HockeyNews
PLUS

Genomgång: Så bra är Växjö

(3265) Genomgång: Så bra är Växjö
Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Publicerad: 8 juli 2018

Växjö Lakers regerar! Smålänningarna kan nu skryta med två SM-guld under sina sju säsonger i SHL. Det är en bra början. Kommer det mera?

Mattias Ek, reporter och krönikör på HockeyNews.se, går här igenom Växjös lagbygge som det ser ut nu inför 2018/2019.


SHL i samarbete med NordicBet

Nyförvärv: Niclas Burström, b, Jugra Chanty-Mansijsk, Karl Johansson, b, Oskarshamn, Pontus Holmberg, f, Västerås, Roman Horak, f, Vitjaz Podolsk, Austin Ortega, f, San Diego.

Förluster: Eric Martinsson, b, Minnesota, Noah Welch, b, slutar, Adam Brodecki, f, Linköping, Andrew Calof, f, Torpedo Nizjnij Novgorod, Andy Miele, f, Torpedo Nizjnij Novgorod, Elias Pettersson, f, Vancouver, Dennis Rasmussen, f, Metallurg Magnitogorsk, Robert Rosén, f, Sotji, Brendan Shinnimin, f, Ludwig Wistén, f, Borlänge.

Målvakter: Stjärnmålvakten Viktor Fasth blev skadad i semifinalspelet mot Malmö. Då tog Viktor Andrén över showen och var knäckande bra i SM-finalerna mot Skellefteå. Andrén tog 109 av 110 skott i från inhoppet mot Malmö och fram till den fjärde och sista finalen. Växjö har med andra ord SHL:s bästa målvaktspar.

Backar: Eric Martinsson tar chansen i NHL. Välförtjänt. Joel Persson har skrivit på ett NHL-kontrakt med Edmonton. Häftigt och välförtjänt efter sitt monsterkliv från division ett. Men Persson blir kvar en säsong och Niclas Burström kommer att ersätta Martinsson på ett lysande sätt. Daniel Rahimi leder defensiven och här finns utrymme för övriga att växa. I Växjö.

Forwards: Listan över förlorade forwards är smärtsamt lång och innehållsrik. Elias Pettersson! Hur ersätter man en sån lirare? Det vet så klart Henrik Evertsson, eftersom det var han som såg till att Ångesonen hamnade i Småland i första läget. Tjecken Roman Horak är en av de nya och har mestadels spelat center under sina fyra år i KHL. Horak kan ta en sådan roll nu när Robert Rosén också ska ersättas. Austin Ortega ser ut att vara tänkt som en ersättare till målmaskinen Andrew Calof.

Tränare: Sam Hallam är svårslagen som matchcoach i SHL. Två SM-guld är det yttersta beviset på att han har lyckats sammanfoga laget som bäst i de stora matcherna. Växjö vann i praktiken SHL:s grundserie tidigt, men Hallam såg till att spelarna behöll blicken fixerad vid slutmålet och bibehöll koncentrationen. Han är oerhört skicklig som ledare.

Publiken: Det konstgjorda klapprandet i Vida arena kan gå en på nerverna. Verkligen. Men den orangeklädda kortsidan med en vilt vrålande klackledare gör att man på något sätt har överseende med spektaklet. Det moderna hockeybygget mitt i Smålandsskogen är välkomnande, inbjudande och står i proportion till publikunderlaget. Genomtänkt och väldigt proffsigt.

Utropstecken

1 Viktor Andrén. Var det ett tronskifte vi såg i SM-finalen? Då tog Viktor Andrén över efter skadade Viktor Fasth och briljerade med sitt stora lugn. Andrén var en stor anledning till att Växjö Lakers vann finalen med 4-0 i matcher. Och 20-1 i målskillnad. En historisk överlägsenhet som kan stå sig oerhört länge.

2 Joel Persson. Kom från Kristianstad i Hockeyettan och bara körde i Växjö. Det spelade ingen roll om det handlade om SHL, Champions Hockey League eller SM-slutspelet. Perssons puckskicklighet och spelförståelse tog honom till en ny, bättre hockeyvärld och han såg ut att trivas i den. Spännande nu när förväntningarna, och pressen, ökar.

3 Liam Reddox. Den kvicke kanadensiske forwarden tog över som lagkapten efter Tomi Kallio 2015 och har varit med under Växjö Lakers samtliga sju SHL-säsonger. En ödmjuk och pålitlig pådrivare som sliter hårt i boxplay och leder laget genom att ständigt leverera en arbetsinsats som han själv och hans lagkamrater kan vara nöjda med.

Frågetecken

1 Dominik Bokk. Den tyske talangen skulle kunna få ett dundrande genombrott i SHL. Den högerfattade forwarden kan med sin skicklighet och teknik vända bort ett helt försvar och fullständigt dominera ett byte. Sedan gäller det förstås att hitta en jämn och hög nivå och jobba för att ligga kvar på den. Bokk har hamnat i helt rätt miljö för att lyckas med den biten.

2 Janne Pesonen. Kom tillbaka med beundransvärd styrka efter höstens skadad och avslutade säsongen på bästa sätt. 36-årige Pesonen bidrog nästan i det tysta i SM-slutspelet med åtta poäng. Nu har han ett SM-guld, två SM-silver och dessutom fyra (!) finska guld, en KHL-titel PLUS ett VM-guld med Finland. Räcker det inte nu…!?

Truppen:

Målvakter: Viktor Andrén, Viktor Fasth.

Backar: Peter Andersson, Oliver Bohm, Niclas Burström (NY), Linus Högberg, Karl Johansson (NY), Arvid Lundberg, Joel Persson, Daniel Rahimi.

Forwards: Dominik Bokk, Nils Carnbäck, Linus Fröberg, Pontus Holmberg (NY), Roman Horak (NY), Erik Josefsson, Tuomas Kiiskinen, Martin Lundberg, Pontus Netterberg, Austin Ortega (NY), Janne Pesonen, Liam Reddox, Jonas Röndbjerg.


Läs även: 

Genomgång: Så bra är Örebro

Genomgång: Så bra är Brynäs

Genomgång: Så bra är Frölunda

Genomgång: Så bra är Färjestad

Genomgång: Så bra är HV71

Genomgång: Så bra är Luleå

Genomgång: Så bra är Rögle

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS