HockeyNews
PLUS

Målvakterna som är aktuella för Tre Kronor

(4444) Nihlstorp/Sandström/Gustavsson
Bildbyrån

Publicerad: 16 oktober 2018

FacebookXWhatsApp

HV71-målvakten Felix Sandström är aktuell för debut i Tre Kronor i november.
– Han har mycket i sig som jag tror han får förutsättningar på sig att visa nu, säger Tre Kronors målvaktstränare Stefan Ladhe till Hockeynews.se.
Även Linköpings Jonas ”Monstret” Gustavsson finns med bland de tio målvakter som landslagsledningen följer på nära håll.

Den nya landslagssäsongen för de regerande världsmästarna Tre Kronor börjar i november. Då reser förbundskapten Rikard Grönborg både till Prag och Helsingfors för tre matcher i Karjalaturneringen.

För närvarande scoutar landslagsledningen spelare i framför allt SHL, KHL och i Schweiz för att kunna ta ut en så bra trupp som möjligt. På målvaktssidan är tio man aktuella för Tre Kronor; sju i SHL och tre i KHL.

Tre Kronors målvaktstränare Stefan Ladhe leder arbetet med att hitta rätt målvakter för Karjalaturneringen och bjuder här Hockeynews.se:s läsare på vilka lirare som är aktuella.

– Det är egentligen inga hemligheter, säger Ladhe.

"Vi följer inte alla"

– Vi följer väl inte alla, men ”Fasthen” (Viktor Fasth) och (Niklas Svedberg) går bra. Malmökillarna (Cristopher Nihlstorp och Oscar Alsenfelt) och Jonas Gustavsson. Sedan vill jag också ha koll på lite yngre killar, som Felix Sandström.

Växjös Viktor Fasth har varit regelbundet återkommande i Tre Kronor sedan genombrottet 2011. Timrås stjärnvärvning Niklas Svedberg har 13 landskamper på meritlistan medan Malmö-duon Cristopher Nihlstorp (3) och Oscar Alsenfelt (4) har ett fåtal Tre Kronor-matcher bakom sig.

För LHC:s Jonas Gustavsson har det inte blivit någon uttagning i Tre Kronor sedan OS i Sotji 2014 där han var reserv till Henrik Lundqvist. Men "Monstret" har två VM-brons och två OS-turneringar under sin tid i Tre Kronor.

Stefan Ladhe nämnde Felix Sandström och Tre Kronors målvaktstränare var nere i Jönköping den 6 oktober och såg den förre Brynäsmålvakten i HV71:s möte med Rögle. Sandström räddade 16 av 18 skott i 3-2-vinsten i Kinnarps arena.

Har sett HV-Sandström i Jönköping

– Han har gjort en resa i juniorlandslaget och visat att han är på världsnivå på den nivån. Nu är det nästa steg för honom och jag tror att förutsättningarna finns för honom att ta det i HV, helt klart. Det är jag nyfiken på, säger Ladhe om Sandström.

Även Djurgårdsmålvakten Adam Reideborn finns med bland de sju SHL-målvakterna som Tre Kronor-ledningen scoutar.

– Reideborn var bra förra året så det har jag koll på och följer upp. Det är framför allt de här i SHL, säger Ladhe som såg målfesten på Hovet mellan Djurgården-Timrå (7-4) i lördags.

I KHL är Lars Johansson, CSKA Moskva, Magnus Hellberg, SKA St Petersburg och Jhonas Enroth, Dinamo Minsk intressanta för Tre Kronor.
Den förre Frölundamålvakten Lars Johansson varit bäst av samtliga KHL-målvakter i höst. Han har vunnit sex av de åtta matcher som han har spelat för CSKA Moskva och hållit nollan i fyra av dem. Johansson toppar målvaktsligorna i KHL med en räddningsprocent på 96,8 och ett målsnitt på 0,8.

– De är intressanta. Lasse Johansson höll ytterligare en nolla i går kväll och så vidare. Det är jättespännande. De möter väldigt kvalificerade motståndare för det mesta i KHL.

Johansson väntar på Tre Kronor-chans

31-årige Johansson, som vann SM-guld med Frölunda 2016, blev intervjuad i Hockeynews.se den 8 oktober . Han har ännu inte spelat i Tre Kronor.

– Jag messade honom efter det för jag såg att ni hade pratat om landslaget, säger Tre Kronors målvaktstränare Stefan Ladhe.

– Vi har egentligen inte kunnat ta ut honom någon gång, känns det som. När han spelade senast i Sverige så gick de långt i slutspelet och kunde inte komma in och spela i de matcher vi gärna hade velat se honom i som en inledning på någon typ av landslagskarriär. Det blev aldrig aktuellt. Man måste bädda lite för dem för jag vet inte vad som ska till för att man ska slänga in en landslagsdebutant i VM-sammanhang. Då är det många som ska vara skadade längs vägen. Vi har så pass bra konkurrens så man bör kunna stöka av en landslagsdebut innan det kommer ett VM, tycker jag.

Ladhe fortsätter:

Även OS- och VM-målvakten aktuell

– Magnus Hellberg var med oss hela förra säsongen och han gör det bra där han är nu. Han är absolut aktuell i allra högsta grad också. Det finns många om det nu. De som kommer att bli uttagna till Karjalaturneringen är de första ut den här säsongen. Det finns ganska många att välja på.

NHL-meriterade Anders Lindbäck blev nyligen klar för schweiziska Davos där han har haft en jobbig start efter flytten från Nordamerika.

– Han har släppt in väldigt mycket mål och laget har inte vunnit mycket så det är lite tufft. I grund och botten är det en bra målvakt som behöver komma in i det, säger Ladhe inför landslagssäsongen som avslutas med VM i Slovakien i maj nästa år.

Här kan du läsa fler nyheter om Tre Kronor

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)

Följ ämnen i artikeln