HockeyNews
PLUS

Ranking: SHL:s tio hetaste toppkedjor

(3305) larsson palushaj axelsson
Bildbyrån

Publicerad: 26 juni 2018

Tänk att få ta ut en förstakedja och sedan se hur den förvandlas till en succé på isen. Det jobbet är vad SHL-coacherna har framför sig innan pucken släpps efter sommaren.
HockeyNews.se lät reportern och krönikören Mattias Ek fundera och ta ut de tio kedjor i SHL som han tror skulle kunna producera flest mål och poäng under kommande säsong. Då skulle en topp-tio-lista se ut så här.

10 Einar Emanuelsson, Isac Lundeström, Emil Larsson
Luleå

Kommentar: De fann varandra redan under förra säsongen och Luleå har en fördel mot många andra lag i att ha toppkedjorna intakta. Både lillebror Emanuelsson och Emil Larsson har ett grymt bra målsinne vilket går väldig väl ihop med Isac Lundeströms spelsinne. Därför tror jag den här kedjan kommer att göra ännu fler poäng än Cehlin-Olausson-Harju-kedjan.

9 Martin Thörnberg, Markus Ljungh, Simon Önerud
HV71

Kommentar: Thörnberg och Önerud hade på var sitt håll en tuff säsong på grund av skador. Så männen bakom HV71:s guldmål 2017 är antagligen rätt sugna på att få lira ihop igen och med Djurgårdsvärvningen Markus Ljungh får man en väldigt begåvad tvåvägsspelare som har visat att han är redo för en ännu mer framskjuten roll i SHL.

8 Aaron Palushaj, Tom Wandell, Jere Sallinen
Örebro

Kommentar: En av de största snackisarna under silly season var när Örebro erbjöd Palushaj, som gjorde 19 mål och 26 assist i vintras, ett bättre än kontrakt än Brynäs och snodde åt sig honom. I Örebro är han efterlängtad och här finns redan den enormt skicklige centern Tom Wandell, som i sin tur har förtjänat en ännu större roll. Tvåvägsspelande Sallinen kan nog funka som tredjelänk.

7 Daniel Viksten, Johan Ryno, Martin Johansson
Färjestad

Kommentar: I Johan Ryno har Färjestad en av SHL:s bästa passningsspelare. Att FBK nu har värvat Daniel Viksten, som fungerade så oerhört bra ihop med Martin Johansson i Örebro, är ingen slump och denna trio bara måste väl vara tänkt att få spela ihop? Det är vad jag hoppas och ser framför mig.

6 Ryan Lasch, Patrik Carlsson, Tim Söderlund
Frölunda

Kommentar: Den poängstarke amerikanen Ryan Lasch skulle antagligen få ut ännu mer av sitt spel med mer fart i sin omgivning. Hemvändande Patrik Carlsson och speedkulan från Skellefteå, Tim Söderlund, kan ge Lasch både utrymme till att skjut själv och förse honom med passningsmöjligheter. Lätt värt att testa i ett Scandinavium nära dig.

5 Olle Liss, Mattias Sjögren, Christopher Bengtsson
Rögle

Kommentar: Högerfattade prickskytten Olle Liss ihop med hemvändande centerbjässen Mattias Sjögren? Varför inte! Sjögren ledde Linköpings offensiv för några år sedan med Pär Arlbrandt och Simon Hjalmarsson vid sin sida. Och med SHL-meriterade Bengtsson får den här kedjan kompletterande egenskaper. Rögle blir spännande att följa, inte minst för att Sjögren är tillbaka.

4 Tuomas Kiiskinen, Roman Horak, Janne Pesonen
Växjö

Kommentar: Mästarna Växjö Lakers har mist toppspelare av vikt och med dem massor med poäng. Men här har sportchefen Henrik Evertsson plockat in en tänkbar ersättare för Robert Rosén. Tjeckiske Horak har kvaliteter som center. Med Kiiskinen och Pesonen tillsammans igen kan coacha Sam Hallam experimentera med andra kedjor när Växjö bygger för nytt guld.

3 Oscar Möller, Mathis Olimb, Joakim Lindström
Skellefteå

Kommentar: Vad Möller och Lindström kan hitta på tillsammans vet de flesta. Men med centern Pär Lindholm borta kan det vara läget att tänka nytt för Skellefteå, som dessutom har en ny huvudtränare i Tommy Samuelsson. Vid något tillfälle under säsongen, kanske redan från start, lär LHC-värvningen Mathis Olimb få chansen att visa vad han kan på denna position.

2 Andrew Gordon, Derek Roy, Broc Little
Linköping

Kommentar: Broc Little är tillbaka i SHL och här har har inte gjort någon besviken förut. Så gott som mål- och poänggaranti. Gordon har fått förlängt kontrakt och kommer att ta ett stort ansvar på alla sätt. Med kvicke Derek Roy som center borde det vara upplagt för poängfest. Här har nye LHC-tränaren Tommy Jonsson sitt självspelande piano.

1 Dick Axelsson, Andreas Enqqvist, Niclas Bergfors
Djurgården

Kommentar: Det här ser nästan overkligt bra ut. Axelsson är tillbaka på Hovet efter en rekordsäsong i Färjestad mål- och poängmässigt. Engqvist är en av SHL:s skickligaste och smartaste centrar och Bergfors är en vass skytt, fysiskt urstark och har bara väntat på att hamna i rätt omgivning. Här är den. Tre 87:or med en möjlig kanonsäsong framför sig.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

Dela artikeln

FacebookXWhatsApp

Följ ämnen i artikeln