Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

FEM SPANINGAR: Sundsvall imponerar - här är fyra värda att lyfta fram

Allsvenskan

Gif Sundsvall körde över Trelleborg med hela 6-1.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen.

Foto: Bildbyrån.

I spelaren ses höjdpunkterna från matchen.

1-6-vinst borta mot Trelleborg, men istället för att fokusera allt på matchen så tar de här spaningarna istället grepp på fyra stycken i Gif Sundsvall. 

Joel Cedergren
Det är bara ett år sedan som tränaren Joel Cedergrens lag hade blott tre segrar på 29 matcher. Det var avgångskrav, utgående avtal på några av lagets bästa spelare, värvningar som inte hade klickat, inga pengar för nya spelare, och en spelidé som inte gav utdelning. 

Sedan hände något. Nyförvärven gjorde uppiggande insatser under hösten. Romain Gall, David Batanero, och Linus Hallenius steppade upp i nivå och fick beröm av Cedergren. Det började bli mer nytta av bollinnehavet, där det såg bättre ut i processen framåt med spelare och boll. De underliggande siffrorna blev till slut ganska fina (några expected goals-modeller höll laget högre än exempelvis Hammarby) och resultaten tillräckligt för att komma in med säkrat kontrakt. Förra sommaren såg Cedergren ut som någon med hedervärda och intressanta idéer, men utan resultat. I år har Cedergren och hans stab hedervärda och intressanta idéer, och med resultat. 26 poäng på 17 matcher och allsvenskan 2019 ska vara säkrat. Vad blir säsongsmålet nu?

Annons

Linus Hallenius
Han var mest bara kritiserad under flera år. Inte ens i Gif Sundsvall var det idel jubel när han kom tillbaka, sett till hur det var när han lämnade och hur hans senaste år hade varit. 

Det tog tid. Gif Sundsvall skulle hitta sin rollfördelning i anfallet, Hallenius skulle lära sig löpmönster, han skulle försöka hitta en positiv känsla igen. Det behövdes ett tiotal matcher. Nu är han en anfallare som nästan varenda allsvensk klubb önskar sig. Det är han som är ambassadören. Det är han som gör mål (37 senaste matcherna: 19 mål, sju assist). Bara slå upp bollen på honom så håller han i den, eller så springer han sig fri i djupled, eller så skarvar han. Han avlastar och underlättar, han hotar och avgör, han leder och drar framåt. Han lyckas med så mycket av det han försöker sig på, och lyckas han inte så tar han på sig ännu ansvar för att göra laget bättre. 

Annons

Jonathan Tamimi
Jag kan peka på många spelare som kommit som nästan ingenting ur ett allsvenskt perspektiv, och höjt sig till att bli bra allsvenska spelare efter en tid i Gif Sundsvall. Kom också ihåg att Tamimi skulle ta över Gif Sundsvalls högerkantstradition innehållande Mikael Lustig, Robert Lundström, och Eric Larsson. 

Förväntningarna var inte så höga på Tamimi redan 2018, men det fanns ändå en viss kravbild på en 23-åring som mest var bänkspelare i J Södra. 

Det är lätt att få beröm den dagen som man gör ett mål och tre assist som höger vingback, men Tamimis uppgång är dokumenterad sedan innan den här matchen. Det är fortfarande saker kvar i hans spel som är under utveckling för att han ska kunna ta hand om en högerkant själv med hög kvalitet, men det blir tydligt bättre och bättre. 

Annons

Urban Hagblom
Vi har inte bara en 23-årig bänkspelare från Jönköpings Södra eller en 27-åring med svåra år bakom sig. 

Det finns så många fler exempel. En 22-åring från division 1 som hette Marcus Danielsson. En bortglömd islänning i Belgien som hette Jon Gudni Fjoluson. En 21-åring som satt på bänken i Gefle i Eric Larsson. En islänning som andra i allsvenskan hade tackat nej till som hette Runar Mar Sigurjonsson. En tonåring i Mjällby som hette Eric Björkander. Hammarbys tredjemålvakt som hette William Eskelinen. Spanjorer i spanska tredjedivisionen, enstaka stjärnor i division 1 och superettan, 28-åringar som är halvt ordinarie i allsvenska botten/mittenlag. 

Cedergren, ledarstaben, spelarna själva. De ska ha mycket beröm, men frågan är var Gif Sundsvall hade varit om de inte hade haft Urban Hagblom till att fixa rekryteringar. Jag tycker många allsvenska klubbar är direkt dåliga på rekrytering, men Hagblom hittar det som många andra inte ser. 

Annons

När tar Trelleborg poäng igen?
Det finns inga ursäkter för Trelleborg, och exakt vilka saker som de var sämst på i dag får andra spekulera och diskutera kring. 

Däremot kan det inte vara enkelt att se positivt på den kommande perioden. Jag vet att Patrick Winqvist försöker jobba med det mentala, att se till så att laget inte hamnar i svåra långa perioder, men de har förlorat sex av de sju senaste matcherna och undantaget är oavgjort mot Dalkurd. På de här sju matcherna har de också släppt in 22 mål. 

Deras kommande fem matcher är borta mot MFF, AIK, och Häcken, och hemma mot Norrköping och Djurgården. Det är mycket, mycket, mycket jobb kvar...

Publicerad 2018-08-13 kl 22:18

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto