Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är väldigt oroligt kring väldigt mycket”

Fyra startspelare har lämnat under sommaren och laget sjunker allt djupare i tabellen.

Situationen i IFK Göteborg har blivit allvarlig, enligt Blåvittprofilen Thomas Wernerson.

– Det spelar ingen roll hur bra byggmästare man har när det inte finns några brädor, säger han.

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Trots 2–0-ledning och en stark inledning så blev det förlust för IFK Göteborg i bortamötet med Sirius under söndagskvällen.

En förlust som var deras fjärde på de fem senaste matcherna och laget har sjunkit till en tolfteplats i den allsvenska tabellen.

Blåvitt-profilen och SVT-experten Thomas Wernerson har följt laget under säsongen och konstaterar:

– Det är ett lag som inte är i balans. Man tappar massa spelare mitt under säsongen och det är väldigt oroligt kring väldigt mycket. Och när det är oroligt kring mycket så blir det svårt att jobba i lugn och ro, säger han.

”Lämnar initiativ direkt från början”

I våras blåstes annars mycket positiva vindar kring föreningen då man gjorde stora åtgärder som att rekrytera tränaren Poya Asbaghi och införa ett nytt spelsätt.

– Förändringen kan säkert bli bra i slutändan på något sätt. Men samtidigt, det spelar ingen roll hur bra byggmästare man har när det inte finns några brädor. Lite så är det, säger Thomas Wernerson innan han utvecklar:

– Jag tycker inte att det känns som att man har något eget spel nu, utan ligger bara och hugger på kontringar och motståndarnas misstag. Man lämnar mycket initiativ direkt från början, och någonstans är man nästan tvunget att göra det då man inte har spelare som kan användas på annat sätt, säger han.

Thomas Wernerson: Det behöver Blåvitt

Under sommaren har Blåvitt tappat fyra startspelare i form av Pontus Dahlberg, Sebastian Eriksson, Mix Diskerud och Gustav Engvall. Hittills har ingen ersättare kommit in.

– Det är inte lätt att vara sportchef, IFK kommer långt ned i näringskedjan. Men är man sportchef så måste man se möjligheterna och det är klart att det krävs förstärkning. Men man måste kanske tänka om i det här med att ta in massa lån. Det uppstår en orolighet när spelare kommer och går hela tiden, säger han.

Vad tycker du behövs?

– En kreativ mittfältare, en motor. Sen behövs forwards, i plural.

Tror du att man kommer att vända det här?

– Jag både tror och hoppas det. Men man måste inse allvaret och inte tro att det ordnar sig bara för att man heter IFK Göteborg, säger han.

”Klubben har ju sin stjärnglans”

Blåvitt-ikonen Torbjörn Nilsson har inte sett alla matcher i år och tror att klubben egentligen gör vad man kan i det här läget. 

– Man har tappat några spelare, utan att få in lika många, säger Nilsson. 

Men han vill inte kritisera sportchefen Mats Gren. 

– Sportchefens jobb har förändrats sedan min tid och det har blivit svårare att värva spelare. Klubben har ju kvar sin stjärnglans men jag tror inte dagens unga spelare ser Blåvitt så. Det är synd att det har blivit så. 

Nilsson, som själv togs in i klubbens ledarstab i fjol när IFK Göteborg var i ett liknande läge, menar att säsongen kan räddas om man hamnar på den övre halvan tillslut. 

– Nu tycker jag mest synd om dem, säger Torbjörn Nilsson. 


LÄS MER: Allsvenskan 2018 – spelschema, resultat, tabell

FÖLJ DITT LAG I ALLSVENSKAN: Få nyheter skickade i Messenger direkt till telefonen

LÄS MER: Följ allsvenskan här – mål, highlights och direktrapport