HockeyNews
PLUS

Lista: Veckans fem bästa i SHL

(5041) shllistan
Bildbyrån

Publicerad: 17 november 2018

Hockey går ut på att göra mål, så den här veckans SHL-lista tar fasta på detta faktum.
Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, rankar här de fem bästa prestationerna i veckan.

Presenteras i samarbete med ATG 

5 Albin Eriksson, f, Skellefteå
Kommentar: Mot Frölunda gjorde han både 1-0 och matchvinnande 3-2. Det var den 18-årige forwardens två första mål i SHL. I 9-0-krossen mot Malmö smög han med lite i bakgrunden som en av målskyttarna och kanske behövdes det ett bidrag från Bollnäs (där Eriksson är fostrad) för att den mäktiga maskinen Skellefteå skulle mullra igång på riktigt. Plötsligt, efter 16 mållösa matcher, gjorde Bud Holloway sina två första mål. Och en kollektiv suck av lättnad drogs i Skellefteå Kraft arena. Kedjekamraten Andreas Wingerli är på väg mot sitt stora genombrott i SHL.



4 Janne Pesonen, f, Växjö
Kommentar: Man bör väl hylla mästarnas mästerliga defensiv, och Viktor Fasth och Viktor Andrén i målet. Men nu börjar det allt oftare hända grejer framåt för 36-årige Janne Pesonen. Hans betydelse för ett topplag i SHL kan fortfarande vara enormt stor. Som när han sköt båda målen i 2-1-segern mot serieledande Luleå. Eller som när han gjorde hat-trick i 6-1-vinsten mot Mora. Efter en rätt seg start har han gjort fem mål på de senaste tre matcherna och är uppe på sju mål totalt. Snajperrrr.



3 Johannes Salmonsson, f, och Anton Wedin, f, Timrå
Kommentar: Kan en höftopererad 32-åring vara något att ha? Timrå tog chansen, kollade in Salmonsson och slog till. Efter sina två första SHL-matcher på tre år har den skridskostarke forwarden gjort ett mål och tre assist. Klokt av coachen Fredrik Andersson att para ihop ”Salle” med Timrås bäste forward, färske Tre Kronor-liraren Anton Wedin. I sina två första matcher tillsammans har duon gjort åtta poäng. Två mål och två assist var. Och nu är Timrå inte jumbo längre.



2 Simon Hjalmarsson, f, Frölunda
Kommentar: 29-årige Hjalmarsson närmar sig 400 matcher i SHL. Och 100 mål. Just den offensiva delen av hans spel är något jag har saknat egentligen i fem år. Hjalmarsson har visat att han kan vara en sylvass målskytt och poänggörare, det gjorde han i både Luleå och Linköping. Den här veckan, mot Skellefteå och Djurgården, har han visat prov på sin instinkt runt motståndarkassen, som när han vräkte in en retur på Hovet. Visst är Hjalmarsson en powerplay-spelare.



1 Kodie Curran, b, Rögle
Kommentar: Den kanadensiske backen har behövt tid att anpassa sig till SHL-hockeyn, men ser mer och mer ut som ett riktigt toppenfynd. I det norska slutspelet gjorde han hela 29 poäng (12 mål, 17 assist) på 14 matcher då Storhamar blev mästare i våras. I Rögle har den puckskicklige försvararen blivit ett vasst vapen framåt och mot Örebro klev han fram och gjorde mål på straff i den första perioden. Med sina sex mål och totalt 13 poäng toppar han SHL-backarnas skytte- och poängliga.

Här kan du läsa fler nyheter om SHL

Lindquist: Fem svenska kandidater till Norris Trophy 

Hockeyallsvenskan i backspegeln 

Helgens viktigaste matcher i ettan 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS