Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

FEM SPANINGAR: "Helsingborg ska bara gå upp i allsvenskan nu"

Superettan

Helsingborg vann toppmötet med Falkenberg (1-0).
Här är Fotbollskanalens Jonas Hansson fem spaningar från matchen.

Foto: Bildbyrån/TV4.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren ovan.

Helsingborg bara ska bara gå upp i allsvenskan nu
Det är mycket som ska hände för att HIF inte ska spela i allsvenskan 2019. Det som krävs är att de tar max en poäng på fyra matcher, att AFC Eskilstuna vinner alla sina fyra matcher, och Falkenberg tar minst fem-sex poäng på sina tre matcher (de har kvar att möta AFC, innan HIF:s nästa match), men om inte allt det händer så blir det allsvenskan 2019 för HIF. 

HIF bara skulle gå upp i år, de hade inte tankar på annat, och de bara ska klara av det nu. Nu får vi se hur väl det här fungerar i allsvenskan. Det finns många komponenter för att de åtminstone ska klara sig kvar, men också ett antal beslut som ska tas. 

Annons

HIF:s udda offensiva uppställningar
De fanns inte många spelare att välja mellan, men några av valen blev... speciella sådana i dag. Wanderson började som ensam anfallare, men gick ut skadad. Efter det kom en karusell med nya lösningar. Anders Randrup och Andreas Landgren växlade som vänstermittfältare, och Max Svensson och mittbacken Carl Johansson testades i anfallsrollerna. I slutet blev det halvskador och det tvingades spontanas fram fler nya formationer och positioner. Det höll dock ihop, åtminstone bakåt, och det blev inte en ny sådan där match där HIF hade kontroll men släppte in något sent och onödigt. 

Målgarantin FFF var ingen målgaranti
De har fortfarande någon form av okej chans att slå superettans målrekord, men i dag kunde Falkenberg inte ge mycket framåt. Det brukar ju annars kunna funka så bra. I nästan hälften av årets matcher har de gjort minst tre mål. I offensiven har de en rejält stor samling poängspelare, fem stycken som alla har gjort minst tolv poäng i år.

Annons

Motståndare kan försöka att sparka ner grova Erik Pärsson (stabil poänganfallare), men det slutar oftast med att de själva trillar omkull. Chisom Egbuchunam har snabbheten och en oberäknelighet som var svår även för allsvenska klubbar förra året. Robin Östlind leker och trippar och flyter runt som om han tillhörde Arsenal cirka 2007. Karl Söderström kan både superettanboll och Eklundboll. Christoffer Carlsson är superettans David Silva: jämfört med tidigare är det lite mindre hår, lite lägre, lite mer centralt, lite mer uppskattad för varje år, och oftast med någon viktig aktion innan mål.

Till detta kan stora (i dubbel bemärkelse) John Björkengren komma i första-, andra-, tredje-, eller fjärdevåg in i straffområdet, eller Anton Wede kan drömmåla, eller någon Karlsson med K i backlinjen som kan få in någon hörna. Snabbt spelande Falkenberg kan göra mål, men de måste vara besvikna över det som den här samlingen spelare gjorde i dag. De ska kunna göra mer. 

Annons

Det skulle ha blivit 2-0
Jag vet inte hur Hampus Nilsson hann att flytta över, hur han hann att få upp händerna, och hur han fick ut bollen till hörna, men hans agerande vid Andreas Landgrens målchans tidigt i första halvlek var totalt sett en av de bästa målvaktsaktionerna i årets superettan. 

Superettan 2018
Halmstads BK är en etablerad förening och hade Sead Haksabanovic-miljoner, men de måste djupanalysera hur mycket de fick ut av de pengarna i ett sportsligt perspektiv. Jönköpings Södra planerade jättefel i vintras.

IK Brage kombinerade ett lokalproducerad lag ihop med lite Klebér Saarenpää och några Stockholmsgrabbar (Christian Kouakou, Joseph Ceesay, Carlos Garcia...), men 40 insläppta går en sällan upp med. Örgryte verkar inte orka hela vägen under år 1 av Projektet, trots allt vad Diego Montiel innebär. 

Annons

Degerfors kommer aldrig någonsin mer i historien att göra något annat än att sluta i superettans mittenrike, men de fortsätter att hitta någon offensivt fin spelare ibland. Är det inte futsal-Sargon Abraham så är det Erik Björndahl som bokstavligt talat springer in i stolpar för att göra mål på slumpbollar. 

Öster och Gais har ambitioner, men inte tillräckligt bra utförande (än?). När Gefle växte utanför planen så har mycket fallerat på planen. Utvecklingssatsningarna i Landskrona och Värnamo har inte gett poängresultat. Norrby och Frej mest hänger strax under eller över kvalplatserna. Varberg testade något helt nytt, men ser ut att behöva fortsätta kämpa för att överleva. 

De som har chans att hota Falkenberg och HIF är AFC Eskilstuna, men de är ändå sju respektive elva poäng bakom toppduon med fyra matcher kvar. AFC har ett kreativt sportcheferi och en Gianluca Curci som inte vet något annat sätt att leva på än att hålla nollan, men de har inte trollat fram en ny Buya Turay eller Eddahri. Om de inte klarar av Falkenberg nästa omgång så är det HIF och FFF som äger den här serien 

Annons
Publicerad 2018-10-07 kl 20:18

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto