Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dick Axelsson
Johan Svensson

Tio SHL-värvningar som kan floppa nästa säsong

Dick Axelsson.

Genidrag av Djurgården, eller en flopp som bara skrivit på för en Stockholmsklubb av bekvämlighetsskäl?

Svaret är ungefär som Dick Axelsson alltid varit. Man kan aldrig veta. 

Samtidigt som han, i år också, är en av seriens mest intressanta nyförvärv, så råder det ingen tvekan om att varningsklockorna ringer.

Dick Axelsson.
Foto: Olle Wande
Nicklas Danielsson.
Foto: Olle Wande
Aaron Palushaj.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

När Dick Axelsson förra hösten valde att komma hem till SHL igen efter ett par år i Schweiz, med skador i bagaget, så tystade han tvivlarna omgående.

Dick levererade ruskigt bra i Färjestad. Han var en gjuten spelare i den svenska OS-truppen och var framför allt väldigt jämn i sin poängskörd med FBK. En spelare som tränarna älskar. Han kom till jobbet och gjorde det han hade betalt för, nästan varje kväll.

Ganska tidigt stod det klart att han skulle lämna Karlstad. Det sociala tog överhand och AIK spekulerades det om i ett tidigt skede. Både en och två gånger.

Det landade i - Djurgården.

Mig förvånar det verkligen inte.

Besvikelsen var stor

Dick Axelsson har under de senaste åren var flitig på att hylla framför allt AIK Fotboll i ett par tweets de senaste åren och besvikelsen hos AIK:arna, när han valde den värsta rivalen, var stor.

Ännu en gång fick vi se en spelare välja bort det hjärtat kanske bankar mest för (Huddinge Hockey och AIK), att i stället välja en större klubb på en högre nivå.

Jag såg ett antal AIK:are skriva rakt från hjärtat till Dick Axelsson i sociala medier.

Förstår besvikelsen. Men det här handlade inte om pengar. Det här handlade helt enkelt om högsta möjliga nivån, sett till den sociala situationen.

Axelsson ska bli pappa, har köpt ett hus i Stockholm, och ska slå sig till ro.

Här kommer också flopprisken. 

Slå. Sig. Till. Ro.

Så får han absolut inte, under några som helst omständigheter, tänka.

Då kommer det gå åt skogen.

Han har inget att bevisa

Om det var skadorna förra säsongen, som gjorde att vi signalerade flopprisk, så tror jag att det är bekvämligheten denna gången.

Dick Axelsson har ingenting att bevisa för SHL-publiken. Det klarade han alldeles utmärkt.

Nu väntar bekvämlighet med att få bo i Stockholm, leva ett skönt familjeliv, och vara pappa.

Samtidigt som han ska spela hockey på hög nivå, då Djurgårdens fans säkert förväntar sig en lika stor klasspelare som han visade att han var i Färjestad.

Det är Axelssons utmaning denna säsongen. Att visa att han inte blir bekväm bara för att han fått som han önskat.

Han städade bort flopprisken snabbt i höstas.

Men nu finns den där på nytt, av helt andra skäl.

Tystar han oss igen?

Nyförvärven som kan floppa nästa säsong

Nyförvärven rullar in i SHL-lagen. Några återvänder till ligan, några har skiftat klubb inom SHL.

Några kommer lyckas, några kommer att floppa.

Vilka? Omöjligt att sitta på facit, men man spekulera.

1. Lukas Bengtsson, Linköping

Guldback i Frölunda 2016 och nu tillbaka i SHL. I en annan miljö, och med en tung tid bakom sig. LHC har betalt bra. Klarar han av att leverera på den förväntade nivån?


2. Nicklas Danielsson, Brynäs

Levererade bra i NLA så sent som förra säsongen. Men fyller 34 år i december och någon gång måste det ta stopp. Har ett långt och bekvämt treårskontrakt att luta sig mot.


3. Aaron Palushaj, Örebro

Kom in i SHL förra säsongen och levererade riktigt starkt. Utan tvekan ett av de mest spännande förvärven, men vad händer nu när lönekuvertet växt markant? I en ny klubb, med höga förväntningar.


4. Mattias Sjögren, Rögle

Jag tror de flesta initierade RBK:are är helt införstådda med att Sjögren inte är en poängmaskin. Det finns dock en hjärnskakning som spökar. Har fått bra betalt och har press på sig.


5. Dick Axelsson, Djurgården

Fick ett SHL-kontrakt i hemstaden. Vad händer om bekvämligheten smyger sig på för Dick Axelsson? Tystnade tvivlare förra säsongen. Kan göra det igen.


6. Markus Svensson, Färjestad

I Karlstad längtar man efter en stormålvakt igen. Svensson har levererat riktigt bra i SHL förr. Men hur stukad är han efter KHL-spel med något sämre siffror?


7. Anton Öhman, Malmö

Malmö vill ha en ersättare till Nils Andersson. Det blir ett jättekliv för Öhman, som dock har stort förtroende, inte minst från backtränaren Martin Filander. Men klarar han den pressen?


8. Joakim Andersson, HV71

Skador har stoppat Andersson till viss del i 

Örebro. Gör nu en omstart i HV71, med något lägre lön och lite mer press. Men sett till meriterna finns nog förväntningar. Måste leverera nu.


9. Jack Connolly, Luleå

Fick inte vara kvar i Rögle. Luleå såg honom som en perfekt tredjecenter. Och i den rollen kan han säkert fungera. Men som import gäller alltid ett visst krav på leverans, oavsett roll.


10. Kevin Gagné, Mora

Kvalhjälte 2017. Nu tillbaka efter ett år hos Rögle. Har säkert en hel del förväntningar på sig, efter det han gjorde i klubben senast, med uppgång till SHL. 


MISSA INGET: Få senaste nytt om ditt favoritlag i SHL – direkt i Messenger. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.