”Blir det inte spel i NHL så…”

Djurgårdens stjärnforward berättar om om sina planer för säsongen: ”Inget dålig alternativ det heller”

Publicerad 2018-08-16

TIERP. Om en vecka lämnar Jonathan Davidsson, 21, Sverige och Djurgården för att försöka slå sig in i NHL.

Lyckas han inte ta en plats i Columbus Blue Jackets är han tydlig med vad som händer:

– Då kommer jag tillbaka till Djurgården.

Följ ämnen

Om en vecka, nästa torsdag, sätter sig Jonathan Davidsson på planet över Atlanten. Columbus träningsläger inleds en vecka in i september och där ska Jonathan Davidsson kämpa om att försöka ta en plats i truppen som inleder NHL-säsongen. 

– Jag ska bara försöka vara mig själv och spela mitt spel, utnyttja min fart. Göra allt jag kan för att ta en plats, säger han. 

Under försäsongen har han både tränat och spelat med Djurgården. Bland annat onsdagens träningsmatch mot Brynäs som Djurgården vann med 3–2.

– Jag är jättetacksam att Djurgården släpper in mig i laget. Jag känner mig mer redo nu än om jag tränat på egen hand, säger Davidsson.

Förra säsongen bjöd Djurgårdens ungdomskedja med bröderna Marcus och Jonathan Davidsson och Axel Jonsson Fjällby på stor underhållning. Jonathan landade till slut på 31 poäng (10+21) och ytterligare åtta poäng i slutspelet.

Kedjan var en av ligans mest sevärda, inget minst för sin fart och spelglädje.

Borta i SHL-starten och kanske hela säsongen

Men den här säsongen kan det bli så att bara lillebror Marcus finns kvar i Djurgården. Jonsson Fjällby har skrivit på för Washington Capitals och har inget bindande avtal med Djurgården om det blir AHL-spel. Jonathan Davidsson har också skrivit på för en NHL-klubb, Columbus, men hade när han skrev på också ett gällande kontrakt med Djurgården.

Enligt avtalet som finns mellan NHL och Svenska Ishockeyförbundet ska unga spelare (om de inte är draftade i första rundan) med gällande kontrakt återvända till Sverige om de inte lyckas ta plats i NHL.

En möjlighet som Davidsson är helt inställd på att använda:

– Blir det inte spel i NHL kommer jag tillbaka till Djurgården. Att åka hem till Stockholm och spela med Djurgården, dessutom med brorsan, är inget dålig alternativ det heller. Men från och med nu kommer mitt huvud var i Columbus.

Oavsett vad som händer är det helt klart att Jonathan Davidsson missar de första veckorna med Djurgården i SHL.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!