Gå direkt till sidans innehåll
Allsvenskan

”Varför skulle de komma hem för? Det finns ju inte”

IFK Göteborg har tappat flera viktiga spelare under sommaren och i den allsvenska omstarten mot Kalmar FF blev det en blytung förlust. 

Nu riktar den förre landslagsbacken Erik Edman kritik mot Blåvitt.

– Skulle de tappa ytterligare spelare, som Emil Salomonsson, så luktar det kval på allvar, säger han i NordicBets podcast Ljugarbänken.

Erik Edman tror att Blåvitt riskerar kval om de tappar Salomonsson.
Foto: BILDBYRÅN
IFK Göteborg förlorade med 1–3 hemma mot Kalmar FF.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SEFA KARACAN/AA/TT / ANADOLU AJANSI TT NYHETSBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / © BILDBYRÅN
Foto: MAXIM SHEMETOV / REUTERS BILDBYRÅN

IFK Göteborg hade en svag vårsäsong och låg en bra bit ner i tabellen när allsvenskan omstartade igen under helgen. 

Då kom nästa slag i form av en blytung förlust hemma mot Kalmar FF. Gästerna hade ledningen med hela 3–0 i slutskedet av matchen och kunde till sist vinna med 3–1, sedan Amin Affane reducerat. 

Och det är en för tillfället ganska sargad IFK-trupp. Under sommarveckorna som allsvenskan haft uppehåll har man tappat tre tunga startspelare: Gustav Engvall, Pontus Dahlberg och lagkaptenen Sebastian Eriksson. 

Dessutom är Mix Diskeruds framtid allt annat än säker samtidigt som Emil Salomonsson ryktas bort

Läget är minst sagt allvarligt och efter förlustmatchen mot Kalmar utlovade sportchefen Mats Gren förstärkningar. 

– Det är klart att det kommer in något nytt, sa Gren till GT och fortsatte

– Vi har inte haft den största plånboken senaste åren. Visst har vi möjlighet att ta in något, men inte dyra spelare. 

”Håller på att gå i konkurs”

Den förre landslagsbacken Erik Edman ifrågasätter nu IFK Göteborg och säger att det mycket väl kan bli kval till hösten om inte klubben med sportchefen Mats Gren i spetsen agerar under sommarfönstret.

– Jag tycker fortfarande att Poya Asbaghi är en jäkligt intressant tränare, men han kan inte trolla och den truppen de har i dag är inte så jäkla mycket bättre än där de faktiskt ligger i tabellen. Skulle de dessutom tappa ytterligare spelare, som Emil Salomonsson, så luktar det kval på allvar, säger han i NordicBets podcast Ljugarbänken

Erik Edman menar vidare att det inte bara är bristen på pengar som gör det svårt för klubben att plocka in duktiga spelare. 

– De kan ju ta in fem lirare, men pengarna är ju slut. De håller ju på att gå i konkurs mer eller mindre, så det kommer ju inte att bli några toppspelare. Du vet att Blåvitt-fansen drömmer om att få hem de här 86:orna med Wernbloom, Wendt och Berg, men varför skulle de komma hem för? Det finns ju inte, säger han och fortsätter:

– Ska du locka hem en spelare på sportsligt hög nivå så måste det finnas en sportsligt spännande utmaning. Om han har tre-fyra bra år kvar i kroppen – varför ska han lägga de i Blåvitt när han bara kommer att bli besviken?

IFK Göteborg ligger i skrivande stund på en tolfteplats i tabellen. På lördag möter man Örebro hemma på Gamla Ullevi.