HockeyNews
PLUS

Så ska Engqvist bli spelklar igen

(4076) Andreas Engqvist13
Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 24 september 2018

FacebookXWhatsApp

Andreas Engqvist tränade en halvtimme på is med Djurgården under måndagen.
Han har inte drabbats av någon ny hjärnskakning, men det är oklart om han kan spela mot Mora på torsdag.
– Vi får väl helt enkelt se. Det är jättesvårt för mig att avgöra, säger Djurgårdstränaren Robert Ohlsson till Hockeynews.se.

Det var i Djurgårdens hemmapremiär mot Rögle på Hovet i torsdags som lagkaptenen och stjärncentern Andreas Engqvist fick en lätt smäll mot huvudet och avbröt matchen.
Engqvist missade halva förra säsongen på grund av en hjärnskakning och han har tidigare i karriären haft flera svåra smällar mot huvudet.

Djurgårdens läkare stoppade Engqvist från fortsatt spel, men någon hjärnskakning handlar det inte om den här gången.

Ingen ny hjärnskakning för Engqvist

– Det var en försiktighetsåtgärd och så får man helt enkelt se. Han själv får avgöra hur han mår. Det kan inte jag göra, säger Djurgårdscoachen Robert Ohlsson.

Efter att ha stått över lördagens match mot Örebro var han tillbaka på isen på måndagen.

– Han körde första halvtimmen på is. Det var olika passnings-, teknik- och skridskoövningar. De var han med på. Sedan var han inte med i spelet, säger Robert Ohlsson.

– Tanken är att det ska stegras under förutsättning att han mår bra och allting är bra.

Det är för tidigt att säga om Andreas Engqvist kan vara med mot Mora på torsdag. Eftersom han är lagets förstecenter, tänkt ihop med Dick Axelsson och Gustav Poster, är det en nyckelspelare som Djurgården är beroende av.

Samtidigt går hans hälsa före allt annat.

"Så länge han vill och tycker det kan fungera"

– Så länge han vill och tycker att det kan fungera så står jag bakom honom. Sedan får han och med-teamet hela tiden ta beslutet att han ska spela. Det är svårt för mig som lekman att säga så mycket mer om det. Jag här hockeytränare.

Andreas Engqvist fick en lättare smäll mot huvudet på försäsongen även då utan att drabbas av en hjärnskakning.

– Han fick väl någon klubba på någon träning och då kändes det sämre för någon dag, men sedan har det känts bra. Det var ett tag sedan han fick klubban. Det var nog tre veckor sedan på en träning.

Och mot Rögle fick han en ny touch mot huvudet.

– Han har väl egentligen sagt att det har varit helt okej. Vi får väl helt enkelt se. Det är jättesvårt för mig att avgöra. Det får han göra ihop med medicinska teamet. Han vill ju spela.

Falk junior får berömd för SHL-debuten

Mot Örebro fick Djurgårdsjunioren Adam Falk, son till förra centerstjärnan Nichlas Falk, göra SHL-debut.

– Det är bra att det funkar för vår J20-killar också. Även fast de inte spelar i juniorlandslaget så kan de ändå komma in och göra det bra i vår miljö vilket är roligt, säger Robert Ohlsson.
Adam Falk spelade center och var på isen i nästan nio minuter i 8-2-segern i Behrn arena.

– Det var jättebra. En smart spelare så det kommer att bli kanonbra. Det blir hur bra som helst. Jag är mer än nöjd med hans debut. Han gjorde det på ett mycket bra sätt, säger Ohlsson.

Adam Falk kan komma att få fler SHL-chanser framöver.

– Smartmässigt kan han göra det, så det är inte där, utan kroppen ska tåla att spela. Det är egentligen fysiken som stoppar honom, tycker jag. Så när han blir starkare och får mer muskler så kommer det att hända massa positiva saker för honom, säger Ohlsson.

Adam Falk spelade med Djurgårdens J20-lag på söndagen mot AIK och fick på måndagen vila från A-lagsträningen. Då var William Wiå center.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)