Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Claesson om gräddfil för Elfsborg- och IFK-spelare: ”Man har en liten fördel"

Sverige (herr)

NIZJNIJ NOVGOROD. Viktor Claesson väntas starta mot Sydkorea.
Den förre Elfsborgs-spelaren tror att det är en fördel att ha jobbat med Janne Andersson och Peter Wettergren tidigare.
- Det är klart att de vet vad de får av spelare som de jobbat med förut, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

I spelaren ses en tv-intervju med Viktor Claesson.

Under 2017 var det en spelare som var med i Sveriges alla landskamper: Viktor Claesson. Den tidigare Elfsborgs-spelaren flyttade efter januariturnén det året till ryska Krasnodar och i oktober 2017 startade han sin första tävlingslandskamp.

Till VM kommer Claesson efter en stark säsong i Ryssland och som en tänkt startspelare mot Sydkorea.

- Det har varit en stor omställning, det är skillnad på Borås och Krasnodar som städer och det har även varit tuffare träning och matcher. Men det var nödvändigt för mig i det stadiet av karriären som jag befann mig i, säger Viktor Claesson. 

Den tidigare Värnamo-talangen gjorde debut i landslaget 2012 och det utan att ha spelat i allsvenskan. I samma veva blev han klar för Elfsborg och många trodde på ett snabbt genombrott. Men det dröjde, även om Claesson själv inte känner så.

Annons

- Nej, det tycker jag inte, säger han och skrattar. 

Vi sitter på spelarhotellets uteservering i Stockholm innan avresan till Ryssland och Claesson är inte lika omsvärmad som Forsberg, Nilsson-Lindelöf och Guidetti. Claesson fortsätter: 

- Jag tycker inte det har gått så långsamt som ni tycker. Jag kom med på januariturnén väldigt tidigt, redan innan jag debuterat i allsvenskan. Kom direkt från Värnamo i superettan och det gick väldigt snabbt där. Jag kanske inte infriade de stora förväntningarna som var men för mig kändes det som jag tog steg hela tiden.

Under åren i Elfsborg så gav spelet eko, men Claesson var själv ganska försiktig i sina uttalanden. Det blev rejält med liv när han han inte fick följa med till U21-EM 2015, och då från andra Elfsborgs-profiler. Dessutom var hans dåvarande tränare Magnus Haglund ifrågasättande kring utländska scouter som inte såg till att spelaren flyttade utomlands.

Annons

- Jag kanske är för lugn, säger han. 

- Men det har känts ganska lugnt. Jag vill vara redo för nästa steg innan jag tar det. Jag väntar heller ett halvår eller ett år än hoppar på något som inte känns bra.

Men du bytte ju agent för att komma i väg, eller?
- Det sista halvåret var jag sugen, det kändes bra med Per (Jonsson) när jag träffade honom. Men det var inte enbart därför, men det slog väl ut. Han tog mig till Krasnodar och det slog väl ut.

Du ville ju inte dit, eller hur?
- Nej, det stämmer. Jag sa: "aldrig" när det först kom på tal. Men klubben sa att jag kunde bryta kontraktet om jag inte trivs där. Jag hade inget att förlora på att åka dit. Det kändes oerhört bra när vi var där på besök, klubben var proffsig och staden var bättre än jag trodde. Klubben satsade verkligen på mjuka värden när vi var där.

Annons

Parallellt med kliven i ryska ligan kom mer och mer speltid i landslaget:

- Jag har tuggat på, man har känt att fått mer och mer förtroende för varje samling och mer och mer. Det handlar mycket om självförtroende och det har man mer av om man spelar i klubblaget. Då har du mer av det här även när du spelar här, säger Claesson.

Vad har det betytt att Peter Wettergren finns i landslaget? Honom har du haft i Elfsborg?
- Det är ytterligare en trygghet. Honom har jag jobbat med under flera år i Elfsborg. Då vet jag att det har funkat förut när jag har haft honom. Då blir det en trygghet. 

En snackis under Janne Anderssons tid i landslaget har varit att de gärna tar ut spelare de haft i Elfsborg och IFK Norrköping. Hur ser du på det?
- Det är en bra fråga, men det är klart att de vet vad de får av spelare som de jobbat med förut. Kommer det någon helt okänd som de inte har så bra koll på är det svårare att värdera. Det kan hända att man har en liten fördel.

Annons

- Samtidigt, om du kommer hit och gör bort dig är du borta. Du får kanske chansen, men det gäller att ta den. Du får inte mer speltid bara för att du spelat i Elfsborg eller Norrköping.

I takt med att det gått bra i både Krasnodar och landslaget har flera klubbar utanför Ryssland börjat visa intresse för svensken. Om det blir något i sommar? 

- Jag kan tänka mig att röra på mig. Men det ska vara en bra magkänsla och jag kommer inte hasta vidare till något. Det känns bra oavsett om jag blir kvar och eller om jag flyttar.

VM, då? Vad är målet där?
- Jag vill göra det så bra som möjligt, ta chansen om jag får den och ta Sverige så långt som möjligt. Det är det huvudsakliga målet i sommar.

Fakta

VM-spelare från Elfsborg och Norrköping

Oscar Hiljemark

Viktor Claesson

Marcus Rohdén

Isaac Kiese Thelin

Publicerad 2018-06-17 kl 10:42

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto