TV: Mandzukic sköt Kroatien till VM-final - landets första någonsin

Kroatien är klart för sin första VM-final någonsin.
Detta efter den tredje raka förlängningen - där Mario Mandzukic frälste landet.
- Det grabbarna gjorde i dag är helt fantastiskt, säger förbundskaptenen Zlatko Dalic.

Se höjdpunkterna från semifinalen i spelaren ovan.

Frankrike blev klart för VM-finalen under tisdagskvällen. Kroatien och England gjorde under onsdagskvällen upp om den andra finalplatsen – på finalarenan Luzjniki-stadion i Moskva. I en gastkramande tillställning blev det Kroatien som vann, efter ännu en förlängning.

Det var dock England som fick en drömstart på matchen. Engelsmännen fick en frispark strax utanför straffområdet och Kieran Trippier slog till med ett fantastiskt avslut i mål. Målet var backens första i landslaget.

Efter en knapp halvtimme blev Harry Kane frispelad till vänster i straffområdet. Anfallarens avslut räddades först av Danijel Subasic, och på returen prickade Kane stolpen. Den assisterande domaren vinkade dock för offside.

Annons

- Han ska vara nöjd där Kane att det blir vinkat för offside, fast att det egentligen inte var det, för därifrån kan man inte missa. Är du i semifinal i VM kan du inte missa såna lägen, säger Alexander Axén i C Mores studio.

Trippiers frispark till 1-0 blev Englands enda avslut på mål under ordinarie tid.

Kroatien tog sig in i matchen mer och mer, men i halvtid var England alltjämt i 1-0-ledning.

I den andra halvleken var det fortsatt svårt för kroaterna att komma till de riktigt heta chanserna. Men i den 68:e minuten skulle kvitteringen komma. På ett inlägg stod Ivan Perisic för en akrobatisk spark och styrde in bollen till 1-1.

Bara minuter senare var Perisic nära igen. 29-åringen utmanade in i straffområdet och avlossade ett skott mot bortre stolpen. Avslutet gick klockrent i stolpen.

Perisic och Kroatien skapade några fina chanser till, men matchen slutade oavgjort efter 90 minuter.

Annons

Förlängning väntade därmed. Det var tredje matchen på rad som Kroatien spelade förlängning. De två tidigare slutade oavgjort med kroatisk seger efter straffar. Det är den blott fjärde gången ett lag har spelat tre förlängningar i samma mästerskap.

I den första förlängningskvarten hade England det första heta läget. John Stones nickade förbi Subasic, men på mållinjen fanns Sime Vrsaljko som en räddade ängel för Kroatien. I slutet av förlängningskvarten hotade istället kroaterna genom en framstörtande Mario Mandzukic.

I den andra kvarten skulle det inte dröja länge innan just Mandzukic hittade rätt. Framnickad av Ivan Perisic tryckte anfallaren säkert in 2-1 för Kroatien.

Målet tog Kroatien till VM-final - den första i landets historia. Nu väntar Frankrike på Luzjniki-stadion på söndag.

- Det grabbarna gjorde i dag är helt fantastiskt. Som de löpte, som de kämpade. Det här är historiskt, säger förbundskaptenen Zlatko Dalic.

Annons

Harry Kane var desto mer besviken efter förlusten. Anfallaren, som gjort sex mål i turneringen, är dock stolt över lagets insats.

- Det är tufft. Vi kämpade så hårt. Fansen var fantastiska. Det var en tuff match, 50-50, säger Kane.

- Det gör ont och kommer att göra ont ett tag, men vi kan hålla våra huvuden högt. Det har varit en fantastisk resa och vi gick längre än vad någon trott att vi skulle göra. Så vi måste bara lära av det och ta med oss det vi kan.

Kroatien blir det 13:e landet att nå en VM-final. Bara Uruguay 1930 - då de hade runt 1,9 miljoner invånare - har haft en mindre population än kroaterna, 4,2 miljoner, när de nått en final i mästerskapet - enligt Gracenote.

Kroatien är också det lägst rankade landet att nå en VM-final, sedan Fifas rankingsystem infördes 1992.