Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Andreas Granqvist

”Vi får se till att de inte glider på en räkmacka”

Sveriges lagkapten återvänder till Ryssland för ett första - och sista - VM. 

Vid sin sida i mittförsvaret har han sin egen totala motsats och han ser till att njuta av de fördelar han får som äldst i laget. 

– Ibland får vi som är äldre höja rösten lite, säger Andreas Granqvist.

”Granen”.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Det blev fem år i Krasnodar innan flyttlasset gick tillbaka hem till Helsingborg efter mer är tio år utomlands. Nu är Andreas Granqvist tillbaka till Ryssland för att spela VM med det svenska landslaget.

– Att få komma tillbaka till Ryssland och göra det som lagkapten i ett VM är fantastiskt. Det här var sista chansen för mig att få spela ett VM så det var en fantastisk känsla när vi slog ut Italien. Men nu får vi inte nöjda, vi ska dit och göra en bra prestation och ta oss vidare, säger han. 

Efter fem år i Ryssland känner Andreas Granqvist till landet väl, och det är ingen hemlighet att valet av värdnation omgärdas av en hel del frågetecken och kontroverser. Bland annat är avstånden mellan spelorterna enorma och det finns problem med såväl rasism och huliganism som omgärdar fotbollen i landet.

– Man har förutfattade meningar, så är det, det hade jag också innan jag flyttade dit. Sedan finns det så klart en hel del saker som jag och vi svenskar inte står bakom men att leva och bo där har inte varit några bekymmer för vare sig min eller familjen. Det är klart att det finns väldigt mycket negativt att säga om Ryssland, men det är inte så illa på alla sätt.

Har det varit mer säkerhetstänk nu än tidigare mästerskap? 

– Det är alltid mycket prat och genomgångar om säkerheten inför, så var det inför EM i Frankrike också. Vi har fått en bra känsla och vi har påverkat allt vi kan påverka. Det känns tryggt och ska inte vara några problem, jag tror inte att ryssarna och i synnerhet Putin (Vladimir, Rysslands president) känner att de har råd att misslyckas med ett så här stort mästerskap.

– Vi litar på våra säkerhetsansvariga, för om vi spelare börjar lägga för mycket fokus på det och allt annat runtomkring så tappar man kanske lite av koncentrationen på det vi ska göra. 


MISSA INGET! Få VM-nyheterna direkt i Messenger! 

VM-TIPSET: Tävla och bli bäst i Sverige

"Jag är jättenervös"

Och fokus är viktigt. Under Janne Anderssons ledning har Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf vuxit fram till ett stabilt och pålitligt mittbackspar - men de är totalt olika som personer inför match. I alla fall om man ska tro Andreas Granqvist.

– Jag är jättenervös inför match, så jag är helt tvärtom mot Victor. Han är lugn i sig själv och stressar aldrig upp sig, det ser man i hur han agerar på planen också. Men när jag känner mig nervös vet jag att det betyder något för mig och jag känner mig redo. För mig är det ett bra tecken, men vi är alla olika. Efter den första bolltouchen kan jag släppa nervositeten. 

Hur tycker du att ert samarbete har utvecklats de här åren? 

– Det känns som att vårt samarbete har utvecklats enormt från första matchen mot Holland till där vi är i dag. Vi känner varandra utan och innan och vet exakt hur vi ska agera i olika situationer. Ibland behöver vi inte ens prata eftersom vi vet var vi har varandra och den känslan är otroligt viktig, säger Granqvist och fortsätter resonera kring det faktum att det här landslaget rymmer en hel del yngre spelare.

– Det är väldigt kul att det kommer in fler och fler unga spelare som levererar i landslaget. Det är bara att hoppas att det fortsätter så så de sätter press på oss gamla lirare, vi måste prestera så att de inte tar våra platser.


LÄS MER: Sveriges grupp och VM-schema

LÄS MER: Sveriges trupp till fotbolls-VM 

"Det slipper man nu när man är äldre"

Andreas Granqvist är äldst i VM-truppen, men han har ännu inte bestämt sig för om världsmästerskapet i Ryssland är hans sista resa med landslaget eller inte. Han vill vänta ut sommaren och se hur kroppen känns. Dessutom är han medveten om att det blir en stor omställning att flytta hem till Helsingborg och spela i superettan efter flera år på högsta nivå utomlands.

– Det handlar både om min känsla och om Jannes känsla, hur han vill satsa framöver. Vi har inte bestämt oss för någonting än, säger Granqvist.

Däremot njuter han av att vara äldst i laget, även om han upplever att klimatet har förändrats för de yngre spelarna sedan han var ny i landslaget.

– I kvadraten är det yngst som börjar i mitten så det är skönt, den slipper man nu. Men det här med material, där har de varit för snälla. Jag fick alltid bära när jag var yngre men det behöver de inte längre. Det är något jag borde säga till om egentligen men här är det laget som gäller och vi ska hjälpas åt både på och utanför planen.

Vad är det som har gjort att klimatet har förändrats för de yngre?

– När jag kom upp var man ganska tillbakadragen och tog inte så mycket plats utanför planen. Dagens ungdomar tar för sig på ett helt annat sätt och det är väl både på gott och ont, skrattar Granqvist och fortsätter: 

– Men vi har en härlig stämning och alla är med och bjuder till på ett väldigt bra sätt. När det blir för mycket får vi äldre höja rösten lite, men det är inte så ofta. Jag tror att det faktum att vi har så högt i tak är en av faktorerna som gjort att vi tagit oss hit där vi är i dag. Vi har en positiv atmosfär i gruppen.

– Men det är lite hierarkier och det är kul att vi som är äldre och har varit med om det får stå på andra sidan nu och se till att de nya som kommer nu inte får glida på någon räkmacka.

Du säger att det är kul nu, hur kul var det när det var du som var yngst? 

– Då var det inte lika kul, nu är det mycket roligare.


LÄS MER: Alla tv-tider för VM 2018

LÄS MER: Fotbolls-VM – hela spelschemat 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.