HockeyNews
PLUS

Drömforward väljer bort SHL

(1729) André Petersson4
Linnea Rheborg/Bildbyrån

Publicerad: 8 juni 2018

FacebookXWhatsApp

HV71:s chans att fånga in KHL-stjärnan André Petersson blir allt mindre.
Sportchefen Johan Hult var i kontakt med den eftertraktade landslagsforwarden så sent som på torsdagen.
– Då var jag ärlig och sa att mitt förstaval är Ryssland. Jag vet att jag har intresse från flera klubbar där. Det är så det ser ut just nu, säger Petersson till HockeyNews.se.

SHL i samarbete med Nordic Bet

André Petersson är rak och ärlig. Han vill återvända till KHL kommande säsong. Efter tre år i Sotji spelade han senast för Avangard Omsk.

På 178 matcher i KHL har den 27-årige före detta HV71-forwarden gjort 138 poäng (66 mål, 72 assist). Petersson är en utpräglad målskytt i grunden, men har utvecklats som hockeyspelare under sina år i den ryska ligan.
Och nu är han tydlig med att han vill fortsätta i KHL.

– Jag siktar på att komma tillbaka till Ryssland. Som vanligt har jag snack med HV. Jag snackade med Johan Hult (sportchefen) i går senast. Då var jag ärlig och sa att mitt förstaval är Ryssland. Jag vet att jag har intresse från flera klubbar där. Det är så det ser ut just nu, säger André Petersson från en strand i södra Sverige.

– Enligt min agent som sköter det där är det i nuläget bara att välja i princip. Sedan vet man aldrig riktigt. Jag vill att det ska kännas rätt när jag ska sajna. Jag vill veta vad det är för coach och hur upplägget är.

HV71 gjorde trots en sportsligt svag säsong, med missad SM-kvartsfinal, en ekonomisk vinst på sju miljoner kronor. Jönköpingsklubben letar efter en toppforward, men HV:s vinstpengar ser inte ut att hamna i André Peterssons fickor.

Är det bara HV du har pratat med i Sverige?

– Jag hade väl något lag som någon frågade lite löst om, men jag är så inställd på att vara kvar utomlands så jag tackar för intresset, men just nu är det ingen idé att börja diskutera riktigt än, säger Petersson och tillägger:

– Om det ändrar sig får väl jag börja ringa runt till dem i stället…

André Petersson spelade Karjalaturneringen med Tre Kronor i november förra året. Efter det skadade han sig i ett bortamöte med Jokerit i Helsingfors då det small till i ena höften.
Eländet blev bara värre och värre.

– Det blev en jävla kaossäsong egentligen, säger Petersson.

Från november och framåt kunde han inte träna tre dagar efter varandra. Efter en match fick han vila till dagen före nästa match.

Spelade på sprutor efter jul

– De matcher jag spelade efter jul var på sprutor i princip.

I KHL-slutspelet visade han i åttondelsfinalen mot Salavat Julajev ändå vilken vass målskytt han är genom att göra fem mål på sex matcher för Avangard Omsk.

– Det var en tight matchserie för oss och det var roligt att spela, men för vår del räckte det inte hela vägen. Vi förlorade match sju på övertid. Då hade jag rehabbat på rätt bra så då kändes höften lite bättre, men jag spelade fortfarande på sprutor även om jag kunde spela hockeymatcher utan att vara helt förstörd.

André Petersson tvingades till operation och den genomfördes i Göteborg den 3 april. Ingreppet är också huvudskälet till varför han har valt att vänta med att göra klart med någon klubb för kommande säsong.

– Första veckorna var man riktigt sliten, sedan trummade det på rätt bra och nu är jag i princip i full träning. De säger tre till fem månader på en sådan operation, men jag är så gott som återställd tycker jag. Det känns lite i vissa lägen. Det har gått så pass bra så jag ska kunna gå på is i juli när camperna drar i gång. Jag fick besked av läkaren i går att det är okej för mig att gå på is då och komma igång.

Troligtvis kommer han att göra klart med en KHL-klubb den närmaste tiden.

– Jag har en del alternativ och tittar på vad som kan vara bäst för mig, säger André Petersson.


Här hittar du de senaste SHL-nyheterna

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)