HockeyNews
PLUS

Förväntningarna på Fjällby

(5026) Axel Jonsson Fjällby6
Kenta Jönsson/Bildbyrån

Publicerad: 16 november 2018

FacebookXWhatsApp

Axel Jonsson Fjällby kom tillbaka till Djurgården. Han hade en assist i sin comeback på Hovet ändå blev det förlust mot Frölunda.
Men planen med Fjällby i laget är så klart långsiktigare än en torsdagskväll mitt i november.
– Vi behöver en bredare leverans från fler enheter och det är det jag förväntar mig framöver och resten av säsongen, säger sportchefen Joakim Eriksson.

Presenteras i samarbete med ATG

Djurgårdens förstakedja med Daniel Brodin, Jacob Josefson och Jakob Lilja har gjort 55 poäng fördelat på 20 mål och 35 assist. Djurgården som lag har producerat 59 mål och totalt 104 poäng.

Supertrion har alltså gjort 52,9 procent av Djurgårdens totala poängsumma. Och den andelen har vuxit under säsongen. Det kan vara farligt att lägga "alla ägg i samma korg" om något händer toppspelarna. Och mot Frölunda tvingades Jacob Josefson utgå på grund av en skada.

Därför har Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson inte släppt möjligheten att få hem kontringsspecialisten Axel Jonsson Fjällby från AHL. Det förklarade Eriksson i en intervju inför publiken på Hovet på torsdagskvällen.

Ungdomskedjan ska återuppstå

Med Axel Jonsson Fjällby i laget ska kedjan med honom, Marcus Davidsson och Jonathan Davidsson återuppstå för att vara som bäst i SM-slutspelet i vår.

Axel Jonsson Fjällby ser inte äventyret i NHL-klubben Washington som ett misslyckande. Det är han noga med att poängtera efter försöket att slå sig in i världens bästa klubblag. Det blev spel i farmarlaget Hershey i stället för i Stanley Cup-mästarna Capitals och efter 16 matcher (2 mål, 1 assist) i AHL är kvicke Jonsson Fjällby tillbaka i Stockholm, Djurgården och SHL.

På försäsongen fick han spela en träningsmatch med Nicklas Bäckström och T.J. Oshie.

– Det var så klart jättekul. Han (Bäckström) är en jätteschyst kille som försöker hjälpa mig hela tiden. Jag ser det bara som en lärdom även om jag inte tog mig hela vägen, säger Jonsson Fjällby efter comebacken i Djurgården som slutade med en 4-3-förlust på straffar.

Den där jetlagen och bristen på ordentlig sömn såg man inte så mycket av i Axel Jonsson Fjällbys spel.

Började som 13:e forward

Han fick börja som extraforward, men smögs in mot Frölunda på Hovet redan i slutet av den första perioden.

När Jonsson Fjällby i början av den andra perioden fick göra sitt andra byte i matchen, och det första med sina kedjekamrater från förra säsongen, bröderna Jonathan och Marcus Davidsson, hände det grejer omedelbart.

Ett sus spred sig på läktarna på Hovet när Frölundas försvar sprack sönder i mittzonen. Fjällby Jonsson fick tag på pucken, satte full fart mot Johan Gustafsson i Frölundamålet och fick med sig Jonathan Davidsson. Efter 1.10 i period två satte Jonathan Davidsson 2-0 för Djurgården och det blev hyfsat glatt på Hovet…

Kemin i kedjan verkar vara lätt att återskapa.

– De är väldigt lätta att spela med och vi känner varandra ganska bra. Vi alla vill spela med mycket fart och jag tycker att vi gjorde det i dag.

– Vi har snackat en del, jag och ”bröderna” och ”Dagge” (Daniel) Bernhardt. Vi har hållit kontakten. De säger bara gör det som känns bäst för dig, men det vore kul om du kom tillbaka.



Axel Jonsson Fjällby är bara 20 år och har en SHL-säsong i Djurgården bakom sig. Han har nu skrivit på för resten av den här säsongen innan han ska göra ett nytt försök i NHL nästa höst.

Han ser det som en fördel att fortsätta utvecklas i känd miljö i Djurgården i stället för att fortsätta bussas runt till de mindre rinkarna i Nordamerika.

– Det är så pass annorlunda både på och utanför isen. Jag fick känna på det i två och en halv månad och det tror jag var jättebra inför nästa år, för nu vet jag hur allting funkar. Vissa grejer kanske man inte var med på hur det skulle vara, men nu vet jag det. Skönt att vara tillbaka här och satsa allt på Djurgården och gå för SM-guldet och sedan nästa år åka tillbaka, säger Jonsson Fjällby som spelade nästan 13 minuter i sin första match tillbaka på Hovet.

Djurgårdstränaren Robert Ohlsson berömde sin speedige forward efter comebacken.

– Utifrån de förutsättningarna han hade gjorde han det jättebra, så jag är nöjd. Förväntar mig att han kommer att hjälpa oss under senare delen av säsongen, säger Ohlsson.

Här kan du läsa fler nyheter om SHL

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)