Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Stor sammanställning - läget för de svenska klubbarna i Europa: "Tuff väg för MFF - AIK stor förlorare"

Allsvenskan

En extrachans i Europa League för Champions League-laget, 47 möjliga motståndare, och ett nytt räknesätt som är riktigt dåligt för AIK.
Fotbollskanalen tar hjälp av Lennart Hedstigen för att gå igenom de svenska klubbarnas förutsättningar i Europacuperna 2018/2019.

Foto: Bildbyrån.

IFK Norrköping - Malmö FF
IFK Norrköping
Malmö FF
STREAMA IMORGON
Hammarby IF - Kalmar FF
Hammarby IF
Kalmar FF
STREAMA PÅ SÖNDAG
GAIS - IF Brommapojkarna
GAIS
IF Brommapojkarna
STREAMA PÅ SÖNDAG
BK Häcken - Mjällby AIF
BK Häcken
Mjällby AIF
STREAMA PÅ SÖNDAG
IFK Göteborg - Djurgårdens IF
IFK Göteborg
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ MÅNDAG
AIK - Västerås SK
AIK
Västerås SK
STREAMA PÅ MÅNDAG

Malmö FF (Champions League), AIK, Djurgården, och BK Häcken (alla Europa League) är Sveriges bidrag i de europeiska cuperna 2018. För att reda ut klubbarnas väg till gruppspelen har Fotbollskanalen tagit hjälp av Lennart Hedstigen, som driver twitterkontot och hemsidan Uefaranken.

Uefa har i år inlett en ny cykel med nya regler, och de kan sammanfattas med att svenska lag kommer att ha svårare att ta sig till Champions League, men enklare till Europa League. När det gäller Champions League så har bland annat tre saker försvårat det. 

- Det är fler lag i kvalet som slåss om färre platser. Det är två tuffa lag som har kommit till, sedan har gått ner från fem till fyra platser (till Champions Leagues gruppspel), säger Hedstigen.

Annons

Dessutom blir det en extra runda, vilket gör att MFF i praktiken måste ta sig igenom två play off. Totalt är det 44 mästare som slåss om fyra gruppspelsplatser. 

Det positiva: om MFF åker ur CL-kvalet, oavsett runda, så hamnar de i Europa League-kvalet efter det, och det med seedning. Det gör att om MFF tar sig till kvalomgång tre i Champions League och åker ur, så behöver de bara klara av ett play off (där de är seedade) i Europa League för att nå det gruppspelet. 

- Det är en av de stora förbättringarna för Sverige, sett till de nya reglerna.

- Jämför man med tidigare år så är det rätt enkelt att gå vidare till Europa Leagues gruppspel. Det har blivit svårare att ta sig till Champions Leagues gruppspel, lättare till Europa Leagues. 

Dessutom ger Europa League fler poäng till seedningen än tidigare. När IFK Norrköping åkte ur andra omgången förra året så fick de 0,5 poäng. Med det nya räknesättet hade de fått 1,5 poäng. Det ger också fler poäng till klubbarna som tar sig till gruppspelet. 

Annons

Malmö FF går in i första omgången av Champions Leagues kval, där de är seedade. De har 17 möjliga motståndare där de svåraste är exempelvis Olimpija Ljubljana (Slovenien), Spartak Trnava (Slovakien), och Cork City (Irland). 

Om de tar sig vidare är de fortsatt seedade, och där hade de tur med att det var en stor mängd skrällmästare i andra ligor. 

- När jag började kolla på det i höstas så var jag övertygad om att Malmös poäng inte skulle räcka för seedning. Det är en överraskning. 

Det gör att MFF inte längre kan möta exempelvis Celtic (Skottland), Dinamo Zagreb (Kroatien), eller Ludogorets (Bulgarien) i en andra runda. De svåraste bland de tio lagen är istället Midtjylland (Danmark), Rosenborg (Norge), och Röda Stjärnan (Serbien), men de kan också få enklare lag som New Saints (Wales), Zrinjski (Bosnien), och HJK (Finland). 

Annons

I omgång tre och play off är det däremot många svåra lag kvar, exempelvis Red Bull Salzburg (Österrike), och MFF är oseedade. 

När det gäller AIK och Häcken så går de in som seedade i första omgången av Europa League. Där finns det i dagsläget hela 47 olika motståndare som de kan lottas mot.

- Men det är lag från länder som svenska lag ska slå. 

Ett axplock av de 47 möjliga motståndarna är Vaduz (Liechtenstein), Narva Trans (Estland), Runavik (Färöarna), Rudar Velenje (Slovenien), och Lahti (Finland). 

Strax innan lottningsdatumet 19:e juni vet vi mer specifikt vilka lag som de kan lottas mot.

I andra omgången kommer Djurgården in, men här är de tre svenska lagen oseedade och skillnaden på motstånd är enorm. De kan få möta Sevilla (Spanien), Atalanta (Italien), RB Leipzig (Tyskland), Burnley (England) eller Besiktas (Turkiet), eller så blir det Hafnarfjördur (Island), Dundalk (Irland), Zalgiris Vilnius (Litauen), eller Vardar (Makedonien). Dessutom finns en mängd andra möjliga motståndare. 

Annons

Det positiva? Om de i omgång två vinner mot ett lag som har seedning i omgång tre, så får de själva den seedningen. 

- Slår de ut ett högrankat i andra omgången så kan man få lättare motstånd i tredje omgången. 

- Det kan bli som Östersund ifjol. De var oseedade i andra omgången, slog ut Galatasaray, och då fick de Galatasarays seedning i tredje omgången. Då blev motståndet Fola Esch från Luxemburg.

Det innebär att det inte kan bli väldigt svåra lottningar i både andra och tredje omgången. 

Ytterligare en punkt är att seedningspoängen räknas annorlunda från och med i år, där AIK är den stora förloraren. Med det gamla räknesättet hade AIK haft 7,995 i seedningspoäng när de går in i det här kvalet. Det hade gjort dem seedade även i andra omgången. Nu är de oseedade och har 4,0, samtidigt som Häcken och Djurgården har 3,995. 

Annons

- Når man inte upp till golvet med sina egna poäng, då får man 20 procent av nationsrankingen. De svenska klubbarna har 3,995 som sitt golv. AIK har varit med i fyra år och plockat ungefär en poäng varje år, så de har 4,0. Då får de enbart sin egen klubbpoäng. Tidigare var det så att alla klubbar fick 20 procent av nationsrankingen plus sina egna poäng. För AIK hade blivit nästan 8 poäng. Då har man av någon anledning, som jag inte riktigt kommit fram till, gjort såhär istället. 

De som enligt Hedstigen vinner på det här är främst riktigt bra klubbar i dåligt rankade länder, exempelvis Celtic, eller stora länders klubbar som inte eller knappt har varit med tidigare, exempelvis Burnley.

SVENSKA KLUBBAR I EUROPACUPERNA 2018/2019

LAGEN

Malmö FF: första kvalomgången till Champions League (fyra omgångar till gruppspel)

AIK: första kvalomgången till Europa League (fyra omgångar till gruppspel)

BK Häcken: första kvalomgången till Europa League

Djurgården: andra kvalomgången till Europa League

DATUMEN

19 juni: lottning till första och andra omgångarna

10-19 juli: Första omgångarna

23 juli: lottning till tredje omgångarna

24 juli-2 augusti: andra omgångarna

6 augusti: lottning till play off-matcherna

7-16 augusti: tredje omgångarna

21-30 augusti: play off-matcherna

30-31 augusti: lottning till gruppspelen

NÅGRA AV REGELÄNDRINGARNA

Det är svårare för svenska lag att ta sig till Champions League. Fler motståndare, färre platser, en extra omgång. 

När eller om ett svenskt lag åker ur Champions League-kvalet så får de en ny chans i Europa League. 

Ny räkning kring seedningspoäng. Europa League ger fler poäng, men det finns också ett nytt räknesätt kring hur många poäng varje lag får.

Publicerad 2018-05-30 kl 14:34

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto