Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SHL
Magnus Nyström

Han riskerar att få sparken först i vinter

SHL-lagen börjar gå på is och nedräkningen har börjat för 14 fördömda män.

I fjol fick tre SHL-tränare sparken. Efter säsongen har andra ersatts. 

Detta är ett av de tuffaste jobben i idrotts-Sverige.

Ofta på grund av fega klubbledare som inte gjort sin hemläxa och gnälliga supportrar.

Här får ni läget för säsongens coacher.

Tommy Jonsson, ny LHC-tränare.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Cam Abbott i Rögle sitter säkert.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I sociala mediers tid är det ofta supportrar som gapar först och högst om att tränare borde få sparken. Även om det kan gå snabbt även i min bransch, för några år sedan spekulerade till och med seriösa SVT på text-tv om en coach i högsta serien skulle få sparken redan efter en handfull omgångar.

Vi lever i en galen hockeyvärld.

Om några veckor är det sedvanlig upptaktsträff inför säsongen med den traditionella tränarbilden, som senare under säsongen återpubliceras med kryss över de tränare som fått sparken.

***

I fjol hände det i Mora (Mattias Karlin), Brynäs (Roger Melin) och Rögle (Anders Eldebrink). 

Roger Melin hade ett nyskrivet tvåårskontrakt - efter åtta matcher fick han sparken.

Efter säsongen har även Linköping och Skellefteå fått in nya tränare.

Just nu har vi 14 drömmare som ännu inte börjat bekymra sig och sova dåligt om nätterna. Eller för att citera Anders Forsbergs klassiker efter sin första säsong som SHL-coach: "Det är svårt att föreställa sig hur det är, jag trodde att jag hade koll, men det var som att de kastade in mig i torktumlaren och plockade ut mig i april ungefär".

***

Vilka är då säsongens 14 fördömda män?

Snittåldern är 47 år. Alla är födda i Sverige, utom Rögles kanadensare Cam Abbott, som dessutom är yngste coachen i ligan (34 år). Han får sällskap i "juniorlaget" av Växjös 39-åring Sam Hallam.

Äldst är Tommy Samuelsson, 58, i Skellefteå och övriga "gubbar" som passerat 50-årsdagen är Fredrik Andersson, Timrå, Mats Lusth, Mora, Peter Andersson, Malmö, och Tommy Sjödin, Brynäs.

Alla utom fyra har själva spelat hockey på högsta nivå, undantagen är Tommy Jonsson, Johan Pennerborn, Robert Ohlsson och Sam Hallam, om man bortser från hans tre matcher med AIK i högsta serien.

Det är väl värt att påpeka att fyra av coacherna inte lyckats etablera sig i högsta serien. Det är en påminnelse om att gamla meriter från ett helt annat jobb inte har någon betydelse för om du ska bli en bra tränare eller inte.

Många före detta stjärnspelare har blivit dåliga tränare.

Hallam och Jonsson har vunnit SM-guld som huvudtränare i SHL och Ohlsson har blivit mästare som assisterande coach.

Något som däremot förenar dem är segrar. Undantag Pennerborn och Abbott, som är nya i tränarbranschen, har alla andra vunnit antingen som spelare eller ledare, eller i båda rollerna.

Vinnare har lättare att få jobb än förlorare.

***

Sedan är det få förunnat att bli coach i SHL. Det finns över 4000 hockeytränare med högsta utbildningen i Sverige, med andra ord 4000 potentiella SHL-coacher. 

Som konkurrerar om 14 jobb. 

0,34 procent av de utbildade tränarna är i SHL. Lek med tanken att alla dessa tränare sökte ett SHL-jobb samtidigt och alla lag fick lika många ansökningar.

Då hade varje lag nobbat 285 tränare vardera.

Det är alltså betydligt svårare att få ett sånt här jobb än att gapa:

- HAN BORDE FÅ SPARKEN!

Hur är då läget för den här säsongens 14 coacher i SHL?

Vilka klubbar har gjort sin hemläxa och vet vem man har värvat?

Alltså till skillnad mot Brynäs fiasko med rekryteringen av Roger Melin i fjol.

Säkrast sitter de som varit i sina klubbar länge, som har bra samarbete med sin klubbledning och en planerad framtid bortom denna säsong.

Alltså Sam Hallam, Peter Andersson, Thomas Berglund, Johan Lindbom och Roger Rönnberg.

Ingen av dem kommer få sparken den här säsongen i alla fall. 

Inte ens om deras lag gör totalfiasko - flera spelare skulle sparkas före dem.

Det känns också som de klubbarna har modiga ledare som står pall för motgångar. Klubbar som sparkar tränare snabbt har ofta fega klubbledare som väljer en enkel utväg och vill dölja egna brister. 

Fredrik Andersson har ett SM-guld som assisterande coach med Modo och som huvudcoach ledde han Timrå till SHL i fjol. Han är en skicklig ledare och för Timrå gäller bara överlevnad. Även Andersson sitter säkert.

Cam Abbott har brorsan Chris som chef och Rögle blir en positiv överraskning i vinter.

***

Övriga sju är mer utsatta:

* Niklas Sundblad var pressad i fjol och en så krävande tränare kan lätt få många spelare emot sig i motgång, men Sundblad är skicklig på att bygga lag, han fick ett svajigt Örebro att överprestera i fjol och så länge laget inte fastnar på kvalplats sitter han säkert.

* Tommy Samuelsson borde göra succé i Skellefteå, men inget är givet i en klubb där kraven är så höga som i Skellefteå. Här finns också potentiella ersättare kvar i båset.

* Mats Lusth klev in under fjolåret och ledde laget i kvalet mot Leksand, men Mora kommer få det jobbigt i vinter och nye sportchefen Anders Forsberg är pressad efter en mager "silly season". 

* Johan Pennerborn gjorde succé som okänd rookie i fjol och Färjestad blir troligen ännu bättre den här säsongen. Men ingen kan vara säker på sitt jobb sin andra säsong i ligan. När det stormar som värst offras de minst erfarna ofta först.   

* Robert Ohlsson gjorde också succé i fjol och har fått flera spännande nyförvärv, han överlevde även en tuff säsong för två år sen. Jag räknar med att Djurgården blir ett topplag och att Ohlsson gör succé igen. Men kraven har höjts rejält i klubben och skulle det gå riktigt illa är blir Ohlsson den förste att ifrågasättas. 

* Tommy Sjödin klev in efter Roger Melin i fjol och skulle egentligen ha varit en tillfällig lösning, men blev kvar och gjorde det bra. Han förtjänar att få vara kvar, men kan också offras om ledningen tycker det krävs en snabb förändring.

* Tommy Jonsson är ny i Linköping och har ingen koppling till klubben alls. Han har fått sparken förr och det är alltid lättare att sparka en "utböling" än en "trotjänare" från egna leden. Jonsson har blivit mästare, LHC har potential  och jag önskar sympatiske Jonsson bara det bästa. Men jag är lite tveksam till detta lagbygge och blir det kris så har klubbledningen syndabocken redan klar.

Tommy Jonsson ligger tveklöst mest illa till av coacherna i SHL.


Coacherna i SHL

Niklas Sundblad, 45, Örebro

Sam Hallam, 39, Växjö

Fredrik Andersson, 50, Timrå

Tommy Samuelsson, 58, Skellefteå

Cam Abbott, 34, Rögle

Mats Lusth, 56, Mora

Peter Andersson, 52, Malmö

Thomas Berglund, 49, Luleå

Tommy Jonsson, 47, Linköping

Johan Lindbom, 47, HV 71

Johan Pennerbron, 46, Färjestad 

Roger Rönnberg, 46, Frölunda

Robert Ohlsson, 43, Djurgården

Tommy Sjödin, 52, Brynäs