Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Färjestad BK

Stjärnorna stannade – och levererade direkt

KARLSTAD. Det har varit fokus på ”ett nytt Färjestad” inför säsongen.

I premiären mot HV 71 handlade mycket dock om det gamla och beprövade. 

– Vi måste leva upp nu när de nya kommer och sätter press på oss, säger Johan Ryno som inleder sin fjärde säsong i Karlstadsklubben. 

Johan Ryno kramas om efter 1-0.
Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Joakim Nygård låg bakom Färjestads drömmål som betydde 1–0.

Mikael Wikstrand prickade in 2–0 i powerplay.

Två spelare som sågs som förlorade för Färjestad när förra säsongen summerades och ”silly season” inleddes. Sportchefen Peter Jakobsson fick dock jackpot när flera av lagets stora stjärnor valde att stanna. 

– Fantastiskt kul när duktiga spelare väljer att fortsätta i Färjestad, säger Johan Ryno som även räknar in Jesse Virtanen i kategorin ”oväntade förlängningar”.

Att nämnda trio hade kunnat spela i någon av toppligorna – NHL eller KHL – råder det inget tvivel om enligt Ryno. 

– Garanterat! Men vi har ett skönt gäng och att de väljer att stanna kvar är ytterligare ett bevis för det. Att de tror på det här laget och tycker det är kul att vara här, säger Johan Ryno.

Fjolårets succéformation klev fram

Ryno är förmodligen extra nöjd över Joakim Nygårds beslut om ytterligare en säsong i SHL.

För det var som sagt det gamla och beprövade som visade vägen när Färjestad målmåssigt tog kommandot i premiären. Succéformationen från säsongen 2016/17 – där Alexander Johansson är den tredje länken – klev fram och visade prov på ett imponerande samspel. 

– Nygård gör en fantastiskt prestation där han vänder ut och in på backen. Jag tänkte mest att jag skulle gå på mål om det blir en retur, men Alex vände över den. Öppet mål, riktigt bra förarbete, sammanfattar Ryno.

Bland de nya i Färjestad som utmärkte sig mest fanns Markus Svensson med en hel del svettiga räddningar. Och efter matchen valde nyförvärvet att hylla stödet från läktarplats. 

– Jättefin inramning, när vi sätter 3–1 då blev det gåshud med klacken i ryggen. En fantastisk publik, att ha med oss hela arenan på det här sättet ger oss en väldig styrka, säger Svensson.

Färjestad har inför den här säsongen krympt ståplatspublikens utrymme rejält. Från en kapacitet på 1 600 åskådare till 1 200. 

Något spelarna inte verkade märka av.

– Det var kanonstämning här inne, klacken drog i gång hela hallen från start. Fantastiskt kul att få inleda hemma en lördag, säger Johan Ryno. 


FÅ BÄST KOLL! Alla nyheter om Färjestad – direkt i Messenger 

FÅ BÄST KOLL! Alla nyheter om HV71 – direkt i Messenger 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.