AIK:s Daniel Sundgren och Norrköpings Simon Thern i duell. Foto: Bildbyrån

Drömmål räddade AIK-poäng i toppmötet

Uppdaterad
Publicerad

AIK tappade 2–0-ledningen i paus till 2–3-underläge i andra halvlek.

I slutet av matchen kunde hemmalaget kvittera till 3–3 inför tio galna avslutande minuter där inget lag lyckades avgöra.

– Vi visar att vi är ett lag som ska vara med och slåss om SM-guldet, säger Norrköpings Simon Thern.

AIK hade inför mötet inte förlorat på 23 raka allsvenskan matcher.

Laget, som låg på andraplats inför mötet, såg ut att hålla sviten i liv när de gick till halvtidsvila med 2–0-ledning mot serietrean efter mål av Norrköping-produkten Kristoffer Olsson och mittfältaren Ahmed Yasin.

Norrköping tog över

Allt såg ljust ut i halvtid för AIK hemma på Friends. Sol, bra spel och över 20 000 på läktarna. Men när domare Martin Strömbergsson blåste i gång den andra halvleken inleddes också 45 minuter av hela havet stormar.

Redan i den 53:e minuten kunde bortalaget sätta glädjen i halsen på hemmasupportrarna när en fin hörna renderade i att mittbacken Andreas Johansson nickade in reduceringen till 2–1.

Därefter tog bortalaget över totalt. 21-årige Filip Dagerstål kunde kvittera bara minuter senare, innan chocken blev total i Solna när David Moberg-Karlsson i den 68:e minuten gjorde 2–3-målet till hemmasupportrarnas burop.

Kvitterade med drömmål

AIK kunde dock komma tillbaka för första gången i matchen när ytterbacken Rasmus Lindkvist i den 79:e minuten snyggt träffade en misslyckad hörna på volley som letade in sig i krysset.

De avslutande minuterna blev rejält nervösa och bjöd på flera fina chanser åt båda håll. Inget av lagen kunde dock, smått mirakulöst, avgöra matchen.

– Vi dominerar totalt i första, men första kvarten i andra är katastrof, säger AIK:s målgörare Rasmus Lindkvist till SVT Sport.

– Vi har flera chanser där vi kan göra 4-3, och det var lite konstigt att blåsa av i den sista kontringen, men vi visar att vi är ett lag som ska vara med och slåss om SM-guldet, säger Norrköpings Simon Thern, tidigare i AIK.

Vilka ser du som guldfavoriter i år?

– Jag tror på oss, säger Thern.

Se intervjuerna i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.