Mantas Armalis har hittat tillbaka till sitt spel i Skellefteå, mycket tack vare målvaktstränaren Krister Holm.
Skellefteå AIK

Landslagsmålvakten har hittat tryggheten igen – hyllar målvaktstränaren: ”Betyder jättemycket för mig”

ANNONS

Efter två år utomlands valde den litauiske landslagsmålvakten Mantas Armalis att vända tillbaka till Sverige och SHL igen. Valet föll på Skellefteå AIK och där har målvakten lyckats hittat tillbaka till sitt rätta jag efter det turbulenta utlandsäventyret.
– Jag tycker att jag hittat tillbaka till mitt spel på ett sätt som jag inte lyckats göra under de senaste två säsongerna, säger Armalis till hockeysverige.se.

SKELLEFTEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)
2016 satte sig den då 24-årige Mantas Armalis i flygstolen för att uppfylla sina drömmars mål. Efter att ha imponerat i Djurgårdsmålet under säsongen 2015/16 hade den litauiske landslagsmålvakten spelat till sig ett NHL-kontrakt med San Jose Sharks och det var med högt ställda förväntningar på sig själv som Armalis lämnade Stockholm för Kalifornien.

FÖRSTA NOLLAN I TORSDAGS

Men efter att bara ha spelat 24 matcher i Sharks farmarlag San Jose Barracuda, där han stoppade blygsamma 88,5 procent av skotten och släppte in över tre mål per match, fick Armalis inget nytt kontrakt med Sharks. I stället gick flyttlasset tillbaka till Europa för spel i KHL-klubben Dinamo Riga. Inte heller i den lettiska huvudstaden kunde Armalis komma till sin rätta. Han begränsades till tolv matcher för Dinamo efter att Janis Kalnins haft ett stadigt grepp om förstaspaden hela säsongen.
– Att få komma hem till europeisk is och den europeiska hockeyn kändes bra. Hockeyn här är väldigt annorlunda jämför med Nordamerika. Det var absolut ett roligt år i Riga, men samtidigt hade jag så klart velat spela mer än vad jag gjorde, sade Mantas Armalis till hockeysverige.se i augusti.

Efter att kontraktet med Dinamo löpte ut i våras fick han möjligheten att skriva på ett tvåårskontrakt med Skellefteå AIK. Han har delat målvaktsjobbet med Gustaf Lindvall under säsongsinledningen och i torsdagens galna 9–0-seger över Malmö kom 26-åringens första nolla i Skellefteåtröjan.
– Det var jätteskönt att äntligen få hålla nollan. När jag kanske strulade till det och släppte någon tokig retur så var gubbarna där och hjälpte mig och rensade. Det var en skön match att spela, jag tycker att vi verkligen ställde upp för varandra därute, säger Armalis.


Mantas Armalis ha fått en bra start på tiden i Skellefteå. FOTO: Ola Westerberg/Bildbyrån

”SÖKT ETT SPEL SOM SKA PASSA LIGAN”

Det är ingen hemlighet att Skellefteå haft en tyngre höst än vad man själva önskat. Ingen kan dock beskylla målvakterna Armalis och Lindvall för att vara problemet.
– Förutom en match, hemmamatchen mot Djurgården, tycker jag att det har varit helt okej prestationsmässigt för egen del. Det är klart att jag har velat steppa upp när det har gått tufft för laget, men jag hoppas att det kommer senare.

”Helt okej” kan tyckas vara ett betyg lite i underkant. Detta med tanke på att Armalis står noterad för en räddningsprocent på 92 procent och endast släppt in 1,89 mål per match i SHL under sina åtta SHL-matcher den här säsongen. En stor anledning till Armalis framgångar på isen den här säsongen är, enligt honom själv, att han börjat hitta tillbaka till den målvakt han var innan han lämnade Djurgården för Nordamerikaäventyret 2016.
– Jag tycker att jag hittat tillbaka till mitt spel på ett sätt som jag inte lyckats göra under de senaste två säsongerna. Jag har kanske sökt ett spel som ska passa ligan jag spelat i, medan mitt egna spel kanske varit det som jag borde ha lutat mig tillbaka på, säger Armalis.


Armalis har släppt in mindre än två mål per match i snitt den här säsongen. FOTO: Johan Löf/Bildbyrån

JOBBAR MYCKET MED GRUNDERNA

En person som hjälpt honom att tillbaka till sitt spel är målvaktstränaren Krister Holm. Holm, som varit målvaktstränare i klubben i över tio år, har gett målvakter som Andreas Hadelöv, Joacim Eriksson och Markus Svensson nystarter i sina karriärer genom sitt jobb.
Mantas Armalis är inte sen att hylla Holm när målvaktstränarens namn kommer på tal.
– Målvaktstränare betyder alltid jättemycket för en. Krister, precis som många andra, betyder jättemycket för mig. Att få jobba med honom varje dag är någonting jag känner att jag inte riktigt hade förra säsongen. Just det att man har en målvaktstränare som jobbar med en konstant och som hela tiden vill ens bästa, säger Armalis.
– Mycket med målvaktstränare är att man ska ha någon att prata med. Man ska kunna ha någon att bolla med gällande sitt eget spel och sina tankar kring lagets spel och så vidare. Det tycker jag att Krister är jättebra på. Sen ser Krister väldigt bra vad jag behöver jobba på dagligen också.

Vad är det ni jobbar med dagligen?
– Det är hemligt, säger Armalis med ett skratt.
– Nej, men vi jobbar mycket med grunder. Vi går även in mer på detaljnivå på olika saker i spelet för att sedan gå tillbaka och nöta grunder. När det är mycket matcher så är det grundspelet man vill bibehålla för att kunna fortsätta spela på den nivå man vill.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch