröken lagt sig i Linköping visar hans statistik att han har en räddningsprocent på blygsamma 88,06%. Men ser man till hans tre senaste framträdanden ser det betydligt bättre ut. Finländaren har räddat 87 av 94 skott vilket ger en räddningsprocent på 92,55.

– Jag måste sätta saker i perspektiv. Om jag tittar på alla matcher jag spelat efter OS-uppehållet – här i Örebro, i landslaget, träningsmatcher och så vidare – är det inte så många dåliga perioder. Men det är många mål och det gör att det ser dåligt ut. För mig handlar det om att lita på att jag är en bra målvakt och att jag ska göra det jag är bra på.

Om man ser till dina senaste matcher ser du ut att vara mer rak mot skytten och även mer följsam. Har du ändrat något i ditt spel?
– Nej, jag har inte ändrat något. Jag försöker lita på mina styrkor. Mina rörelser, att stå och sedan reagera, säger han med ett snett leende.

En målvakt kan, om han får vara hel och frisk spela till 37-38 års ålder. Du är 33 nu. Har du ändrat ditt spel något genom åren?
– Jag försöker att utveckla saker hela tiden. Det är småsaker. Jag försöker hitta nya saker över hela mitt spel  och inte fokusera på specifika saker hela tiden. Det är mer saker som jag hittar där och då. Det tränar jag på.
Mot Linköping spelade 33-åringen från Juva lugnt och behärskat och noterades till och med för en assistpoäng. Men när han tänker tillbaka på matchen finns det ändå förbättringspotential.
– Absolut. Det är naturligtvis lätt att säga saker i efterhand men det första målet…. Där kan jag stå längre. Jag tänkte att kan skulle lägga den på mål sen går den ut på sidan. Det andra blir jag överlistad på min starka sida och den ska jag ta, säger han och drar en suck innan han fortsätter med Jimmy Anderssons 3-2-mål – ett friläge där LHC-forwarden fick god tid på sig att prickskjuta ribba in över ”Kilpis” högra axel.
– Det var ett riktigt bra skott men jag känner att jag borde kunna ta det också. Absolut.

NYTTIG KONKURRENS

Med Kilpeläinens svajande inledning på säsongen fick Stefan Steen mer ansvar och han har spelat bra, och duon trivs bra igop.
– Det är fantastiskt. Han är kanon. Vi kommer väldigt bra överens. Det är en nyttig konkurrens och för klubben är det bra att ha två bra målvakter. Vi pushar varandra bra och hjälper varandra att bli bättre hela tiden.

Till sist, vi har stått här och pratat engelska men ett SHL-lag har många nationaliteter. Vilket språk kommunicerar du med på isen?
– Det blir lite svenska, lite engelska och finska, säger han på flytande svenska med ett leende. Jag tar det som behövs.

Det Örebro behöver är stabilitet, och med en Eero Kilpeläinen på väg mot storformen är det kanske precis det man har fått nu.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL