De 15 hetaste svenskarna inför NHL-draften

Publicerad 2018-06-21

Sverige kan få fler representanter i första rundan än på flera år.

Här listar Sportbladet de hetaste svenskarna inför NHL-draften.

Följ ämnen

Rasmus Dahlin, 18, back, Frölunda

Att Trollhättan-sonen kommer att väljas först är redan givet. Och det är Buffalo Sabres som kommer att tinga honom. Ingen, absolut ingen, kan säga något annat. Därmed blir han den andra svensk genom tiderna att gå först i NHL-draften.

Dahlin bedöms vara Sveriges nästa världsstjärna och när han spelade OS i vintras var han bara 17 år. Lägg till 67 SHL-matcher, två JVM-turneringar och CHL-guld på det.

Enligt NHL-scouters utsago hade han valts först – även om han skulle skolas om till forward. Då förstår ni Dahlins talang och, inte minst, ynglingens potential.


Adam Boqvist, 17, back, Brynäs

Boqvist är back, men har egentligen en verktygslåda som många forwards bara kan drömma om; fin teknik, ett enastående spelsinne och bländande skridskoåkning.

Till skillnad mot Dahlin har dock Boqvist ännu inte tagit en ordinarie SHL-tröja, även om han fick göra 15 grundseriematcher och tre slutspelsmatcher i Brynäs den gångna säsongen.

Om det är givet att Dahlin går först i draften är det lika givet att 17-årige Boqvist väljs i första rundan. I förhandsspekulationerna tippas han gå som elva vilket skulle innebära att han hamnar i New York Islanders.


Nils Lundkvist, 17, back, Luleå

Sverige kommer att ha ett fint draftår och även Nils Lundqvist kommer att väljas i första rundan. Garanterat.

Den högerfattade backen fick göra SHL-debut i Luleå, i samma lag som morbror (!) Jan Sandström, och 17-åringens framfart undgick inte någon.

I slutskedet av säsongen var Lundkvist, faktiskt, en av lagets bättre backar och tog ett stort ansvar med puck.
Piteå-sonen gjorde till slut 5 poäng (2+3) på 28 matcher under sin debutsäsong i SHL och han avslutade också säsongen som en viktig back i U18-VM.

Draft-experterna placerar Lundkvist någonstans mellan 20-31 i draften och det troliga är att han hamnar på västkusten eftersom Los Angeles Kings, San José Sharks och Anaheim Ducks har valen tätt omkring de platserna.


Isac Lundeström, 18, forward, Luleå

Lundqvists Luleå-kamrat, Isac Lundeström, lär också väljas i första rundan. 18-åringen var i närmast ordinarie i SHL redan säsongen 2016-17 och ett stort offensivt hot i Norrbotten-klubben.

Lundeström spelade JVM, men han fick också debutera i Tre Kronor den gångna säsongen.

Han är den hetaste svenska forwarden i NHL-draften och tippas också gå runt 20-strecket i nummerordningen.

Lundeström är en blivande NHL-stjärna, om utvecklingen fortsätter att gå samma spikraka väg uppåt, var så säker.


Rasmus Sandin, 18, back, Rögle

Möjligtvis ganska anonym för den svenska hockeypubliken eftersom det stora genombrottet kom förra säsongen i den nordamerikanska juniorligan.

Dessförinnan hade Rögle snott Sandin från Brynäs juniorverksamhet och det innebär att han nästkommande säsong kommer att spela tillsammans med storebrorsan, Linus med samma efternamn, i Ängelholm.

Sandin tippas också vara en av alla svenskar som väljs i förstarundan.


Jacob Olofsson, 18, forward, Timrå

Trots sin ringa ålder klev Olofsson dram i kvalet mot SHL och var en av Timrås största hot framåt.

Han noterades för tre mål på tio kvalmatcher och gjorde sig ett namn i hockey-Sverige.

Men det var inte bara i de heta kvalmatcherna 18-åringen levererade.

Under den hockeyallsvenska grundserien svarade han för 21 poäng på 43 matcher, avslutade säsongen med att spela U18-VM för andra året i rad och det finns goda chanser att även Olofsson väljs i draftens förstarunda.


Jonatan Berggren, 17, forward, Skellefteå

Från början en i mängden av alla svenska stortalanger, men efter succén i U18-VM – tio poäng på sju matcher och fyra i totala poängligan – har Berggren blivit ett namn för förstarundan.

Den 17-årige Uppsala-killen valde Skellefteås hockeygymnasium och har öst in poäng i klubbens juniorlag. Eller vad sägs om 57 (!) poäng på 38 matcher i J20-serien den gångna säsongen.

Han fick också SHL-debutera och noterades för en assistpoäng i SM-slutspelet i våras.


Filip Johansson, 18, back, Leksand

Ni kommer ihåg kvalserien. Leksand hade förstärkt laget med importer för att hitta en väg tillbaka till SHL.

Men det var i stället en 18-årig egen produkt som klev fram och tog ansvar: Filip Johansson.

Efter att ha känt på spel på seniornivå (23 matcher i hockeyallsvenskan) klev backen fram i kvalet och övertygade stort. Han tog inte bara en ordinarie plats i Leksand, utan gjorde också 5 poäng på 11 matcher vilket faktiskt var bäst i hela laget.

Johansson krönte säsong med att vara framträdande i U18-VM.


Adam Ginning, 18, back, Linköping

Ännu en av alla stora svenska backtalanger. Ginning växlade spel i SHL med juniorhockey i Linköping den gångna säsongen, men i SM-slutspelet var han helt ordinarie.

18-åringen spelar med pondus, har fina defensiva egenskaper och utsågs till lagkapten för det Juniorkronorna som tog brons i U18-VM.

Ginning var en av tio svenskar som bjöds in till NHL draft combine, där världens hetaste talanger intervjuas av NHL-klubbarna under samma tak.


Filip Hållander, 17, forward, Timrå

Bildade en fruktad juniorduo med ovannämnda Olofsson i Timrå den gångna säsongen.

Och talangerna fick ju till sist fira SHL-avancemanget ihop.

I den bedriften hade 17-åringen en stark bidragande orsak till där han var svårhanterlig tack vare sin styrka och vassa skridskoåkning.

Men att Hållander väljs redan i förstarundan känns inte särskilt troligt, även det inte är helt uteslutet.


Albin Eriksson, 17, forward, Skellefteå

Den 17-årige hälsingegrabben valde, likt ovannämnde Berggren, att gå hockeygymnasiet i Skellefteå.

Och där har det lossnat rejält.

Han snittade över en poäng per match i J20-serien och fick till slut även göra 17 SHL-matcher.

Många tror på Erikssons genombrott nästkommande säsong och, enligt förhandsspekulationerna inför draften, kan han faktiskt gå redan i första rundan.


Olof Lindbom, 17, målvakt, Djurgården

Vi har inget överflöd av målvaktstalanger i Sverige som kommer att väljas i NHL-draften, men Olof Lindbom är ett undantag.

Han kommer att gå tidigt, dessutom.

Stockholmaren var förstavalet i U18-VM och landade på imponerande 94,9 i räddningsprocent på det sex matcherna han spelade i mästerskapet.

På grund av tuff konkurrens i klubblaget har han inte fått testa på SHL-spel, men Lindbom blev uppmärksammad när han fick chansen att träna med Tre Kronor kort innan VM.


Axel Andersson, 18, back, Djurgården

Ännu en Djurgårdskille som spås en lysande framtid. Men inte heller 18-årige Andersson lyckades spela in sig i SHL den gångna säsongen, men lär åtminstone få några matcher nästkommande säsong.

Han kommer av allt att döma inte gå i förstarundan, men likt många andra på den här listan spelade han U18-VM och gjorde ett starkt mästerskap.


David Gustafsson, 18 forward, HV 71

Den 18-årige centern, ursprungligen från Timrå, fick chansen i SHL den gångna säsongen och man kan lugnt påstå att han tog den.

Det blev till sist 45 matcher och 12 poäng (6+6) för talangen som också hamnade högt upp i poängligan i U18-VM efter att ha snittat en poäng per match.


Oscar Bäck, 18, forward, Karlskoga

Värmlänningen har också ett starkt U18-VM i bagaget där han gjorde fyra poäng på sju matcher.

Det var, för övrigt, andra raka året han spelade i mästerskapet.

På klubblagsnivå har Bäck tillhört Färjestad under hela junioråldern och fick göra 14 SHL-matcher den gångna säsongen.

Till nästkommande säsong har han dock skrivits över till Karlskoga i hockeyallsvenskan för att få spela seniorhockey.


Fotnot: Spelarna som kan draftas måste fylla 18 år senast den 15 september 2018. Äldre spelare, upp till 20 år, har också möjlighet att draftas förutsatt att de inte blev valda föregående år.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!