Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lämnar: ”Kändes inte aktuellt på något sätt”

GÖTEBORG. Marcus Degerlund, 20, återvänder till Hammarby.

Efter den misslyckade utlåningen till IFK Göteborg är backen glad att det inte blev någon fortsättning i Blåvitt.

– Med tanke på speltiden kändes det inte aktuellt på något sätt, säger han till Fotbollskanalen.

Marcus Degerlund fick tillbringa en stor del av sin tid i IFK Göteborg på avbytarbänken.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Marcus Degerlund i Hammarbytröjan.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Marcus Degerlund gjorde 21 allsvenska matcher i fjol. Men när konkurrensen hårdnade i storsatsande Hammarby i år fick den lovande mittbacken allt svårare att ta en plats i Bajens startelva. Hammarby lånade därför ut U19-landslagsmannen till Frej i superettan under våren.

Den 8 augusti kunde GT avslöja att IFK Göteborg hade ställt in siktet på den vänsterfotade mittbacken som ersättare till lagkaptenen Sebastian Eriksson som nyligen hade flyttat till Grekland. En dag senare presenterade Blåvitt Marcus Degerlund på ett lån med köpoption.

Tanken med utlåningen till Blåvitt var att han skulle få spela allsvensk fotboll och utvecklas.

Men det blev inte någon succé. 

Degerlund har varit utlånad till IFK Göteborg.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Återvänder till Hammarby

Den 20-årige backen fick bara göra fyra inhopp i den blåvita tröjan – bland annat mot Hammarby på Tele 2 arena där han hade en tung kväll och orsakade en straff i 0–3-förlusten.

I Hammarbyleden har man varit överraskade över IFK Göteborgs hantering av talangen.

– Det är IFK Göteborgs sak. Förstås. Men det är klart att vi förvånas över agerandet. Det här är inte bra men samtidigt kan vi inte lägga oss i hur tränaren tar ut laget i IFK Göteborg, sa Bajens sportchef Jesper Jansson till Fotbolldirekt.se i slutet av september.

Marcus Degerlund har kontrakt med Hammarby över 2021 och i slutet av oktober kunde GT berätta att han återvänder till Bajen efter årets säsong.

Degerlund återvänder nu till Hammarby.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

”Hade velat spela mer”

Den här veckan blev det officiellt att IFK Göteborg inte utnyttjar den köpoption som fanns inskriven i låneavtalet. Ingen av parterna har varit nöjda med utfallet av lånet.

– Ja, vad ska man säga. Det är klart att, med tanke på dels ekonomin i Göteborg, som inte är hur bra som helst, är det förståeligt. Sedan har jag fortfarande kontrakt med Hammarby, så det är som det är. Det är en utlåning och vad mer ska man säga, säger Marcus Degerlund till Fotbollskanalen och fortsätter:

– Jag tycker att det har varit rätt kul att byta stad och komma till en ny grupp och lära känna nya människor där. Det har varit bra och sedan är det klart att man velat spela mer och hjälpa laget mer än vad det blivit. Jag har haft en bra tid.

Nu siktar 20-åringen på att slå sig in i Hammarbys trupp.

– Jag ska tillbaka och sedan får jag kämpa där och försöka sno åt mig en plats och visa att jag vill spela. Jag tror att det finns goda möjligheter eftersom att jag är enda mittbacken som är vänsterfotad och även längst i laget, så jag tycker att de kvaliteterna kan göra att jag kan bidra med det.

Huruvida han kommer att lånas ut av Hammarby igen är i nuläget oklart.

Marcus Degerlund

Ålder: 20 år. 

Född: Västerås.

Position: Back.

Klubbar: Västerås IK, Västerås SK, Hammarby IF, IK Frej (lån), IFK Göteborg (lån).

Matcher under 2018: 1 (Hammarby, allsvenskan), åtta (Frej, superettan), fyra (IFK Göteborg, allsvenskan).