HockeyNews
PLUS

Lista: De tio bästa i SHL i starten

(4074) Lista/Tio bästa
Bildbyrån

Publicerad: 24 september 2018

FacebookXWhatsApp

SHL har avverkat de första omgångarna av årets säsong och överraskningen Linköping toppar tabellen.
Därför har LHC med inte mindre än tre spelare på den tio-i-topplista som Mattias Ek, reporter och krönikör för Hockeynews.se, har satt ihop över de lirare som lyst mest i inledning.

10 Robert Kousal, f, Brynäs
Kommentar: Pålitligare powerplay-spelare får man leta efter. Eller vad sägs om att Robert Kousal både i premiären mot Luleå och hemma mot Frölunda fick i gång sitt Brynäs med ett 1-0-mål i powerplay. I 4-0-vinsten mot Rögle i Ängelholm gjorde han 4-0 – i powerplay. Defensivt kan han förstås bli bättre.

9 Mattias Tedenby, f, HV71
Kommentar: Den tröga inledningen, med två förluster mot Färjestad och Linköping, kan inte skyllas på energisprutan Tedenby. Han gjorde mål mot FBK och det var han som med sitt fortsatta mål- och poänggörande mot Luleå ledde laget till sin första trepoängare i SHL i höst.

8 Johan Södergran, f, Linköping
Kommentar: Den 18-årige stockholmaren från Stocksund vet inte ens om han kommer att behålla sin plats i laget när etablerade spelare som Andrew Gordon och Sebastian Karlsson är tillbaka. Under tiden har Södergran rivstartat och gjorde tre mål på de två första SHL-matcherna och med sina fyra poäng är han etta av SHL:s juniorer poängmässigt.

7 Mathias Bromé, f, Mora
Kommentar: Kvalgänget Mora hängde kvar i SHL med ett nödrop. Redan förra säsongen var Bromé bra i SHL och följde upp den fina säsongen han hade då MIK tog steget in i finrummet. Mora har börjat hösten över förväntan och den sena vändningen mot Frölunda i lördags var grädden på moset. Bromé har gjort två mål och tre assist och poäng i alla tre matcherna.

6 Nick Sörensen, f, Linköping
Kommentar: Han har det mesta för att kunna etablera sig i Tre Kronor. Den giftiga högerskytten har börjat väldigt piggt. Två mål direkt i premiären mot Timrå, inklusive det matchvinnande 2-1-målet. Och det var han som avgjorde det täta mötet med regerande mästarna Växjö i Vida arena. Tänk om han fortsätter att avgöra två av tre LHC-matcher den här säsongen…

5 Jakob Lilja, f, Djurgården
Kommentar: Kedjan med Jacob Josefson, Daniel Brodin och LHC-värvningen Lilja är en av SHL:s hetaste och vassaste. Lilja var inblandad i Djurgårdens fyra första mål den här säsongen och står precis som Josefson på två mål och fyra assist och dessutom 5-0 i plus/minus. Med denna lägstanivå blir han väldigt användbar för DIF.

4 Joakim Lindström, Skellefteå
Kommentar: Med ett rykande färskt treårskontrakt undertecknat har väl ingen missat att den snart 35-årige forwarden fortfarande är en av ligans absoluta klasspelare. Mål och assist efter nio minuter i premiären. Mål i var och en av de tre inledande matcherna. Skellefteå ser ruskigt starkt ut även denna säsong.

3 Patrik Carlsson, f, Frölunda
Kommentar: Säsongen i finländska HIFK blev ett lyft för den mångsidige forwarden. ”Purre” spelar med Joel Lundqvivst och Ryan Lasch vilket naturligtvis ger honom förutsättningar att ösa in poäng i SHL. Och det gör han. Fyra mål och två assist gör att han leder poängligan. Mål i tre raka SHL-matcher. Stark start!

2 Jacob Josefson, f, Djurgården
Kommentar: Den hemvändande NHL-centern har överträffat alla förväntningar offensivt. Josefson har varit väldigt bra i Champions Hockey League och i SHL är han ännu bättre. Han har gjort två mål och fyra assist på de senaste två matcherna och han har spelat 5-0 i sin del av matcherna.

1 Jonas Gustavsson, mv, Linköping
Kommentar: Ingen målvakt har fått så många skott emot sig LHC:s målvakt. Ingen har heller räddat så många puckar som – ”Monstret”. Med 92 räddningar på 94 skott toppar han SHL:s målvaktsliga (97,9 procent). Det är inte hållbart i längden att behöva jobba så mycket, men han vinner just nu tid och poäng åt sitt lag.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)