Fick en miljon för Isak-affären

Publicerad 2018-09-20

Alexander Isak i samband med att han presenterades för Dortmund.

Den förre AIK-stjärnan är åtalad för grovt mutbrott efter ett påstått matchfixningsförsök.

Den åtalade agerade även som agent under AIK:s rekordförsäljning av Alexander Isak.

I förundersökningen framgår det att den förre AIK-stjärnan mottog en miljon kronor för sitt arbete.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Den 18 maj 2017 skulle IFK Göteborg ha spelat mot AIK i fotbollsallsvenskan. Men matchen ställdes in på grund ett matchfixningsförsök. AIK:s målvakt Kenny Stamatopoulos hade blivit erbjuden pengar inför matchen och berättat det för AIK:s klubbledning. Under tisdagen lämnade kammaråklagaren Johan Lindmark in ett åtal mot korruption och en före detta AIK-stjärna åtalas tillsammans med ytterligare en man för grovt givande av muta.

AIK tjänade drygt 90 miljoner

Sedan tidigare står det klart att den åtalade AIK-stjärnan även agerade som en av agenterna under klubbens rekordförsäljning av Alexander Isak till Borussia Dortmund i januari 2017. AIK uppges tjänat drygt 90 miljoner kronor på affären och agenterna fick sin del av kakan.

I förundersökningen framgår det att Alexander Isaks huvudsakliga agent skickade en miljon kronor till den förre AIK-stjärnans bolags bankonto för hans arbete med övergången. När uppgifterna om den misstänkta matchfixningen kom till daga valde dock Alexander Isaks agent att avsluta kontakten med den förre AIK-stjärnan.

Agenten: Jag är chockad

Jag är chockad (över uppgifterna)... Kontakta inte mig igen... Avslutningsvis: du kommer få dina pengar för Isak-affären men ring mig inte mer”, skriver Isaks agent till den förre AIK-stjärnan i ett meddelande som återfinns i förundersökningen.

Hälften av miljonen ska den förre AIK-stjärnan därefter skickat vidare till den kompanjon som också är åtalad för grovt givande av muta.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.