HockeyNews
PLUS

Jonsson: "Inte falla på attityden"

(3570) Tommy Jonsson
Daniel Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 7 augusti 2018

FacebookXWhatsApp

Tommy Jonsson har inte hunnit utse någon ny lagkapten i Linköping efter Niklas Persson.
Och först nästa vecka i Halmstad ska han och truppen spika målet med säsongen under ett läger i Halmstad. Men en sak är klar.
– Vi ska inte falla på en attityd eller arbetsinsats, säger Jonsson.

LHC möter Vita Hästen på tisdagskvällen i Himmelstalundshallen i Norrköping. Ett klassikermöte från förr.
Fast nu i augusti 2018 är det mest ett litet trevande steg på vägen mot SHL-säsongen som drar i gång i mitten av september.

– Det är kul att det uppmärksammas och det är en match med lite rivalitet sedan långt tillbaka har jag förstått, säger Linköpingstränaren Tommy Jonsson som är ny i klubben och staden.

Han flyttade ner till Östgötaslätten i mitten av juni, men började veckopendla redan i slutet av april då det blev klart att det var han som skulle ta över tränarjobbet efter Dan Tangnes, som i sin tur flyttat vidare till Schweiz.

– Det här påminner mycket om Gävle. Ett trivsamt första intryck har jag fått, säger den förre guldmakaren med Brynäs.
Han har inte tränat något SHL-lag sedan han i januari 2015 fick kicken från Gävleklubben. Jonsson hade precis kommit i gång med ett jobb som utvecklingsansvarig på Svenska ishockeyförbundet då LHC hörde av sig.
Att coacha Linköping är ett tufft jobb. Och svårare än man kanske först anar. Klubben har inte vunnit SM-guld och därmed inte heller den breda Linköpingspublikens förtroende och kärlek. En del av fansen har så smått börjat misströsta.

Ändå visste 47-årige Tommy Jonsson på uppstuds att han ville ha coachjobbet och på nytt få känna hettan i SHL.

– Haha, det var så absolut. Det känns för jäkla roligt. Det känns bara helt fantastiskt. Jag älskar det helt enkelt. Jag är väldigt glad och tacksam att jag får vara på den här nivån igen och jobba med det jag tycker är roligast, säger Jonsson.

Inga tveksamheter. Det kändes rätt direkt?
– Jaa. Ja. Det var inga konstigheter. Det var precis som du beskriver det. Det fanns inget att fundera på. Det finns tillfällen i livet då det blir förändringar snabbt.

Några baksidor som du vägde in trots allt?
– Är du på toppen av någonting vad det än är, om det är inom näringslivet eller inom den idrottsliga delen så är kraven hårdare vilket de också ska vara. Det är något som man har lärt sig att hantera och förstå. Det blir en annan kravbild. Det är inte en baksida i sig. I idrotten är det så otroligt resultatbaserat att det är en utsatt position, men jag trivs samtidigt i den annars skulle jag inte vilja söka mig tillbaka till den.

– Baksidan är väl att du är beroende av vad andra presterar också. Det kanske är fel att kalla det för baksida?

Kanske det.

Linköping börjar alltså försäsongen med en träningsmatch mot Vita Hästen. Under måndagen hade man sitt första ”riktiga” träningspass.
Tommy Jonsson har inte hunnit utse någon ny lagkapten efter Niklas Persson, som har slutat och blivit assisterande general manager.

Vem blir ny LHC-kapten?

– Men för mig är det viktigare med någon som är ”leading by example” (leda genom att visa exempel) mer viktig än att man är verbal. Jag tycker att en kapten blir en informell ledare som många följer i gruppen och som gruppen har ett stort förtroende för och som man tar efter. Det blir en länk mellan oss ledare och de andra spelarna. Det är de kriterier jag tycker är viktigast, säger Jonsson som under sin tränartid i Brynäs bland annat hade Andreas Dackell och Jakob Silfverberg som lagkaptener.
Linköping tog sig via åttondelsfinalsseger mot HV71 till kvartsfinal i våras. Där tog det stopp mot Djurgården.

Troligen vill LHC längre än så under kommande säsong.

– Vi ska åka i väg till Halmstad i nästa vecka och då ska vi vara där nästan hela veckan och jobba med de sakerna då. Om jag tittar på mål hur jag vill att LHC ska uppträda så vill jag att LHC ska sätta ner foten och det ska bli lite jobbigare för motståndarna. De ska veta om att när de möter LHC blir det tufft. Vi ska inte falla på en attityd eller arbetsinsats. Hur våra andra mål ser ut har vi inte börjat jobba med än som sagt, säger Jonsson och definierar ordet ”tuff” lite mer ingående:

– Man ska inte få något gratis. Oavsett om du är Almen Bibic eller Broc Little så ska det vara hårt arbete i grunden. Det ska alltid finnas där. Det ska ge oss en högre lägstanivå.

Här läser du fler nyheter om SHL

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)