Nyheter

EXTRA: Sverige till åttondel som gruppsegrare: ”En helt otrolig laginsats”

Sverige behövde vinna mot Mexiko. FD liverapporterade ödesmatchen i VM som Sverige vann med otroliga 3-0 efter mål av Augustinsson, Granqvist på straff och ett mexikanskt självmål. Sverige vann sensationellt gruppen före Mexiko som klarade sig tack vare Tysklands kollaps.

SVERIGE VINNER GRUPPEN – VIDARE TILL ÅTTONDELSFINAL!

Otroligt. Sverige var piskat att vinna för att gå vidare till åttondelsfinal, detta efter den fruktansvärda förlusten mot Tyskland i lördags. Trots blytunga nederlaget senast visade svenskarna enorm styrka mot Mexiko och med tre mål i andra halvlek vann Sverige med 3-0 och är därmed vidare till åttondelsfinal – och vinner även gruppen!

Jättefiasko av Tyskland som alla hade räknat skulle vinna mot Sydkorea, men nej, två baklängesmål alldeles i slutskedet och Tyskland slutar sist i gruppen. Mexiko, som trots 0-3 i baken mot Sverige, går vidare som grupptvåa.

Efter Sveriges briljanta insats mot Mexiko var glädjen obeskrivlig.

– Fantastiskt bra match från start. Jag är oerhört stolt över att spela för Sverige och i det här laget, säger Mikael Lustig till SVT och får medhåll av en rörd Andreas Granqvist:

– Vi var otroligt nere efter Tyskland . Men vi samlade oss. Vi kunde ha gjort 5-0, 6-0…

– Vilket gäng. Ingen trodde att vi skulle gå vidare, utbrister kaptenen för samma tv-kanal.

NEDAN FOTBOLLDIREKTS LIVERAPPORT FRÅN SVERIGE – MEXIKO 3-0

SLUT! Sverige vidare som GRUPPSEGRARE! En helt otrolig laginsats mot Mexiko. Samtidigt gör Sydkorea 2-0 på Tyskland som ”plockat ut” målvakten och målet görs i öppen kasse. En helt vansinnig avslutning på den här gruppen där Sverige vinner och Tyskland slutar sist. Sverige kommer att ställas mot antingen Brasilien, Schweiz eller Serbien beroende på kvällens resultat.

90′ Fyra minuters tillägg. SYDKOREA gör 1-0 mot Tyskland som är utslaget.

88′ Lustig tar en varning utanför straffområdet. Frispark från ytterkanten. Men den styrs till en ofarlig hörna! Sverige kommer att lösa detta utan problem! Tyskland håller däremot på att floppa sig ur VM.

82′ Sydkorea håller fortsatt 0-0 mot Tyskland. Joggi Löws mannar just nu sensationellt utslagna.

81′ Stor chans för Mexiko! Hernandez dundrar in en boll längs mållinjen och Vela nickar utanför öppet mål. Svårt med tanke på hårdheten i bollen som kom mot honom.

80′ Ekdal går av och in med Hiljemark – smart med tanke på att Ekdal är en varning från avstängning.

78′ Jag vågar slå fast att Sverige kommer att spela åttondelsfinal efter en otroligt stark laginsats idag. TV-bilderna visar gråtande mexikaner på läktaren.

75′ MÅÅÅÅL!! Sverige går fram till 3-0! Inbytte Thelin skarvar ett inkast och Mexiko gör självmål.

71′ Sverige har stått för en oerhört gedigen laginsats och förtjänar verkligen att vinna den här matchen. Mexiko har inte haft speciellt många målchanser alls.

69′ Fortsatt 0-0 mellan Tyskland och Sydkorea. Sverige just nu gruppvinnare!

60′ STRAFF SVERIGE! Berg kapas. Andreas Granqvist kliver fram och sätter den högt i vänstra hörnet – otagbart för målvakten. 2-0 Sverige och vi stormar mot åttondelen.

57′ Aj, aj, aj. Sebastian Larsson är skadad och bärs ut på bår. Gustav Svensson ersätter på centralt mittfält.

50. MÅÅÅÅÅÅÅÅL! AUGUSTINSSON!!!! Sverige kommer loss och ett inspel från Berg går till Claesson. Han får en felträff deluxe men som går fram till en fristående Augustinsson. Skottet är tillräckligt bra för att ta sig förbi den mexikanska målvakten och vi har 1-0 Sverige!

46′ Andra halvlek är igång! Inga byten har gjorts. Vi har en halvlek på oss att ta oss förbi antingen Tyskland eller Mexiko i gruppen och säkra åttondelsfinal.

HALVTID

En intensiv första halvlek där Sverige haft flera heta lägen. Forsberg, Berg och en straffsituation där domaren tog hjälp av VAR – men valde att inte blåsa. En omdiskuterad situation där domaren Jonas Eriksson anser att domaren tog ett felbeslut i SVT-studion. Robin Olsen har haft en ganska lugn halvlek där Mexiko haft en del omställningslägen men utan att komma till något riktigt farligt avslut. 0-0 men fördel Sverige. Nu blir det pizza.

45+2′ Sverige får en sista het chans! En kombinationsrik omställning där Forsberg spelar i djupled till Berg. En mot en med försvararen kommer han till skott – men den går i burgaveln.

45′ Sverige har mattats av efter en fartfylld första halvtimme. Mexiko har fått större kontroll på matchen, men utan att skapa några heta lägen.

40- Mer Mexiko sista tiden men utan att svenskarna släppar till några farliga avslutslägen.

31- Stor dramatik! Lustig vinner bollen på bortre och Berg är nära att sula in den med undersidan av foten på volley. Målvakten räddar till hörna!

29- Sverige vill ha straff när Hernandez tar bollen med armen. Det blir VAR! Men domaren anser inte att det var straff ändå och hörna är dömd för Sverige. Janne Andersson är skogstokig på domaren och gestikulerar vilt!

27′ Det är faktiskt Sydkorea som varit närmast ledningen i den andra matchen. Tyskland imponerar inte än så länge.

26′ Gult kort på Seb Larsson som går in onödigt med dobbarna i en höjdduell. Därmed är han avstängd i åttondelen om Sverige går dit.

20′ Sverige vinner nästan allt i luftrummet! Samtidigt stor chans för Sydkorea (!) när Neuer tappar en frispark men reder ut faran själv. 0-0 i den matchen också där tyskarna än så länge inte haft så mycket av värde framåt.

18′ Forsberg får ett kanonläge! Inlägg Lustig och Forsberg får avsluta i fritt läge från tio meter. Den studsade upp precis innan men den borde han fått på mål.

16′ Bjudning från Sverige och Claesson som tappar boll i farligt läge. Vela testar skott utanför straffområdet och det är inte långt borta. Inspark. Det var Mexikos första målchans.

12′ Mera Sverige! Hörna från höger där Granen når högst på bollen. Marcus Berg med en cykelspark från nära håll – strax utanför! Sverige KLART bättre i matchens inledning. Vinner dueller och har haft ett par heta lägen redan nu.

5′ Vilken chans för Sverige!! Emil Forsberg tar vara på en frispark från straffområdeskanten – stenhårt mot mål där målvakten Ochoa räddar den rakt upp i luften. Kaos på returen men ingen svensk hinner dit först. Inspark.

2′ Nära direkt för Sverige! Frisparken från Seb Larsson skickas in på bortre stolpen där Berg nickar in den i mitten. Granen är ytterst nära att få en tå på bollen – men mexikansk fot hinner dit före..

1′ Matchen är igång! Mexikos Gallardo sänker Toivonen och varnas – efter tio sekunder!

15:58: Ekdal, Larsson och Claesson missar nästa match (hoppas det blir någon!) om de får syna det gula kortet.

15:56: ”Du gamla du fria…” Nu kör vi!!

Det blir inga förändringar i startelvan gentemot förlustmatchen mot Tyskland.

Det innebär alltså att varken Jimmy Durmaz, John Guidetti eller Isaac Kiese Thelin – som alla hoppade in senast – får förtroendet från start.

Startelvan: Olsen – Lustig, Granqvist, Nilsson Lindelöf, Augustinsson – Cleasson, Larsson, Ekdal, Forsberg – Berg, Toivonen.

Mexikos startelva: Ochoa – Álvarez, Salcedo, H. Moreno, Gallardo – Guardado, H. Herrera – Layún, Vela, Lozano – Hernández.