Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hamrén lämnade Blågult 2016 - tar nu över Island: "Finns saker jag hade gjort annorlunda"

Sverige (herr)

Erik Hamrén lämnade för två år sedan Sveriges landslag.
Nu är han tillbaka som förbundskapten - men på Island. 
- Om jag är självkritisk, så finns det saker som jag skulle kunnat ha gjort annorlunda och hade gjort annorlunda, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Se ett inslag i Sporten från när Erik Hamrén tog över Island.

Sveriges förre förbundskapten Erik Hamrén lämnade för två år sedan sitt uppdrag i Blågult efter EM i Frankrike. Det blev totalt sju år på posten och två EM-slutspel i först Polen och Ukraina 2012 och därefter i Frankrike 2016. Därefter blev det vila, en roll som rådgivare i Örgryte och från och med i vintras en roll som "technical director" i Mamelodi Sundowns i Sydafrika före han nyligen bröt sitt kontrakt med den sydafrikanska klubben och blev presenterad som ny förbundskapten för Islands landslag med ett kontrakt till 2020. 

- Det är jättespännande och roligt. Det är självklart en väldigt tuff utmaning med att försöka vara med och kvalificera Island till landets tredje raka mästerskap. Det är större länder och lag än Island som har haft svårt för det, men jag gillar utmaningen och tror även att vi har en möjlighet att lyckas, så det är en spännande utmaning, säger han till Fotbollskanalen. 

Annons

- När jag fick en förfrågan första gången, så var det om jag var intresserad och det var jag. Efter samtal med Gudni, som är ordförande, och efter att jag besökte Island, så kände jag att jag hemskt gärna ville ha det (uppdraget). Det kändes både bra fotbollsmässigt, att komma tillbaka till högsta nivå i Europa, men även socialt med att komma närmare mina föräldrar, som bor i Ljusdal också, fortsätter han. 

Däremot tog han inte några råd av Lasse Lagerbäck, i stället av familjen och agenten tillika tidigare kollegan Marcus Allbäck i svenska landslaget. 

- Jag har inte pratat med Lasse, inte med någon utöver min familj och Mackan (Marcus Allbäck) som har varit min agent i det här fallet. 

Hamrén tyckte om sin roll i Mamelodi Sundowns, men saknade samtidigt att få leda ett lag på egen hand, i ett tränarteam, men även familjen i Sverige. 

Annons

- Det ska jag inte säga (att han saknade själva landslagsfotbollen). Det var mer just att mitt coachingjobb i Mamelodi Sundowns, där jag var technical director, handlade mer om att coacha coacherna, även om jag körde några träningar där också med lag i akademin. Det var nog därför mer att jag saknade coachingen med ett eget lag än själva förbundskaptensjobbet. Det blev därmed en bra lösning på det hela med att få flytta hem till Sverige, men även få ett toppjobb inom fotbollen. Det känns väldigt bra i den här tiden av livet med närheten hem till Ljusdal också.

Däremot var det förstås besvikelse i Sydafrika över att han lämnade klubben bara ett halvår efter att han tillträdde på sin post.

- De var besvikna. Jag pratade mest med presidenten, som anställde mig och det är klart att han var besviken över det, men samtidigt hade han stor förståelse, så det är jag tacksam över. Sedan är det alltid så att man lär känna vissa människor bättre än andra, så det var några avsked som var jobbigare än andra. Det blir alltid så när man jobbar tätt med människor, men alla hade stor förståelse för mitt beslut, säger han. 

Annons

Hamrén hade även ett par andra förfrågningar, men kände att närheten till Sverige och att tyngden uppdraget i Island blev avgörande för honom. 

- Jag har haft ett antal förfrågningar, både på klubb- och landslagsnivå från andra länder, men det här kändes rätt, som jag sa tidigare, både fotbollsmässigt och socialt, så kändes det här väldigt bra. Jag kan nu få jobba på högsta nivå i Europa, samtidigt som jag kan bo i Sverige och ha nära till min familj i Ljusdal.

Han blir därmed nu andre svensk förbundskapten på kort tid i det isländska landslaget. Innan Heimir Hallgrimsson tog över och ledde Island till VM i Ryssland, så basade tidigare svenske förbundskaptenen Lars Lagerbäck över landslaget och tog landet till dess första stora mästerskap någonsin och till kvartsfinal i EM 2016 i Frankrike. 

Annons

Nu vill Hamrén bygga vidare på deras arbete, men förstås även utveckla det.

- Först och främst, så har Lasse (Lagerbäck) och Heimir (Hallgrimsson) gjort väldigt imponerande resultat under de här åren. För mig handlar det om att hålla fast vid saker som har varit bra, men även förbättra saker och ting. Det är alltid min ambition som tränare att förbättra saker och ting, inte bara bibehålla. Däremot ska man inte ta bort och ändra saker som har varit bra, i stället försöka utveckla det ytterligare. Det är självklart viktigt för ett land som Island att defensiven är bra, men det gäller även att ha en balans mellan det defensiva och offensiva för att det ska bli bra. Jag vill inte gå in exakt på detaljer, då jag vill ta det först med spelarna när jag så småningom träffar dem.

Vad har du för ambitioner med det isländska landslaget?

Annons
- Min ambition är givetvis att vi ska kvalificera oss (för EM), då de nu har varit med i två raka mästerskap, vilket varit fantastiska resultat och upplevelser för spelare, förbund och inte minst supportrar. Förväntningarna och förhoppningarna är att vi ska gå till ett tredje mästerskap, även om människor är medvetna om att det är en tuff utmaning att göra det tre gånger i rad, då det är större länder än Island som har haft svårt med det. Det är dock helt klart ambitionen. 

Det blir ditt andra jobb som förbundskapten. Vad kan du dra för lärdomar av din tid som förbundskapten i Sverige?
- Jag vill inte gå in på så mycket detaljer, men självklart lär man sig saker efter sju år som förbundskapten. Om jag är självkritisk, så finns det saker som jag skulle kunnat ha gjort annorlunda och hade gjort annorlunda om jag fått chansen att göra om det, så det tar jag med mig till Island, men så är det med allt i livet. Du lär dig efter vägen och tar förhoppningsvis med dig dem erfarenheterna i livet, så att du inte gör om samma saker som du inte var nöjd med.

Annons

Hur blir det att kliva in i det mediala rampljuset igen efter en tid i "skuggan" i Sydafrika?
- Det har varit medvetet och självvalt (att inte vara i rampljuset). Jag har haft många intervjuförfrågningar, framför allt från Sverige, men har valt att inte tacka ja till dem, då det har känts rätt att vara utanför rampljuset. Det tillhör dock jobbet nu, så det fick jag tänka till på givetvis, att om jag ska ta ett sådant jobb, så ingår det i media. Jag kan inte säga nej nu på samma sätt och det har jag inget emot. Det tillhör jobbet.

Nu ser han fram emot att få börja arbeta ihop med sin nya ledarstab, däribland assisterande förbundskaptenen Frey Alexandersson och tidigare svenske landslagsmålvaktstränaren Lasse Eriksson, och spelarna i landslaget.

I september träffar han spelarna för första gången och därefter blir det matchspel den 8 september mot Schweiz och 11 september mot Belgien i Nations League.

Annons

- Vi går in i tävlingsmatcher direkt och det handlar om att ta poäng, vinna och göra resultat. Min första utmaning nu är att göra så bra resultat som möjligt under en intensiv period i september, oktober och november i Nations League. Då får vi ser hur det går och sedan är ambitionen att ta sig till EM 2020. Utmaningen är också att få till en så bra prestation som möjligt för att få till de här resultaten. 

Publicerad 2018-08-14 kl 16:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto