HockeyNews
PLUS

Holmberg: "Vi ska klara av att spela bra hockey"

(4989) Pontus Holmberg
Bildbyrån

Publicerad: 15 november 2018

Pontus Holmberg, 19, fick beröm av Tomas Montén i Tjeckien och stod för ett mål och ett assist i omstarten av SHL – när Växjö slog Linköping på bortaplan (1–3).

Ytterligare ett steg i rätt riktning för Holmberg som är på god väg mot en av Juniorlandslagets viktigaste offensiva roller i VM.

– Om Isac (Lundeström) kommer är det förstås en stor bonus för laget. Med laget vi har så ska vi klara av att spela bra hockey, säger Holmberg till HockeyNews.se.

Läs fler artiklar om landslagshockey 

Anaheim har skickat ner Isac Lundeström till San Diego i AHL och det tar honom ett steg närmare spel i junior-VM.

Helgens tre förluster lämnade mer att önska av både defensiven och offensiven inför uttagningen av bruttotruppen den 5 december.

Växjöcentern Pontus Holmberg kommer oavsett Lundeströms status ha en viktig offensiv roll i Victoria och Vancouver.

Jämfört med tidigare år saknas spelare som Elias Pettersson, Lias Andersson, Joel Eriksson Ek, Rasmus Asplund, Oskar Lindblom – spelare med ledande offensiva roller i sina respektive SHL-klubbar.

Pontus Holmberg har lagt beslag på en centerplats i en av Växjös toppkedjor och i Juniorkronorna blir vikten av hans offensiva kapacitet ännu större.

Tomas Montén lyfte fram hans spel som en ljuspunkt i samband med helgens förluster i fyrnationsturneringen i Hodonin.

Tisdagens omstart i ligan var ytterligare ett kvitto på att Holmberg är i bra form för tillfället. Han var med i förarbetet och noterades för en assist vid 1–2-målet och satte själv 1–3 i tredje perioden som blev slutresultatet i bortamatchen mot Linköping.

– Det har gått rätt bra i år. Som lag kanske vi skulle ha tagit lite mer poäng men vi har spelat bra. Det har varit stunder när vi haft lite svårt att göra mål men vi har spelat bra i många matcher som varit jämna och kanske slarvat bort en poäng här och där. Men över lag har det varit bra, det har känts bra för mig också, säger Holmberg som nu är uppe i sju poäng (3+4) på 16 SHL-matcher i höst.

Han startade säsongen i en ren juniorkedja med Dominik Bokk och Jonas Rönbjerg. Senaste tiden har han också fått spela med både Janne Pesonen och Julius Junttila.

Just nu har han Junttila och Bokk som kedjekamrater.

– Första åtta matcherna var det jag och Bokk och Jonas. Alla jag fått spela med är väldigt kloka spelare, snabba och spelar med bra fart. Vi har många duktiga offensiva spelare och det är väldigt roligt att spela med många i vårt lag, säger Holmberg inför kvällens match mot Luleå på hemmaplan.

Årets upplaga av den svenska JVM-truppen kommer inte ha samma bredd som fjolårets sett till offensiv spets – Holmberg går mot en viktig roll i det avseendet just nu.

– Vi får se om Isac kommer och det skulle förstås vara en stor bonus för laget om han kommer. Sedan ska vi se till att göra det så bra som möjligt. Alla kan spela bra hockey i vårt lag och det ska inte vara något problem. Vi kan snäppa upp efter senaste matcherna också, säger Holmberg.

Hur ser du på förlusterna mot Tjeckien, Finland och Ryssland?

– Nu ser vi vad vi behöver göra för att vinna mot de här lagen. Det går inte att slarva på fel ställen och inte göra skitjobbet, det funkar inte. Vi kommer inte upp i den nivån vi vet att vi kan i någon av matcherna.

Två mål framåt och 14 insläppta på tre matcher är siffror som måste putsas till rejält. 

– När vi inte gör några mål första två matcherna kanske det låser sig lite. Men det är samtidigt inget att skylla på. Vi måste in och skapa mer farliga chanser.

15 december sätter sig Juniorkronorna på flyget över till Kanada för att påbörja förlägret.


Grupp A, JVM (Vancouver)

Tjeckien

Schweiz

Kanada

Danmark

Ryssland


Grupp B, JVM (Victoria)

USA

Sverige

Slovakien

Kazakstan

Finland


Juniorkronornas spelschema i gruppspelet

26 december, Finland–Sverige, 19.30 (lokal tid)

27 december, Slovakien–Sverige, 15.30

29 december, Sverige–USA, 19.30

31 december, Sverige–Kazakstan, 15.30


Följ med Juniorkronorna bakom kulisserna

Montén uppmickad i båset mot Finland: "Lugn och smart" 

Adam Ginning uppmickad på isen: "Nervös och slog felpass" 

Quiz: Modo vs Timrå – Hållander vs Wernblom 

Ersson: ”Ledarstaben? Ett gäng sköna profiler” 

Monténs matchgenomgång inför Sverige–Tjeckien 

•••

Läs fler artiklar om landslagshockey 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS