Favorit i repris när Sirius vände och vann

• App

Sirius tog sin fjärde raka seger i allsvenskan när man för andra gången på tre veckor vände ett 2-0-underläge och besegrade IFK Göteborg med 3-2, denna gång borta på Gamla Ullevi.

Det var inte mycket som talade för att Sirius skulle få med sig tre poäng hem från Göteborg när två tredjedelar av matchen var spelad på Gamla Ullevi. Kanske ingenting mer än det faktum att man mindre än tre veckor tidigare befunnit sig i precis samma läge, och den gången lyckats ta sig ur det.

Problemet var bara att när Sirius vände ett 2-0-underläge till seger 3-2 hemma på Studan den 22 juli inledde Philip Haglund upphämtningen strax före paus. Den här gången hade Blåsvart givit sig själva betydligt mindre tid till att rädda upp situationen.  Efter en mållös första halvlek satte hemmalaget 1-0 efter 47 minuter, och 2-0 efter 57. Ändå skulle historien komma att upprepa sig.

Matchen började inte något vidare för Sirius, med en första halvlek där man inte alls fick igång sitt eget spel. Anfallen blev korta och det var inte många passningar inom laget som radades upp. Bakåt höll man dock ihop det väl under de första 45 minuterna, trots att IFK Göteborg hade ett stort övertag vad gällde bollinnehav och kunde trycka Blåsvart långt ner i planen under perioder.

Resultatet blev en oerhört chansfattig första halvlek, där Sirius inte kom till ett enda avslut och hemmalaget bara fick till ett par halvdana försök från distans.

Desto mer hände efter paus. Det tog bara två minuter för Patrik Karlsson Lagemyr att snyggt framklackad av Sebastian Ohlsson springa sig fri och tunnla Lukas Jonsson fram till 1-0 för IFK Göteborg, och hemmalaget tog återigen tag i taktpinnen i början av den andra halvleken.

Tio minuter senare kom vad som bara kan beskrivas som ett av säsongens allra märkligaste mål. En hemmaspelare drev bollen utanför Sirius straffområde och letade efter ett instick till den djupledslöpande Sebastian Ohlsson. När denne väl nåddes av bollen var han dock gott och väl offside bakom Sirius backlinje, och när linjedomaren mycket riktigt också lyfte sin flagga slutade alla på planen att spela.

Ohlsson sparkade lite förstrött bollen in i nät utan att fira och vände om för att låta Sirius ta frisparken som alla trodde skulle komma. Istället signalerade domaren Glenn Nyberg plötsligt för mål. Spelet var aldrig avblåst eftersom ”passningen” fram till Ohlsson egentligen var en brytning från den jagande Philip Haglund, vilket Nyberg varit en av få att notera.

Där och då var uppförsbacken rejäl för Sirius, och bara någon minut senare kunde Patrik Karlsson Lagemyr ha ställt till det än mer när han fick en passning snett inåt bakåt framför mål men missade grovt utanför den bortre stolpen.

Istället lyckades Sirius otroligt nog göra om, och överträffa, sin vändning från mötet på Studenternas. Med 25 minuter kvar att spela skapade man en hörna som Oscar Pehrsson skarvade vidare till Moses Ogbu vid den bortre stolpen. Med hjälp av finess och en hel del akrobatik lyckades han först ta emot bollen med vänstern och sedan med hjälp av en halv cykelspark trycka in den i nät med högerfoten.

Jonas Lindberg och Mohammed Saeid fick båda göra debut i Blåsvart när de hoppade in kort därefter, och var starkt bidragande till att Sirius mer och mer kunde flytta upp sina positioner och börja förflytta bollen med fart och precision på offensiv planhalva. Lindberg hotade också flera gånger hemmaförsvaret i djupled, men nådde inte riktigt ända fram.

Istället fick fasta situationer lov att fortsätta vara Sirius framgångsrecept. Med 80 på matchklockan tog Jesper Arvidsson hand om en frispark en bit ut till vänster på offensiv planhalva och svingade den med hiskelig precision in mot straffområdets bortre del. Där kom såklart Philip Haglund farande och nickade in kvitteringen till 2-2.

Därefter tillhörde allt initiativ på planen Sirius. Spelarna i båda lagen såg ut att vara ungefär lika övertygade om vad som komma skulle. Återigen skulle Sirius fullborda vändningen med ett 3-2-mål. Frågan var bara när.

I den 87:e minuten. På en fast situation. En Jesper Arvidsson-frispark en bit ut till vänster. En försvarare nickade undan. Moses Ogbu sträckte sig efter bollen men nådde inte riktigt fram. Istället kom Sam Lundholm framrusande, mötte bollen med en sträckt vänstervrist och borrade in den intill den närmsta stolpen.