HockeyNews
PLUS

Nygård närmar sig sitt drömmål

(3972) Joakim Nygård
Anna-Lena Bergqvist/Bildbyrån

Publicerad: 16 september 2018

FacebookXWhatsApp

KARLSTAD. Joakim Nygård, 25, har siktet inställt på NHL och blir bara bättre och bättre för varje säsong.
Efter tio år i Värmland kan stockholmaren snart vara redo att lämna SHL.
– Jag vill ju spela i NHL, så klart. Det är en dröm för mig. Sedan vill jag känna att jag är redo, säger Nygård till HockeyNews.se.

Det blev en festkväll direkt i SHL-premiären för Färjestad. Segern satt långt inne och inte förrän 16.10 i den andra perioden lyckades Johan Ryno spräcka HV71-nollan och göra 1-0.
Allt började med en blixtsnabb vändning.

Joakim Nygård bjöd HV71:s OS-back Mikko Lehtonen på premiärkvällens blåsning.

– Jag fick väl med mig pucken baklänges sedan såg jag att han låg lite på utsidan och då försökte jag ta insidan. Jag fick pucken mellan hans ben på något vis och hörde ”Alex” (kedjekamraten Alexander Johansson) skrika bakom min rygg och lade tillbaka pucken till honom och han lade den vidare snyggt till Ryno. Det var ett riktigt snyggt hockeymål. Och viktigt att få det första målet också, säger Nygård där han står i Färjestads omklädningsrum i Löfbergs arena.

Lehtonen om Nygård: "Shit happens"
Det är få som klarar av att vända 180 grader i hög fart och ha kontroll på pucken för att i nästa moment accelerera och ställa till ett inferno för de skickligaste av motståndarbackar. HV71-backen Mikko Lehtonen kan vittna om det.

– Han är en ganska snabb kille, säger Mikko Lehtonen till HockeyNews.se om Joakim Nygård.

– Jag såg att han kom emot mig och jag försökte backa av och se till att han inte skulle åka runt mig och se till att vara i vägen för ett skott. Men de var tre mot två och jag gjorde en bra grej. Shit happens!

Så kan det vara att ställas mot Joakim Nygård i SHL. Nygård har ökat sin mål- och poängproduktion år för år i Färjestad. Förra säsongen blev det 17 mål och 17 assist.

– Så har det känts i spelet också, det är inte bara poängen. Nu är väl poängen ett facit på det, men jag tycker att jag har utvecklat mitt spel för varje år som går, både spelet med puck, och spelet utan puck. Framför allt att jag kan hålla i pucken mer och bli ett större hot i anfallszonen, kunna bryta mig in framför mål och hålla från mig motståndarna. Absolut, har jag utvecklats, säger Nygård.

Det är inga hemligheter bakom hans framsteg. Mest hårt jobb.

Hårda jobbet är hemligheten
– Man blir äldre, hehe. Man tränar på varje dag och kör sommarfys varje sommar. Man kör lite extra efter träningarna och försöker lägga fokus på träningarna. Man blir lite starkare och lite bättre för varje år. Så har jag känt också. Vi får hoppas att formkurvan uppåt.

Målet är att nå NHL.
Den 25-årige stockholmaren från Ekeröklubben Skå har inte blivit draftad av någon NHL. Han har ännu inte spelat något VM för Tre Kronor, men har sju landskamper på meritlistan.

– Jag är en sådan person som vill ha lite lugn och ro och trivas. Jag hade gärna utvecklats mer när jag var yngre så klart. Jag utvecklas i min takt och det är inget jag ser som negativt. Jag har tagit det som det kommer. Det var väl två år sedan jag blommade ut rent poängmässigt. Nu har jag fortsatt på det och hade en bättre säsong den förra och förhoppningsvis tar jag ytterligare steg som gör att jag kanske kan få åka över till NHL och få min chans.

Har du något favoritlag i NHL?
– Nej, det har jag inte.

Kollar du på NHL?
– Ja, det gör jag men inte så jättemycket. I slutspelet brukar man ju kolla.

Har du någon idol eller förebild?
– Ja, Patrick Kane har jag haft som idol. Han är en hyfsad hockeyspelare.

Chicagostjärnan Patrick Kane har vunnit flera Stanley Cup-titlar med Chicago, men när laget missade slutspelet i våras spelade han VM för USA. Det blev succé. Kane vann poängligan med sina 20 poäng (8 mål, 12 assist) på tio matcher.

– Jag kollade på tv. Men jag var inte där och kollade när han lattjade, hehe.

Om du skulle sno någon egenskap från honom?

– Då hade jag nog tagit hans klubbteknik.

Eller hur?

– Den är nog inte så lätt att få.

Vad tror du om Färjestad den här säsongen?

– Laget ser jättebra ut. Nu har vi fått in två bra målvakter. ”Mackan” (Markus Svensson) visade i dag vilken bra målvakt han är. Han har visat det på försäsongen också. Han är fruktansvärt bra. Sedan har vi stabila backar och vi har grunden från förra året och har fyllt på när vi tappade Dick och Michael Lindqvist. Det är några poäng man ska ta igen, men vi har fyllt på med bra spelare som kan ta ytterligare steg i karriären. Det är ett väldigt intressant lag och jag tycker att vi spelar en bra hockey och håller mycket i pucken som vi vill göra. Vi spelar en rolig hockey tror jag. Det känns bra, säger Joakim Nygård.

Här kan du läsa mer nyheter om SHL

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)