Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

BK Häcken
Markus Wulcan

Ett sorgligt förfall – som bara fortsätter

Det började motigt redan i gryningen och när solen hade gått ner kom nästa stjärnsmäll för IFK Göteborg

BK Häcken? 

Wow, vilken fotboll. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Målvakten Tom Amos, den allsvenska debutanten, tackade den blåvita klacken en lång stund efter slutsignalen och fick värmande applåder tillbaka. 

20-åringen var IFK Göteborgs bäste spelare och det säger en hel del när man släpper in fyra mål. 

BK Häcken börjar få en klack värd namnet och det var en enda stor gulsvart glädjeyra efter en mäktig fotbollsuppvisning mot värsta rivalen. 

Blåvitt inledde annars bra på Bravida Arena. Samlat försvar, krympta ytor och rappt kontringsspel som gav BK Häcken en hel del bekymmer. 

Men hemmalaget skruvade undan för undan upp bolltempot, hittade läckra kombinationer och slet isär IFK Göteborg i alla möjliga riktningar. 

BK Häcken har en helt annan trygghet i sitt spel än IFK Göteborg och när det gäller bollbehandling är klasskillnaden mycket större än vad den borde vara på den här nivån. 

Fansen slutade aldrig sjunga

Blåvitt började slå bort enkla passningar på sedvanligt manér, Erik Friberg dammsög centralt och har ett direkt passningsspel som skär genom motståndarens lagdelar på ett mycket effektivt sätt. 

Fredrik Oldrup Jensen slog en indianare, Friberg tog hand om den och satte i gång mönsteranfallet som Viktor Lundberg avslutade perfekt. 

De blåvita fansen slutade aldrig sjunga, trots att BK Häcken gick på knock. 

Daleho Irandust, inblandad i det mesta och det bästa, gjorde 2-0 och Alexander Jeremejeff skarvade in 3-0 tidigt efter paus. Paulinho prickade stolpen, Lundberg tog hand om returen och trots Robin Söders reducering blev det en repris på förra årets derby på Hisingen som slutade med att Jörgen Lennartsson fick förklara sig inför uppretade supportrar. 

Nu? 

En väntad förlust i mängden, mest axelryckningar och en önskan från den sportsliga ledningen om tålamod, tålamod, tålamod och att låta processen ha sin gång. 

Tjenare. 

Köper folk verkligen det där snacket längre? 

Har IFK Göteborg utvecklats spelmässigt i rätt riktning sedan tidig vår? 

Man får ha på sig väldigt positiva flaskbottnade glasögon för att se det i så fall.

Sorgligt förfall 

Inkompetens och nedskruvade ambitioner har lett till ett sorgligt förfall – och det fortsätter år efter år. 

Det ansedda fotbollsmagasinet Offside gav under måndagen ut sitt nya nummer där Mats Gren granskas i ett längre reportage. 

Det är ingen smickrande läsning för sportchefen. Nyhetsmässigt innehåller texten inte några större bomber, men det är en gedigen sammanställning över 4,5 turbulenta år där det mesta pekat åt fel håll. 

Man kan tycka vad man vill om Mats Grens jobb, men det största ansvaret faller förstås på styrelsen som framstår som mycket svag, som inte tagit tag i problemen innan det gått för långt. 

Men nye klubbdirektören Max Markusson ger ett mycket kompetent intryck och svarar klokt på frågor om sportchefens och Blåvitts framtid. 

1-4 mot BK Häcken, och på torsdag väntar AIK hemma och på måndag är det Hammarby borta. 

Hua. 

Men det här var BK Häckens kväll från början till slut. 

Ett välsynkat lag fullt av lirare, sevärd, smart och vägvinnande fotboll. 

Det blir tufft att nå en Europaplats, men Andreas Alms bygge börjar sätta sig. 

Sex segrar på de sju senaste matcherna i allsvenskan – BK Häcken har något väldigt intressant på gång.