Premiären är över – Det gick som vi önskade. Resan till att säkra tre poäng dock. Var den vacker? Nej. Var det enkelt? Nej. Hade vi tur? En del i vissa moment, absolut.

Men, i det stora hela – Tre poäng, inga ytterligare skador, en något ”alternativ” startelva.

Kane

En fin startelva, kul med Lucas och en aningen förväntad startelva. Vertonghen, Lloris, Dier, Dele och Kane kommer direkt från VM-slutspel följt av en kortare semester och rakt in i startelvan.

Medan Alderweireld, Son, Vorm, Walker-Peters, Llorente, Dembele och Amos började på bänken. Starkaste bänken på länge.

Tottenham inledde åter igen en ligasäsong med en bortamatch. Den 8:e säsongen på rad i Englands högsta division där man inleder på bortaplan. Endast Burnley kan slå det rekordet med 9 raka bortamatcher på premiären (ett rekord som står sig sedan 1888/89 – 1896/97). Det är helt galet.

Matchen då? Jo, den började rätt bra. Sissoko och Lucas med bra fart, Kane likaså men inget jättefarligt. Aurier likaså med en bra inledning.

Sen, efter 9 minuter – Hör och häpna, på en hörna av Eriksen, så nickar Sanchez ner den mot den bortre stolpen, en studs och upp igen, Vertonghen är där och skarvar den vidare in i mål. Rensning på linjen, jag svär och beklagar mig. Domaren dock, han får signal från domarteamet – Hela bollen var inne. 1-0 till Spurs efter knappt 9 minuter och ett mål av självaste Jan Vertonghen. Vi unnar alltid Janne ett mål. Härlig start!

Fick vi vara glada för målet länge? Inte alls. Vad är det med Spurs att ibland till och från alltid släppa in en snabb replik? Newcastle gör ett anfall direkt efter ledningsmålet och självklart är det 1-1 direkt. Sanchez som nästan blev målgörare i situationen innan blir syndabock när han på ett inlägg tappar bort en motspelare som lätt får nicka in kvitteringen. Frustrerande.

Men, vi behövde inte vara ledsna länge – Efter 18 spelade minuter så försöker Eriksen ta sig in i straffområdet och misslyckas, bollen hamnar dock hos Aurier. Ett fint Trippier-aktigt inlägg som Dele får nicka in i lugn och ro, 2-1 till Spurs och tre mål efter knappt 19 minuter. Galet.

Newcastle gav dock inte upp där och krigade på rätt bra. Även Spurs fick ett bra antal chanser, Kane med två fina lägen. Sanchez på ytterligare en hörna. Vi är farliga på hörnor helt plötsligt. När hände detta? Inte ens en kort hörna försöker vi med. Rakt in i boxen, satsa på Sanchez eller Vertonghen. Farligt! Samt bra.

Dier tar ett gult kort innan paus.

Andra halvlek då? Det är kaos inledningsvis. Newcastle skjuter i stolpen ena sekunden. Aurier missbedömer spelet helt i två situationer där det kunde blivit 2-2 utan problem. Newcastle tar sig in i straffområdet och lyckas nästan få in en kvittering som om det vore ett flipperspel.

Spurs försöker inte lugna ner spelet och det gynnar mest Newcastle som jagar det där 2-2 målet.

Vissa stunder undrar jag om ens Spurs vet om att de har ledningen.

Allt är dock inte mörkt. Dele gör en fin löpning och får bollen fel, brutalt nära 3-1 för Spurs annars.

Därefter får Kenedy i Newcastle chansen, tack och lov är hans förstatouch totalt underkänd. Spurs kan tacka gudarna för det. Hade varit 2-2 utan problem i den kontringen som uppstod.

Spurs kommer tillbaka i matchen en aningen och återfår kontrollen. Misstänker att flera Spurs-fans runt om i Sverige har hjärtproblem. Det var inte en snäll inledning av andra halvlek.

Davies hittar Sissoko i boxen, fransmannen avslutar bestämt och hårt med Newcastle-målvakten är med på tårna. Det svänger fram och tillbaka.

Newcastle tar in Rondon. Herregud, jag har sett den här filmen förut.

Lloris gör en magisk räddning strax därefter. Reflxräddning, enhandsräddning på knappt någon meters avstånd. Förstår att han vann VM-guld.

Därefter är Dier nära sitt andra gula kort. Har vi inte nog med problem?

Dembele gör sig redo för inhopp. Skönt tänker jag – Dier ut, belgaren in. Allt för att inte riskera rött kort.

Men – Det är Lucas som kliver av, Dembele in. Även om Dier hängde löst. Lucas hade inte en klockren match. Några fina enstaka prestationer i vissa moment men annars ingen klockren dag för brassen.

En stund senare, Dele ut mot Son. Fin eftermiddag för unge Dele, mål, farlig, på hugget och nästan tvåmålsskytt.

Lugnt och skönt sista biten av andra halvlek? Nej då, Rondon kommer i ett farligt läge och får iväg ett skott som studsar konstigt och lurar Lloris, påväg att studsa över den franska landslagskapten. Ribban tar den. Prisa gud.

Pochettino gör allt för att slösa tid och byter ut Dier mot Amos. Dier maskar så mycket tid vid bytet att man kan tro han är skadad nästan när han vandrar, sakta, sakta ut mot bänken.

Llorente såg ut att vara den som skulle komma in men Pochettino ändrar sig.

Det blir inte så mycket mer dock – Spurs vinner med 2-1 i premiären mot Newcastle. Seger på St.James för andra säsongen i rad på premiärdagen.

Matchen i sig då? Bra, dålig? Den var okej. Det är en premiär. Det har varit ett VM. Vi har en något skadad trupp där Wanyama, Trippier, Lamela, Foyth, Onomah och Winks saknas. Samtidigt som hela 9 VM-spelare anslöt i veckan till truppen från sin semester. Det är inte ett optimalt läge.

Första halvlek var fin om man bortser från hur vi släpper in 1-1 sekunder efter att ha satt ledningsmålet.

Andra halvleks inledning? Kaos. Vi borde vara mer mogna och inte bli så stressade.

I övrigt då?

• Nya ”tredjestället” – Grönt är skönt och så vidare. Såg det illa ut? Nja, bättre än förväntat.
  • Lloris och Dele, hjätar idag.
  • Mål för Vertonghen. Man blir glad när Vertonghen får göra mål.
  • Man kan klaga hur mycket man vill på individuella insatser idag, hur som helst säkrar Spurs tre poäng i premiären, man är med från start och gör jobbet, även om det var tufft ibland.

Spelarbetyg,

Lloris, 8 – Kan inte beskyllas för 1-1 målet och gör två superräddningar som räddar tre poäng idag.

Aurier, 5 – Det är assisten till 2-1 målet som räddar Aurier idag. Annars gör han två misstag som skulle kunna ha slutat i 3-2 vinst för Newcastle.

Sanchez, 6 – Inte riktigt den klippa vi är van vid att se. Blir nästan tvåmålsskytt (ligger bakom indirekt 1-0 målet och nickade nästan in 2-1 på egen hand). Men, han är även orsaken till Newcastles mål idag. Kändes inte lika stabil och lugn som han brukar vara. Premiär och allt vad det heter, lär bli bättre utan tvekan.

Vertonghen, 8 – Målgörare och ett antal riktigt fina brytningar. Klippan som dyker upp när det krisar som mest defensivt.

Davies, 6 – Inte jätteimponerad av Davies idag. Han är där och gör jobbet men det märktes att det var premiär här idag likt hos Sanchez.

Dier, 7 – Är det många som lär lyfta fram Diers insats idag? Nä, inte alls. Men samtidigt, han är där i det defensiva mittfältet och sliter nästan hela matchen. Kunde kanske gjort det bättre i inledningen av andra halvlek men annars är han limmet som håller ihop en stor del av Spurs defensiva plan.

Sissoko, 6 – Oj, oj. Sissoko. Vad du blandar och ger, rycker fram offensivt och springer ifrån sina gamla Newcastle-vänner. För att i nästa situation komma bort sig helt i det defensiva arbetet. Likt många andra idag så är det en aningen trögt och rostigt.

Lucas, 5 – Stackars Lucas. Hans insats är godkänd men gud vad han inte kom igång riktigt. Han får upp farten ibland, han klackar en snygg passning där och tar sig förbi en motspelare där men det blir aldrig riktigt något av det. Vi hoppades på mer idag efter en fin försäsong.

Eriksen, 7 – Glödhet idag? Nej. Men en stabil och fin Eriksen-nivå. Några riktigt fina passningar, aggressiv offensivt och några fina chanser på mål.

Dele, 9 – Matchens lirare? Ja, absolut. Gör mål, gör nästan två mål och är ett konstant problem för Newcastle. Älskar hur han vandrar av planen när han ersattes av Son och applåderar ditresta Spurs-fans samtidigt som han ger Newcastle-fansen ett litet hånfullt leende medan de skriker allt möjligt. Retstickan.

Kane, 5 – Inte en bra dag för Kane på kontoret. Kommer loss och får några halvbra chanser men inget som blir riktigt farligt. Drar ett gult kort i frustration.

Inhoppare,

Dembele, 8 – Är Dembele med jättelänge och påverkar jättemycket? Nä, kanske inte. Men, herregud. Hans blotta närvaro förändrar något i Spurs DNA på planen. Jag vet inte hur jag ska förklara det. Han är som en super-sub, en magisk inhoppare som bara förändrar läget.

Son, 5 – Kommer in och gör jobbet men i övrigt är det inte så mycket att anmärka varken negativt eller positivt.

Amos, 5 – Får inte mycket tid att visa upp sig, härligt dock att han får komma in och vilket leende han hade på läpparna efter slutsignalen. Viktigt att våra yngre talanger får visa upp sig och leda vägen för våra ännu yngre spelare.