HockeyNews
PLUS

Duell efter duell i heta SHL

(5006) Fjällby/Lindqvist
Bildbyrån

Publicerad: 15 november 2018

FacebookXWhatsApp

SHL närmar sig den första tredjedelen av grundserien. I kväll väntar en full omgång, med en rad heta SHL-dueller och förhoppningsvis med två återvändare från Nordamerika på isen.
Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, tar sig här en förhandstitt på de sju matcherna.

Presenteras i samarbete med ATG

Brynäs–Färjestad


Brynäs
: Under nye huvudtränaren Magnus Sundquist knep en poäng i Malmö i tisdags. Fortfarande väntar Brynäsfansen på att defensiven ska sitta och att Nicklas Danielsson på allvar ska få igång mål- och poänggörandet. Danielsson missade en straff mot Malmös Oscar Alsenfelt och står kvar på fyra mål och tre assist på 16 matcher. Här är det läge att utkräva revansch efter stjärnsmällen, 0-6, mot Färjestad i Gavlerinken den 27 oktober.

Färjestad
: Den skicklige högerskytten Michael Lindqvist är tillbaka från NY Rangers farmarlag Hartford. Han gjorde 20 mål på 33 SHL-matcher förra säsongen. Nu är han registrerad och spelklar mot Brynäs. Färjestad behöver få igång sin offensiv. För tillfället är backen Jesse Virtanen (bilden) lagets poängkung, men här behövs mer produktion från spelare som Martin Johansson, Daniel Viksten, Per Åslund med flera.



Djurgården–Frölunda

Djurgården
: Apropå återvändare från AHL. Axel Jonsson Fjällby är tillbaka i Djurgården efter 16 matcher (2 mål, 1 assist) i Washingtons farmarlag Hershey. Han är officiellt spelklar till i kväll. Återstår att se om han har haft en bra flygresa från USA. Om så är fallet och han inte lider av alltför mycket jetlag lär han återförenas med bröderna Jonathan och Marcus Davidsson

Frölunda
: Snöplig hemmaförlust mot Skellefteå i tisdags och nu förändrar huvudtränaren Roger Rönnberg utseendet på sin förstakedja. Ut med Rhett Rakhshani (en assist på de senaste fem matcherna) och in med rappare Samuel Fagemo (bilden) som nu säkerligen får mer istid och bättre chanser ihop med poängkungarna Ryan Lasch och Joel Lundqvist.



HV71–Linköping

HV71
: Det var en till stora delar okej bortamatch för HV mot serieledande Luleå. HV71 gjorde ett nytt mål i powerplay och Andreas Thuresson, som har varit blek stora delar av hösten, fick ett lyft ihop med Mattias Tedenby. Å andra sidan. Vem i HV blir inte med av att spela med Tedenby? HV har inte vunnit något av de fem senaste mötena med LHC och behöver en trepoängare.

LHC
: Sex raka förluster. Broc Little har missat de sju senaste Linköpingsmatcherna. Och visst finns det ett samband. Little är en mönsterbrytare. Linköpings effektivitet framåt och bakåt har blivit sämre än i inledningen av säsongen och mot Växjö kom även första förlusten för målvakten Jonas ”Monstret” Gustavsson som dittills hade nio raka segrar. LHC brukar trivas mot HV71.

Skellefteå–Malmö

Skellefteå
: När det som bäst behövdes klev 18-årige Albin Eriksson fram och sköt sin karriärs två första SHL-mål. Det räckte till 3-2-seger och tre poäng mot Frölunda i Göteborg. Andreas Wingerli bjöd också på ett vackert mål. Men var är leveransen från Bud Holloway? Han är på plats 18 – i den interna poängligan. Juhamatti Aaltonen? På plats 14 med tre assist. På 16 matcher!

Malmö
: Efter en säsong i Karlskrona återvände VM-forwarden Konstantin Komarek till Malmö. Nu är han lagets poäng med sina 13 poäng (4 mål, 9 assist) på 17 matcher. Den 26-årige österrikaren är en av många glada överraskningar. Och den störste matchvinnaren av dem alla är målvakten Oscar Alsenfelt. Nio av tio segrar så här långt. Ständigt redo att vara som bäst när det brinner till.

Timrå–Mora

Timrå
: Nykomlingen Timrå behöver omedelbart kom tillrätta med sitt försvarsspel. På de två senaste SHL-matcherna har laget läckt bakåt, vilket resulterat i elva insläppta mål (0-5 mot HV71 och 3-6 mot Djurgården). TIK har fyra raka förluster nu, men vann det första mötet med Mora. Positivt också att Anton Wedin har fått en kick av Tre Kronor-uttagningen. Mot Djurgården sköt han sitt sjunde SHL-mål på 16 matcher. Förra säsongen gjorde han sex mål på 30 matcher i Hockeyallsvenskan.

Mora
: Dalkarlarna bröt en negativ trend genom att vända och vinna med 2-1 på övertid mot Örebro i tisdags. Det var välbehövliga poäng för ett skadedrabbat gäng. Backen Kevin Gagné utgick med skada och även lagets skyttekung Matt Bailey bröt Örebromatchen tidigt, men förhoppningen är att han spelar i afton.

Växjö–Luleå

Växjö
: Tre trepoängare på de fyra senaste matcherna och det verkar som att de regerande mästarna börjar få utdelning på sin konsekventa linje. Trots en stor spelaromsättning har grunderna suttit helt okej, vilket syns i den underliggande statistiken. Den sena värvningen Julius Junttila var mållös i sina tio första matcher. Nu har han bidragit med tre mål på de fyra senaste.

Luleå
: Har vi snackat för lite om målvakten Joel Lassinantti (bilden)? Kanske det. Bra är han hur som helst. Dessutom är ”Lassi” den som har spelat mest i SHL – hela 789:40 på de 13 matcher han har startat. Han har vunnit nio av matcherna, hållit nollan i två och ligger trea i räddningsligan. Luleå har också haft ett väldigt bra försvarsspel under ledning av kapten Erik Gustafsson.



Örebro–Rögle

Örebro
: Försvarsspelet har lyft sig en klass jämfört med förra säsongen eftersom man har spelskickligare backar och ett stabilare målvaktspar. Just därför är genomklappningarna mot Malmö (1-5) och Färjestad (3-6) oväntade. Samtidigt har ÖHK stor kapacitet framåt. Kedjan Jere Sallinen-Patrik Virta-Aaron Palushaj blir spännande att se. Tre Kronor-backen Linus Arnesson missar matchen på grund av en lättare skada.

Rögle
: Justin Pogge har fått slita hårt i Röglekassen. Han har startat 13 av 16 matcher och bara Joel Lassinantti har spelat fler minuter i SHL. Efter en svag start har skåningarna kommit igång. Eller vad sägs om segrar i fyra av de fem senaste och 13 av 15 möjliga poäng under den tiden? Dessutom har Rögle fyra raka segrar i mötena med Örebro och man vann i Ängelholm i oktober med 2-0.

Här kan du läsa fler nyheter om SHL

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)

Följ ämnen i artikeln