Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristianstads IK

Succébackens motivation – tänker inte på NHL-spel

På drygt ett år gick Joel Persson från att jobba deltid som elevassistent till SM-guld med Växjö och ett NHL-kontrakt med Edmonton.

Nu vill succébacken visa att fjolårssuccén inte var en engångsföreteelse – och ta nästa steg i karriären.

– Det gäller att fokusera på Växjö och inte åka runt och tänka på Edmonton, säger Joel Persson.

Joel Persson.
Foto: MIKAEL FRITZON / TT
Växjö Lakers.
Foto: BILDBYRÅN

24 år gammal kan Joel Persson se tillbaka på en smått osannolik debutsäsong i SHL.

Den offensive backen klarade steget från hockeyettan med moderklubben Kristianstads IK galant och hittade snabbt kemin med rutinerade backpartnern Daniel Rahimi, smällde in 34 poäng när Växjö Lakers först vann SHL:s grundserie och ytterligare 5 poäng när Växjö vann SM-guld i våras i stor stil.

Succén gav eko även utanför Sveriges gränser.

I sommar skrev den odraftade Joel Persson på ett NHL-kontrakt med Edmonton som sedan lånade tillbaka honom till Växjö den här säsongen.

Var det som en dröm?

– Så klart. Allt blev på bästa möjliga sätt förra året. Att man lyckades ta en tröja i Växjö och all utveckling därefter. Och nu att man tillhör en NHL-klubb, det är bara jackpot egentligen, säger Joel Persson som under tiden i Kristianstads IK även jobbade deltid som elevassistent till 85 procent vid sidan av hockeyn.

”Det är en jäkla skillnad”

Kanske är det också därför som Persson står stadigt på marken med båda fötterna när han nu skrivit på för en av de klassiska NHL-klubbarna.

– Så klart var det en grym känsla. Sen ska man veta att det är en jäkla stor skillnad på att skriva ett NHL-kontrakt och spela i NHL.

– Strax innan jul började det höra av sig folk. Samtidigt visste jag att det inte var det man skulle fokusera på utan var man är i dag och göra det så bra som möjligt för gör man det kan det öppnas upp möjligheter. Det var det som gjorde att jag lyckades komma till Växjö att man levererar på den nivå man är på och håller en jämn nivå och försöker att inte dippa för mycket.


FÅ BÄST KOLL! Alla nyheter om Växjö Lakers – direkt i Messenger 


Kom överens med Edmonton

I början av juli var han över i Edmonton i fem dagar för att bekanta sig med klubben.

– Det var en fin stad. Tanken var mest att jag skulle få lite kött på benen och se hur stället såg ut. Vi var även lite på is och körde lite fys. Det var jag och några andra spelare, några som var draftade och några som har kontrakt. Det var en blandad kompott, berättar Joel Persson.

Var det någon gång tal om att du skulle vara kvar i NHL den här säsongen?

– Man kan säga att det var mycket min känsla att vilja vara hemma ett år till i Växjö och få mer rutin och utvecklas ännu mer innan man ger det ett försök. Edmonton var inte heller oävna om det och därför kom vi överens om att det var ett bra alternativ för mig.

Vad sätter du för mål för dig personligen den här säsongen?

– Utveckla olika delar av spelet. Jag är en offensiv spelare från backposition och att hela tiden jobba på de detaljerna men även bli mer pålitlig i egen zon och ta mer ansvar där. Det är såna saker jag jobbar på hela tiden. Men jag sätter inte upp några poängmål utan det kommer om man spelar bra och gör det man ska på isen.

I Edmonton kan Joel Persson i framtiden bli lagkamrat med storstjärnan Connor McDavid.
Foto: USA TODAY NETWORK / PERRY NELSON-USA TODAY SPORTS/SI SIPA USA

Perssons motivation: Vill upprepa succén

Joel Persson lever i nuet. 

Samtidigt vill han bevisa att hans succé i fjol inte var en engångsföreteelse.

– Det var en väldigt speciell resa och det blev mycket rubriker förra året. Det är något som jag är stolt över att ha åstadkommit, men jag är inte nöjd utan vill mer och vill hela tiden bevisa att jag kan fortsätta leverera och att det inte bara var en ensäsongsföreteelse. Jag jobbar varje dag för att bli bättre i detaljer i spelet både offensivt och defensivt.

I fjol bildade Persson ett starkt samarbete med Daniel Rahimi. En duo som blir viktig för Växjö även den här säsongen.

Och Joel Persson hymlar inte med Rahimis betydelse för honom själv.

– Jag och Danne kompletterar varandra ganska bra tycker jag. Vi har dialog om olika situationer framför allt i egen zon och hur vi ska lösa dem. Han är en fantastisk kille att prata med även utanför isen. Jag känner verkligen att är det något jag undrar över så kan jag komma till Danne och fråga det.

”Kommer bli grym stämning”

Nu väntar hemmapremiär med guldflagghissning inför mötet med Linköping som inlett säsongen med två raka segrar medan Växjö förlorade sin premiär borta mot Timrå med 2–1.

– Det ska bli jäkligt skoj. Man hör lite att det ska bli en parad med fansen från stan till arenan så det kommer nog bli en grym stämning och inramning, säger Joel Persson.

Känner du att ni är ett jagat lag i år med tanke på framgångarna i fjol?

– Nej, jag vet att det var många tränare som favorittippade oss även i år och det är väl ett tecken på att folk tror på vårt lag och vårt spel. Det är någonting man måste hantera och vi vill ju vara med och slåss om att spela sista matchen i vår också. Det är inget att sticka under stolen.

Lite spekulativt, men tror du att du är redo att testa spel i NHL därefter?

– Jag har ingen aning. Det gäller att fokusera på Växjö och inte åka runt och tänka på Edmonton. Det är Växjö jag spelar för och jag vill göra mitt bästa för Växjö. Vad som händer efter det är ett senare problem.