Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Andreas Brännström

”Jag var ett väldigt billigt alternativ för IFK Göteborg”

IFK Göteborgs sportchef Mats Gren har hela tiden hävdat att Dalkurd begärde alldeles för mycket pengar för Andreas Brännström. 

I det nya numret av Offside  hävdar tränaren motsatsen. 

– Jag hade en klausul i mitt kontrakt med Dalkurd som gjorde att jag kunde köpa ut mig själv för 20 000 kronor. Men ibland känner man att det klickar, andra gånger inte, säger Brännström till Offside.

Andreas Brännström tränar numera Jönköpings Södra – men var nära att hamna i IFK Göteborg.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Blåvitts sportchef Mats Gren granskas i ett längre reportage i fotbollsmagasinet Offside.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Poya Asbaghi blev Blåvitts nye huvudtränare.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

I vintras berättade IFK Göteborgs sportchef Mats Gren för GT om förra höstens intensiva tränarjakt. 

Dalkurds Andreas Brännström eller Gefles Poya Asbaghi? 

De två tidigare kollegorna konkurrerade om jobbet som huvudtränare i Blåvitt.

– Jag kan inte gå in på detaljer, men vi gick tvåspårigt. Båda skulle bli svåra att lösa och Gefle ville inte ens förhandla först. Och det Dalkurd begärde var alldeles för mycket. Sedan var det ju inte bara prismässigt. Vi hade många diskussioner med båda och de är ganska lika i sin spelfilosofi, men efter samtal med folk runtomkring och spelare som haft båda kände vi att Poya blev bäst, sa Gren. 

Gren fick samtidigt frågan om hur han såg på att Brännström i praktiken trodde att han var klar. Personal på Kamratgården ringde även till Brännström i tron om att han var Blåvitts nye tränare. 

– Det får stå för honom. Han ser ju inte vår process, bara hur vi pratar med honom. Den uppfattningen får stå för honom, svarade sportchefen. 

Andreas Brännström.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

”Väldigt billigt”

I det nya numret av Offside, som finns tillgängligt för prenumeranter från och med i dag och som når butikerna på torsdag, granskas Mats Gren i ett längre reportage. Där ger Brännström sin syn på saken och slår fast att det inte var dyrt att lösa honom från Dalkurd. 

– Nej. Jag hade en klausul i mitt kontrakt med Dalkurd som gjorde att jag kunde köpa ut mig själv för 20 000 kronor. Därmed var jag ett väldigt billigt alternativ för IFK Göteborg. Men efter att jag hade gjort min research och funderat över vad som skulle bli bäst för mig själv, valde jag att inte gå vidare.

På frågan vad det var för research svarar Brännström: 

– Man pratar runt med folk i branschen, man får en bättre bild av hur saker kan vara och bli, och utifrån det tar man ett beslut. Initialt var jag jätteintresserad. Det var bara en spännande utmaning för mig. Men ibland känner man att det klickar, andra gånger inte. Det här var ett sådant tillfälle. Av respekt för IFK Göteborg vill jag inte säga för mycket. Men att jag hade mina tvivel och därför inte drev på det mot slutet är anledningen till varför IFK Göteborg valde att gå vidare.

Nya numret av Offside finns tillgängligt för prenumeranter från och med i dag och når butikerna på torsdag.
Foto: OFFSIDE

”Poya – en paniklösning” 

Offside skriver att Gren och Brännström träffades två gånger under totalt åtta timmar och att Gren efter det andra mötet var ”så övertygad om att Brännström var rätt person att han bad om Brännströms personuppgifter så att han kunde sammanställa ett kontraktsförslag”. 

– Jag märkte ju på Gren att han var angelägen om att få något klart innan försäsongsträningen startade igen, säger Brännström. Så när han förstod att jag svalnade i mitt intresse gick det fort med Poya. Men vad vet jag om alla turer? Kanske jobbade Gren parallellt med mig och Poya? Det har jag ingen aning om.

Enligt Offside framstår Blåvitts kontraktering av Poya Asbaghi, om det Brännström säger stämmer, som en ”paniklösning”. 

Gren själv skriver så här i ett mejl till Offside: 

 ”För oss var Poya utan tvekan nummer ett och ett namn som klart och tydligt signalerar vad vi vill i framtiden.”