Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tyska fotbollsförbundet: "Beklagar Özils utträde"

Fotbolls-VM 2022

Mesut Özil valde i går att sluta i tyska landslaget.
Nu kommenterar tyska fotbollsförbundet (DFB) ämnet.
"DFB beklagar Mesut Özils utträde", skriver förbundet på sin hemsida. 

Foto: Bildbyrån.

Arsenals tyske stjärna Mesut Özil, 29, var under 2014 med och tog Tyskland till VM-guld i Brasilien, men fick i sommar hård kritik för sina insatser under det tyska fiaskot i VM i Ryssland. Han meddelade därefter i går att han väljer att lägga landslagsskorna på hyllan, samtidigt som han riktade kritik mot det tyska fotbollsförbundet, då han berättade att han känner både rasism och respektlöshet från flera håll i förbundets ledning. 

"Jag kommer inte längre att spela för Tyskland på internationell nivå, medan jag har den här känslan av rasism och respektlöshet. Jag brukade bära den tyska tröjan med stolthet och glädje, men nu gör jag inte det. Det har varit ett svårt beslut för mig eftersom att jag alltid fått allt av mina lagkamrater, ledarstaben och av bra människor i Tyskland. Men när högt uppsatta människor i DFB (det tyska fotbollsförbundet) behandlar mig respektlöst för mina turkiska rötter och själviskt sätter mig i politisk propaganda, så är det tillräckligt. Det är inte av den anledningen som jag spelar fotboll och jag vill inte bara luta mig tillbaka och inte göra något åt det. Rasism ska aldrig vara accepterat", skrev han bland annat i ett långt brev på Twitter då. 

Annons

Nu väljer det tyska fotbollsförbundet att svara på Özils avsked och kritik mot förbundet genom att bland annat försvara sig med att förbundet står för mångfald, men även med att beklaga sig över att stjärnan väljer att sluta i landslaget. 

"Mångfald är en styrka, inte bara i fotboll. Det är därför vårt integrationsarbete är av central betydelse på alla nivåer, från distriktsklassen till landslaget hör alla spelare med utländsk bakgrund till DFB. Vi spelar och lever tillsammans med våra olika rötter, våra religioner och kulturer", skriver förbundet i ett uttalande. 

"DFB beklagar Mesut Özils utträde från landslaget. Det förändrar dock inte att vi fortsätter med vårt framgångsrika integrationsarbete med konsekvens och djup övertygelse", skriver förbundet vidare. 

Dessutom uttalade sig förbundet om den uppmärksammade bilden, som Özil och landslagsmannen Ilkay Gündogan tog med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. 

Annons

"Vi erkänner självkritiskt att DFB:s hantering av ämnet också har bidragit till det (att bilden väckt frågor i Tyskland). Det är beklagligt att Özil inte tyckte sig vara tillräckligt skyddad mot rasistiska kommentarer, vilket även var fallet med Jerome Boateng". 

Özil gjorde totalt 23 mål på 92 landskamper för det tyska landslaget.

Publicerad 2018-07-23 kl 15:27

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto