Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Henriksson om landslagsduons medianobb: "Tycker absolut det ingår att svara på frågor"

Sverige (herr)

Richard Henriksson anser att det ingår att svara på frågor när man är med i landslaget.
Dock tycker han att det finns nyanser när det kommer till debatten om Robin Olsen och Victor Nilsson Lindelöfs mediejobb.
- Jag tror inte på att peka med hela handen, att man kastar ut en ur landslaget om man inte vill gå i en mixad zon, säger Henriksson i podden Lundh.

Foto: Bildbyrån

Under landslagets septembersamling valde två av landslagets största stjärnor, Roma-målvakten Robin Olsen och Manchester United-försvararen Victor Nilsson Lindelöf att helt nobba att prata med media. Till den här samlingen satt duon istället framme vid podiet och höll en presskonferens.

Radiosportens Richard Henriksson, som själv har en spelarbakgrund i bland annat U21-landslaget, resonerar i podcasten Lundh så här om landslagets och spelarnas hantering av frågan:

- Jag har inte varit en del av det här landslaget. Jag har spelat med några men har inte nära kontakt med dem. Min erfarenhet av sådana här saker säger att för oss som bevakar landslaget nära och för de som följer den här bevakningen, för oss är det ett stort ämne. Jag tror inte att det är ett stort ämne runt frukostbordet i dag när Sverige ska spela mot Ryssland. Jag tror att det är en mindre sak för dem, absolut. Men jag har också varit en del av fotbollslag där… jag ska inte säga att man avskyr journalister och media, för det är att dra det för långt, men man är på sin vakt och känner sig inte helt komfortabel och säker. Jag har, även långt innan jag började jobbat på Sveriges Radio, tyckt: ”Kom igen nu, bjud på dig själv, säg någonting”. Du och våra kollegor är vältaliga och bra på att formulera sig, när vi sitter och har det här samtalet är jag inte orolig över att jag ska formulera mig fel och att det inte ska funka rent retoriskt. Jag har spelat med jättemånga spelare som av olika anledningar inte känner den säkerheten när de pratar. Man är orolig över att det ska gå fel. Jag har genom hela livet haft språket som en av mina styrkor, jag kan alltid uttrycka mig i de sammanhangen, det tog tid för mig att inse att lika självklart som det är för mig att sätta mig ner med en journalist och vara säker på att det kommer ut rätt, lika självklart kan det vara för en annan spelare att ta emot en fotboll eller saker på planen som jag inte klarade av. Jag vet inte om det är läget för de tre landslagsstjärnorna som du pratade om nu, det kan jag inte bedöma, men det jag har fått med mig är att vissa är oroliga för att det ska bli fel. Det finns också exempel på när det kan gå fel, det behöver inte vara att man måste be om ursäkt, men att man målas upp som en person som man själv inte tycker att man är. Då är det lättare att ta steget tillbaka. Det handlar nog mer om att man är rädd för det, inte en animositet mot dig eller mig eller den som ställer frågorna.

Annons

När man representerar Manchester United kan ett litet uttalande få stora konsekvenser.
- Jag håller med. Men på andra sidan kan jag också tycka att om jag hade varit så pass bra som de är så är det en plattform som du också kan utnyttja. Det behöver inte göra att du svingar vilt hit och dit. Du kan låta det vara förskrivet. Sätter du dig på en presskonferens i måndags kan du nog räkna med att det kommer en fråga om Cristiano Ronaldo-grejen. Ingen kan kräva av Robin Olsen eller Victor Nilsson Lindelöf att de ska ha insyn i det fallet, men säg då att du inte vet något om det, men att du däremot tycker att det är jätteviktigt att det för första gången i världshistorien tas kvinnors vittnesmål om sexuella trakasserier på allvar, och att du också har noterat att det nu finns en åsiktsfåra där man menar på att en person som är en världsstjärna i fotboll och ser väldigt bra ut, och att man då ifrågasätter varför han skulle behöva våldta någon, och då markera mot att sådant inte fungerar. Det här kom jag på nu. Jag tror att om Victor Nilsson Lindelöf hade sagt en sådan sak så hade ingen brytt sig om att han pratade om att han var besviken efter matchen mot Turkiet för en månad sedan.

Annons

Henriksson resonerar vidare om vad som ingår i "ansvaret" som kommer med landslagsspel:

- Kan man kräva att en spelare i ett svenskt landslag sjunger nationalsången? Ja, säger jag retoriskt då, som Janne Andersson ”kräver” eller förväntar sig. Det ska väl ingå att svara på frågor? Det tycker jag absolut. Sedan tror jag inte på att peka med hela handen, att man kastar ut en ur landslaget om man inte vill gå i en mixad zon.

Fakta

205 - Richard Henriksson

Avsnitt 205 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Richard Henriksson. Radiosportens expert och journalist har ett förflutet som allsvensk spelare och U21-landslagsman och ger sin syn på den ständiga dragkampen mellan medier och fotboll, om varför det är synd att vissa stjärnor bojkottar medierna istället för att utnyttja plattformen till något bra, om hur han mottogs i fotbollsvärlden när han samtidigt jobbade som journalist och varför han slutade så tidigt som spelare för att satsa på mediakarriären. Dessutom ger Henriksson sin syn på landslaget, om processen för VM-succélaget att hitta sin identitet igen och om varför det varit intressant med en utländsk förbundskapten för Sveriges landslag. Henriksson talar även om skandalen med pennalism och sexism i förra klubben BP och om hur han själv blev utsatt för kränkningar under tiden som ung spelare i Djurgården som då var Sveriges bästa lag.

Publicerad 2018-10-17 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto