HockeyNews
PLUS

20 drömspelare för SHL-lagen

(3090) petersson axelsson olimb
Bildbyrån

Publicerad: 31 maj 2018

FacebookXWhatsApp

SHL-lag som Brynäs, HV71, Linköping, Luleå, Rögle, Skellefteå, Växjö och Örebro letar spetsforwards, som kan hjälpa till i kampen om slutspelsplatser och SM-guldet. Men var finns sådana spelare?
Här har Mattias Ek, reporter och krönikör på HockeyNews.se, scannat av marknaden och plockat fram 20 spännande backar eller forwards som är kontraktslösa inför kommande säsong.

SHL i samarbete med Nordic Bet

Dick Axelsson, f
Kommentar: Glänste i massor av matcher för Färjestad den här säsongen och satte nytt personligt mål- (21) och poängrekord (45) i SHL. Den VM-guldvinnande forwarden hade en defensiv roll i OS och kom inte till sin rätt. Är i kontakt med både Djurgården och AIK om sin hockeyframtid. En drömspelare för de flesta lagen i SHL.

Marek Daloga, b
Kommentar: Den 29-årige backen spelade både OS och VM för Slovakien och mot Tre Kronor i Köpenhamn gjorde han ett vackert kontringsmål. I vintras spelade han för Kunlun i KHL och Sparta Prag i den tjeckiska ligan. Med stark skridskoåkning och stor räckvidd skulle han göra nytta i många SHL-lag.

Stefan Elliott, b
Kommentar: Kom till HV71 när mästarna från 2017 hade drabbats av en rad backskador. Elliott behövde en kort startsträcka, men sedan visade han klassen och knep till och med en OS-biljett även om han knappt fick spela i Pyeongchang för Kanada. Avvaktar nu en ny NHL-chans. Om han går miste om den lär klubbar med is i magen hugga kvickt.

Tim Erixon, b
Kommentar: Den före detta Skellefteåbacken har varit i Nordamerika sedan 2011 och trots sin fina skridskoåkning och passningsskicklighet har han inte slagit sig in i något NHL:s backbesättning på allvar. Det är tre år sedan han senast spelade i NHL. Frågan är om han fortsätter ännu längre i farmarligan AHL eller om spel i Europa kan locka.

Dennis Everberg, f
Kommentar: Dubbel VM-guldvinnare som gjorde en stark turnering i Köpenhamn som rollspelare och boxplaydödare. Den förre Rögle- och Växjöforwarden är ledig på marknaden, men det är mest för att han väntar på det rätta budet från NHL. Everberg är både för bra, och därmed för dyr, för SHL. Ändå ett väldigt spännande namn.

Elias Fälth, b
Kommentar: Det är oerhört svårt att förstå att den här spelskicklige backen har hunnit fylla 37 år. Fälth, som vann VM-guld 2013, är noggrann med pucken och om Brynäs hade problem med defensiven var han definitivt inte en del av de bekymren. Det är förvånande att han inte redan har fångats upp av någon SHL-klubb.

Brandon Gormley, b
Kommentar: Gav Mora ett rejält lyft när han anslöt till nykomlingen i mitten av oktober. Den 26-årige kanadensiske backen har meriter från NHL och möjligheten att slå sig in i världens bästa liga lockar förstås. Han tacklar inte gärna utan utnyttjar sin rörlighet och fixar mycket speltid.

Marc-André Gragnani, b
Kommentar: Den passningsskicklige kanadensiske backen fanns med i OS i Sydkorea och gjorde den senaste säsongen 35 poäng i KHL för Dinamo Minsk där han gjort två bra säsonger offensivt, precis som han gjorde för Bern tidigare. Har fyllt 31 år så risken är att NHL-lagen inte är jätteintresserade. Skulle vara häftig att se i SHL.

Topi Jaakola, b
Kommentar: En backklippa som har spelat i SHL för Södertälje, Luleå och senaste säsongen för HV71. Den 34-årige finländaren bringar ordning till utsatta försvar. I och med att han missade en hel del matcher på grund av skada valde HV att prioritera andra backar inför denna säsong. Normalt en trygg spelare att luta sig emot.

Nick Lappin, f
Kommentar: En före detta collegespelare som lirade sex NHL-matcher för New Jersey den här säsongen och 43 matcher förra säsongen, men anses behöva bli starkare fysiskt i spelet både med och utan pucken. Den 25-årige amerikanen sköt 31 mål i AHL och skulle kunna utvecklas rejält i SHL i rätt miljö. Om han själv vill ta klivet till Sverige för att nå NHL.

Bryan Lerg, f
Kommentar: Den amerikanske forwarden gjorde 20 mål under sin första SHL-säsong och följde upp med 19 mål den senaste säsongen. Offensivt har han periodvis verkligen visat att han är en tillgång i SHL. Defensivt har Lerg inte varit lika stabil, men det är något som Rögle som lag har haft problem med.

Mathis Olimb, f
Kommentar: Den spelbegåvade norske landslagscentern kan känna att han har kört fast i SHL och har därför en dörr öppen mot Europa-hockeyn. Hans bror Ken André gjorde tidigt klart med spel i Tyskland och lämnade LHC efter säsongen. Om ”rätt” klubb för Mathis anmäler sitt intresse och kommer med ett bud kan han nog bli kvar i SHL.

Aaron Palushaj, f
Kommentar: Brynäs har förhandlat med sin poängkung om ett nytt kontrakt och det har tagit tid att komma överens. Det är precis den spelare Gävleklubben behöver för att spetsa till toppkedjan. Men enligt vitryska Pressball.by ser den 28-årige NHL-meriterade amerikanen, som gjorde 45 poäng (19 mål) för Brynäs, att hamna i Dinamo Minsk i KHL.

André Petersson, f
Kommentar: Landslagsmässig när han är skadefri och hade säkerligen tagit en OS-plats om det inte hade varit för just det där med skadorna. En grym målskytt med ett väldigt bra spelsinne vilket han visat de senaste åren i KHL och även i Tre Kronor så sent som i november. Den 27-årige forwarden står högt på HV71:s önskelista, men han avvaktar rätt bud.

Rhett Rakhshani, f
Kommentar: Efter sex säsonger i SHL och med 182 poäng gjorda behöver den 30-årige amerikanen ingen närmare presentation. Rakhshani har spelat för HV71, Växjö, LHC och i Malmö gjorde han poäng tolv matcher i rad vilket var den längsta poängsviten den senaste säsongen. Anses för dyr för Redhawks. Slår någon annan SHL-klubb till?

Anssi Salmela, b
Kommentar: I Modo, HV71, Färjestad, Brynäs och Linköping har den nu 33-årige finländske backen visat sin skicklighet både framåt och i egen zon. Han brukar göra klubbval sent och vet sitt värde. Kanske känner han sig lite bränd i SHL, men hans kapacitet är odiskutabel.

Rob Schremp, f
Kommentar: En chansning, kanske? Den före detta centern i Modo och Skellefteå har visat sina tekniska kunskaper i SHL och lyckades reta gallfeber på Leif Boork när han värmde upp på isen. Med badtofflor på fötterna och musik i stora hörlurar. Gjorde senast 47 poäng på 36 matcher för österrikiska Salzburg.

Brendan Shinnimin, f
Kommentar: Poänggörare, retsticka, slutspelslirare – och guldvinnare. Den kanadensiske forwarden började säsongen i KHL-laget Barys Astana och handplockades i oktober av sportchefen Henrik Evertsson. Det blev succé. Igen. Shinnimin gjorde ett grymt jobb framför motståndarmålen och jobbade starkt över hela banan. Ett fynd.

Ben Street, f
Kommentar: En 31-årig center och före detta collegespelare som år efter år varit på gränsen att slå sig in i NHL, men i regel utan att bita sig fast eller göra några avtryck. Den senaste säsongen gjorde kanadensaren 65 poäng för Detroits farmarlag Grand Rapids där han blev poängkung och var lagkamrat med Axel Holmström. Hörde jag Skellefteå, någon?

Andreas Thuresson, f
Kommentar: Skridskostark högerskytt med Tre Kronor-meriter. Bytte Kunlun i KHL mot spel i Schweiz den gångna säsongen. Det finns givetvis intresserade SHL-klubbar för den 30-årige skåningen som spelat i både Malmö och Brynäs i SHL. Det troliga är att han hittar någon klubb i utlandet.

Här hittar du de senaste SHL-nyheterna

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)