Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Henriksson om tiden efter spelarkarriären: "Många andra har panik"

Allsvenskan

Richard Henriksson blev radiojournalist efter fotbollskarriären.
Han hade en plan för vad som händer härnäst, något alla inte har. 
- Jag upplever att jag har stött på jättemånga som i slutet av karriären har panik, säger han i Lundhs podcast. 

Foto: Bildbyrån.

IFK Norrköping - Malmö FF
IFK Norrköping
Malmö FF
STREAMA PÅ LÖRDAG
Hammarby IF - Kalmar FF
Hammarby IF
Kalmar FF
STREAMA PÅ SÖNDAG
GAIS - IF Brommapojkarna
GAIS
IF Brommapojkarna
STREAMA PÅ SÖNDAG
BK Häcken - Mjällby AIF
BK Häcken
Mjällby AIF
STREAMA PÅ SÖNDAG
IFK Göteborg - Djurgårdens IF
IFK Göteborg
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ MÅNDAG

Radiosportens Richard Henriksson har en bakgrund på fotbollsplanen och vann bland annat två SM-guld med Djurgården före han gjorde korta sejourer med Århus och Västerås innan han avslutade karriären med en andra sejour i Brommapojkarna.

Redan före karriärens slut, så arbetade han emellanåt för Sveriges Radio, vilket gav honom en trygghet, att det fanns en ny väg i livet efter karriärens slut. 

- Det var en trygghet för mig också. Jag tycker att jag presterade bäst under de sista åren av min karriär, säkert av många anledningar, som att jag hade en jättebra tränare i Kim Bergstrand, men också för att i och med att jag hade ett spår vid sidan av hade en trygghet. Jag visste att om BP inte ville förlänga mitt kontrakt så hade jag något annat. Alla personer är olika, men för mig var det helt perfekt, säger han i Lundhs podcast. 

Annons

- Jag upplever att jag har stött på jättemånga som i slutet av karriären har panik, eller i alla fall en mild ångest, över vad de ska göra nu. Nu upplever jag det som att de flesta allsvenska klubbar har någon slags samarbete med ett gymnasium eller liknande, där det finns en möjlighet för spelarna att samordna med fotbollen så att de i alla fall får en gymnasial utbildning, men även högre upp än så tror jag att det finns sätt att plugga på högskola parallellt, fortsätter han.

Ibland när man diskuterar det vill folk skjuta på problemet till klubbarna, att de borde ta ett större ansvar. Samtidigt kan man säga att det är individer. Var tycker du att ansvaret ligger?
- Det är klart att det är vuxna personer. Det finns 35-åringar i Sverige som har det betydligt tuffare än de som har haft en allsvensk lön. De är inga offer på det sättet. Men det är intressant att notera den generation som jag är en del av som verkligen är de första fotbollspensionärerna i Sverige, som aldrig någonsin har funderat på något vid sidan om, och sedan hamnar i det. Men du har helt rätt, det finns de som har det betydligt tuffare.

Annons

Jag är mer fascinerad att man kan hamna i det.
- Det är ganska lätt. Om jag ska göra en analys av det är det lätt att man inte tar tag i det. Sedan kanske du byter klubb och skjuter på det ännu mer.

De är bra på att fika och spela playstation, men inte mycket annat?
- Det är säkert många som tycker att de kastar bort sina liv, men det kanske inte heller är så glädjefyllt egentligen. De är vuxna personer som tar ansvar för sina egna liv, men eftersom jag har varit en del av det kan jag också se bakom det, att de inte sitter där och tycker att det är helt fantastiskt att spela tv-spel. Det kan finnas en gnagande oro där som man inte tar tag i, vilket är ett mänskligt beteende.

Lyssna på hela avsnittet med Richard Henriksson i spelaren ovan. 

Fakta

205 - Richard Henriksson

Avsnitt 205 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Richard Henriksson. Radiosportens expert och journalist har ett förflutet som allsvensk spelare och U21-landslagsman och ger sin syn på den ständiga dragkampen mellan medier och fotboll, om varför det är synd att vissa stjärnor bojkottar medierna istället för att utnyttja plattformen till något bra, om hur han mottogs i fotbollsvärlden när han samtidigt jobbade som journalist och varför han slutade så tidigt som spelare för att satsa på mediakarriären. Dessutom ger Henriksson sin syn på landslaget, om processen för VM-succélaget att hitta sin identitet igen och om varför det varit intressant med en utländsk förbundskapten för Sveriges landslag. Henriksson talar även om skandalen med pennalism och sexism i förra klubben BP och om hur han själv blev utsatt för kränkningar under tiden som ung spelare i Djurgården som då var Sveriges bästa lag.

Publicerad 2018-10-19 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto