Wennerholm: Det blev bara pinsamt

ÖREBRO. Jag åkte till Örebro för att se omskrivne amerikanen Aaron Palushaj göra hemmadebut efter två raka segrar.

Det blev bara pinsamt - för Palushaj.

Men kanske fick jag se en ny målvaktsstjärna födas i Djurgårdens SHL-debutant Robin Jensen.

Doldisen som avgjorde matchen.

Djurgården krossade Örebro med 8-2 till slut, efter en ren överkörning i tredje perioden då allt gick in bakom Örebros finländske målvakt Eero Kilpeläinen.

Men det var ett par avgörande skeden i den här matchen där Robin Jensens räddningar bestämde vilken riktning matchen skulle ta.

Dels när Örebros Jere Sallinen direktsköt i power play i andra perioden och ställningen 1-2.

Då gjorde Jensen en makalös sidledsförflyttning och räddade.

Dels när Tom Wandell kom fri lite senare i perioden och han räddade igen, bara för att se lagkompisen Henrik Eriksson skicka in 3-1 i anfallet efter, suveränt framspelad av Marcus Davidsson.

Jag har snart tappat räkningen på alla spelare som tagit klivet från allsvenskan och gjort succé i SHL, men den 22-årige Robin Jensen är bara en av många.

Succé i Pantern

Han är visserligen djurgårdare sedan pojkåren, men har fört ett kringflackande liv de senaste åren med division 1-spel i Kallinge/Ronneby 2016-17 och en succésäsong i Pantern i fjol.

Då plockade Djurgården hem honom igen.

Där kan de ha gjort ett fynd.

Örebro har inte gjort samma fynd i Aaron Palushaj, eftersom han var en etablerad SHL-stjärna redan när de plockade honom från Brynäs.

Men efter succén (ett mål och en assist) i bortasegern mot Luleå senast, var Palushaj nästan osynlig i hemmapremiären i Behrn Arena.

Det blev inte många rätt den här kvällen och bland de få saker han lyckades med, var att reta upp Dick Axelsson så mycket i första perioden att Dicken tog en fullständigt onödig utvisning för roughning.

Det var det smartaste jag såg av amerikanen den här lördagskvällen.

I stället såg Örebro plötsligt ut som det bottenlag många tippat att de ska bli, efter succéstarten med två raka bortasegrar.

Ett riktigt bottennapp

Det här var ett riktigt bottennapp inför ett fullsatt Behrn Arena (5 500), som tystnade fullständigt när Djurgården gick från 3-1 till 6-1 på lite drygt fem minuter där i början av tredje perioden.

De vaknade väl till lite när backen Marcus Björk fintade sig fri och lirkade in 2-6 mellan benen på en övergiven Jensen, men tystnade snabbt igen då det följdes av både 2–7 och 2–8.

Djurgården som ser precis så stabila och rörliga ut som de gjorde under succésäsongen i fjol, då de blev tvåa i grundserien.

Jag blir glad när jag ser Robert Ohlssons Djurgården spela hockey.

Det spelar en hockey som jag gillar, med fart och intensitet. Jag har en svaghet för målrik hockey och Djurgården har gjort tretton nu på sina två senaste matcher efter premiärförlusten borta mot Frölunda (1-2).

Målskytte och poäng är det som skapar profiler.

Det går aldrig att komma ifrån och NHL bygger alla sina stora profiler på den statistiken.

Till och med slitvargen Henrik Eriksson glänste som målskytt mot Örebro med ett hat trick.

Säsongerna 2015-16 och 2016-17 gjorde han totalt ett mål, för att lyfta till sju förra säsongen.

Nu gjorde han tre i en och samma match.

Ja, Djurgårdens 8–2 mot Örebro var galna siffror, men det var inte det galnaste som hände den här SHL-omgången.

Det var Moras sjuka vändning borta mot Frölunda, då 1–3 blev till seger med 4–3 i tredje perioden. Tre mål på mindre än tre minuter.

Hur är det ens möjligt?

En annan gåta är Rögle.

Jag tillhör dem som skrivit upp den och som trodde på en slutspelsplats i vinter. Det kan ju fortfarande bli så, men starten för Cam Abbots gäng har blivit en mardröm. Två klara bortaförluster och så hemska 0–4 i hemmadebuten mot Brynäs.

”Nya” Rögle ligger sist nu med noll poäng och 3–14 i mål.

SHL:s första krislag.

Men det är kul att de tippade bottenlagen överraskar och tar poäng så här i början. Både Mora och Timrå har skrällt och fått självförtroende.

Det finns inget tristare när två lag blir avhängda direkt.

Mästarna Växjö har startat med två raka förluster och Linköping toppar tabellen.